Last news in Fakti

14 Юли, 2014 08:51 1 348 0

Лъчезар Богданов: За КТБ е нужно политическо решение

  • лъчезар богданов-
  • ктб

Една от идеите, които все повече добиват подкрепа напоследък, е да има наистина от международни авторитетни финансови институции

Ситуацията налага политическо консенсусно решение за КТБ. За това призова в предаването “Денят започва” по БНТ икономистът Лъчезар Богданов.

Най-странното е колко енергия и внимание се отдели на цялата история с изнасянето на чували, камиони с пари, пачки, броене на размери на банкноти – това не знам дали беше някакъв опит на отклоняване на общественото внимание, лаконично припомни Лъчезар Богданов.

Според икономиста, одържавяването на банка “Креди Агрикол” има своята логика защото в този случай този, който дава парите – той ще ги управлява.

Сега поне се поема персонално отговорност от тези, които “спасяват ситуацията” и залагат от тук насетне името си в мениджмънта, – смята Богданов. Все пак, той призна, че това не е идеалното решение, а е трудния избор между не много приятни решения.

Една от идеите, които все повече добиват подкрепа напоследък, е да има наистина от международни авторитетни финансови институции, от организации, които следят какво се прави в банковия сектор, да се направи детайлен преглед на вътрешните процедури.

Да се разбере кой всъщност – ако е имало някой който не си е свършил работата къде точно се къса механизмът на контрол, – обобщи Богданов смисъла на подобен преглед.

Липсата на оставка на правителството спомага за замитането на следите около аферата „КТБ”. Около това мнение се обединиха пред bTV финансистът Георги Ангелов от Институт „Отворено общество”, Мартин Димитров от Реформаторския блок и ген. Атанас Атанасов от ДСБ.

Според Димитров надзорът на БНБ се е провалил тотално и трябва експерти от чужбина да се наместят. „Реформаторът” заподозря, че в противен случай ще станем свидетели единствено на няколко показни ареста.

Георги Ангелов смята, че принципно е по-добре държавата да защити малките вложители, но на практика това рядко се случва. Той изтъкна, че при подобни ситуации държавите в ЕС обикновено гарантират и влоговете над 100 000 евро. По думите на Ангелов, ако бъдат защитени само влоговете до 100 000 евро, след 1-2 г. тези пари ще се върнат обратно в държавата, защото в по-голямата си част това са кредити на коректни платци.

Мартин Димитров категорично подчерта, че всеки политик трябва да каже има ли пари в КТБ. Важно е обществото да знае дали няма хора в конфликт на интереси да гласуват извънреден закон, какъвто слух се появи вчера. Освен това, Димитров заяви, че изчезнали кредитни досиета от КТБ трябжа да бъдат намерени веднага.

Ангелов пък настоя възможно най-скоро да започне събирането на пари от фирмите, получили кредити от банката на Цветан Василев.

„Основният проблем е липсата на оставка на това правителство”, коментира ген. Атанас Атанасов. Според него управляващите използват случая, за да замитат следите си. Генералът каза още, че е против специално законодателство, което да гарантира и влогове над 100 000 евро. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА