Last news in Fakti

27 Юли, 2014 17:55 962 1

Кандидатите за лидери на БСП се изказаха

  • кандидатите-
  • лидери-
  • бсп-
  • се изказаха-
  • конгрес
Кандидатите за лидери на БСП се изказаха - 1
Снимка: БТА

Михаил Миков бе лаконичен след като даде гласът си за лидер на БСП. Той самият участва в надпреварата за председател на БСП. "Гласувах за промяна за българските граждани, борбата с бедността, за една по-справедлива и по-социална България". Той допълни, че гласува за по - силно БСП, за по - автентична лява политика.

Един водач на партия освен лидер, трябва да бъде и държавник, пък каза Корнелия Нинова от Коалиция за България, която е доволна как се е представила с изказването си пред делегатите на конгреса. Нинова заяви, че ако бъде избрана за лидер на БСП ще бъде държавник, който ще инициира разговор с всички политически и граждански субекти, с всички институции за дългосрочно, и устойчиво национално съгласие по четири теми – демографски въпрос, здраве, образование и земеделие. По думите и никакви политически различия не могат да оправдаят нерешаването на въпроса, че нацията се топи. Нинова заяви, че трябва да има общо политическо решение за гарантирана и качествена здравна помощ на всеки българин, независимо къде се намира или живее. Тя допълни, че ще заложи специалности в училищата и университетите, които да осигурят работа на младите хора. „Един водач освен да работи за авторитета и уважението на своята партия, трябва да има характера и самочувствието да се изправи в битка срещу лидерите на другите парти, но и да спечели респекта им. Думата му трябва да тежи, когато седне да преговаря с тях. Имам самочувствието ,че мога да направя и двете и ми се е случвало”, категорична бе Нинова.

 Гласувам за промяната в БСП,  заяви Мая  Манолова след като гласува за лидер на партията.  „Партията има много голяма необходимост от сериозни промени и в работата с хората, и във вътрешната организация. В изказванията си кандидатите ясно се обозначиха като такива, които ще правят промяна и са критични към сегашното състояние на партията, и такива, които по-скоро ще продължат досегашната линия. Надявам се делегатите на конгреса да направят своя избор и по тази линия – кой е готов да промени радикално нещата в интерес на единството на партията и нейното изправяне на крака, кой ще продължи по същия начин”, заяви Манолова. „Аз определям себе си като кандидат, който е готов заедно със социалистите, които го искат, да направи сериозна промяна в БСП, защото това е пътят, чрез който ние можем да стигнем до победа. Ще играем на следващите избори не за някакъв резултат, а за победа и това е, което трябваше да прозвучи на конгреса”, посочи тя. Трябва да започнем с малки стъпки, за да стигнем до сериозна промяна, като започнем с връщането на демокрацията в партията, на колективното начало, решенията да се вземат в органите, а не някъде настрани. Това е и най-ефективното противодействие срещу упражняването на зависимости върху ръководството и върху БСП, ако решенията се вземат и обсъждат в легитимните органи, повече права на местните структури по отношение на листите и водачите на листи. Това е начинът, чрез който ще мотивираме хората да участват активно в кампанията на БСП. Възобновяване на идейната дискусия в партията, различните мнения, публичните дебати да се разглеждат не като вражеска атака, а като стъпка и начин на вземане на решения. Работата с хората – да не ги делим на удобни и неудобни, на наши и ваши. БСП има огромен потенциал, който трябва да използваме”. Според Мая Манолова са необходими малки, ясни и конкретни стъпки и по отношение на коалиционната политика. „Отношенията занапред трябва да се построят по друг начин, а не по този, по който досега общувахме с ДПС, защото истината е, че накрая други консумираха власт, а ние плащаме сметката. Трябва да има яснота, прозрачност пред хората, да е ясно кой какви ангажименти поема и кой как контролира изпълнението на тези ангажименти. Що се отнася до коалицията вляво, социалистите очакват обединена и силна левица, която да е конкурентоспособна и да може да победи на предстоящите избори, което означава, че ще търсим обединение, коалиция с леви формации, с граждански структури, които имат своето влияние сред българското общество”, подчерта Манолова.

 Апаратът на „Позитано” се опитва да налага мнение, пък е на мнение Георги Кадиев, който смята, че за него ще гласуват между 100 и 300 делегати на конгреса. „Всеки кандидат си изгражда щабове, аз нямам подобно нещо и не съм искал да имам. Сергей Станишев дори спомена, че бил чул, че някакъв оръжеен търговец бил купувал делегати. За мен това е абсолютно недопустимо, защото ако тук започнем да се купуваме и продаваме, какво остава навън като отидем”, каза  Кадиев. Той подчерта, че не разчита на контролиран вот.

Кадиев посочи, че при речите на кандидатите е очаквал повече емоция, тъй като когато говориш за нова енергия, трябва да излъчиш такава. „Постарах се в моето изказване да бъда емоционален. Мисля, че хората ги постреснах дори с емоция и с думите, с това, че не спестих истини”, коментира Георги Кадиев.
Като пример той даде демагогията, която по думите му, е присъствала в речите – именно че правителството не е било провалено. "Как да не е провалено?”, запита Кадиев. „Абсолютно провалено е правителството и затова отиваме на избори. Ако не е провалено защо отиваме на избори? Или пък два пъти сме били с ДПС, трети път няма да бъдем. Защо допуснахме два пъти да сме?”.
Георги Кадиев посочи, че една година е обяснявал, че ДПС са взели цялата власт в парламента.
„Във всичките икономически комисии, никой не си мръдна пръста да го промени”, каза още Георги Кадиев.

Така или иначе, партията е единна,  каза Драгомир Стойнев между първото и второто гласуване за лидер на БСП. „Всички сме зад бъдещия лидер, така че който и да изберат делегатите, важното е партията да работи именно за една социална държава – такава, каквато сме обещали”, посочи Стойнев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 България си отива!

    1 0 Отговор
    Толкова лъжи, казани от един човек в едно слово не бях чувал дори и от другарят Тодор Живков! Убеден съм, че много скоро ще изритан този червен лъжлив и крадлив негодник от шефското место в ПЕС. Европейците не са като нас българите, толкова търпеливи до овчедушие.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове