31 Юли, 2014 19:34 5 331 0

Проливен дъжд в четири области /Обновена в 02.21 часа/

  • проливен дъжд-
  • четири-
  • области

Пороят заля Врачанско, Монтанско, Пловдивско и София

Проливен дъжд в четири области /Обновена в 02.21 часа/ - 1
Снимка: БТА

Проливен дъжд се изсипа над Враца. Улиците се превърнаха в реки. Подадени са много сигнали за наводнения. По улиците има коли, залети до таваните.

В града се провежда заседание на общинския щаб по бедствията. Щабът бе свикан спешно по разпореждане на кмета инж. Николай Иванова. Експерти от щаба започнаха проверки на място на наводнени участъци.

Спасителни екипи на РСПБЗН – Враца са помогнали за изтеглянето на четири автомобила от двата подлеза в областния град, както и за отводняването на мазета на сгради и дворове. Водите на река Лева в района на село Бели Извор са излезли от коритото си, в резултат на което са наводнени къщи. Евакуирани са две деца, организирано е извозването на човек на хемодиализа. Към момента е спряно движението по ж.п. линията Враца – Криводол, тъй като част от траверсите са отнесени. Работи се по изтеглянето на закъсали автомобили в село Горно Пещене. Има залети къщи и дворове в Криводол, след като реката е излязла от коритото си. На терен помощ на хората оказват шест пожарникарски екипа.

Общинският щаб по бедствията организира групи, които вече работят по наводнени участъци във Враца и в с. Бели извор. В екипите са включени работници на комуналното дружество "БКС", на Областно пътно управление и на строителни фирми, участващи в изграждането на новия водопровод и канализация по водния цикъл на Враца. Четири багера са ангажирани с почистването на канала на Медковско дере, в който поройният дъжд нанесе чакъл и пясък. Работи се по премахването им, за да може водата спокойно да се оттича в канала. Фадрома и помпи са изпратени в помощ при отводняването на къщи в село Бели извор.

Общинският щаб по бедствията продължава своето заседание, като координира работата на всички проблемни участъци и осигурява помощ при необходимост. Гражданите могат да подават сигнали за възникнали проблеми на тел. 092/62-30-00.

Над Монтана се изсипа за половин час 25 литра дъжд на квадратен метър, придружен с градушка. Валежите в областта продължават вече трети час. Наводнени са сгради в центъра на града и кварталите,  до половин метър е водата по улиците в ниската част на града, каза дежурният в Гражданска защита. Идентична е ситуацията и по селата. На 29 сигнала за отводняване и закъсали автомобили са се отзовали спасителните екипи в Монтанска област. Към момента са изтеглени пет леки коли от две наводнени улици в областния град. Пет екипа са работили по почистването на шахти на улиците в Монтана, улиците в града са проходими. Пожарникари и спасители работят по отводняване на шахти и мазета адреси в жилищни квартали.

Пороен дъжд, придружен с гръмотевици, вали и над столицата. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН студен атмосферен фронт, разположен над Западните Балкани, е причина за мощната купесто-дъждовна облачност, водеща до интензивни краткотрайни валежи. След проливния дъжд в столицата е постъпил сигнал за паднал електрически стълб на бул. „Алея Яворов“. В момента екипи на електроразпределителното дружество са на място за отстраняване на проблема. Няма пострадали хора или автомобили.

Най-значителни количества валежи за последните три часа са измерени в Северозападна България и Пловдивско. Има наводнени къщи в Марково, Белащица, Брестник и Куклен. Градушката също не подмина пловдивските села. Вследствие на интензивните валежи в Пловдивска област е пропаднал мост в село Първенец. Водите на реката в село Храбрино също са залели мостово съоръжение. След поройния дъжд е преляла реката в село Марково. Към момента общо седем екипа РСПБЗН - Пловдив работят на място. Пожарникари и спасители отстраняват паднали дървета на пътя за селата Извор и Дедево и към хижа „Равнища“, както и по отводняване на избени помещения в Куклен и селата Белащица и Брани поле.

От екоминистерството сигнализират, че от днес  ще се повишат водните нива на реките. Значителни повишения се очакват западно от Искър (р. Огоста, р. Тимок, р. Арчар, р. Лом и др.), реките Нишава и Ерма, басейните на реките Искър (р. Бели Искър, р. Блато, р. Искрецка и др.), Струма и Марица в горните им течения.

В петък в почти цялата страна ще продължат да се повишават водните нива, по-значително в поречията Струма, Места и Арда.

Предвид обявения код жълто в София и областите Видин, Враца, Кюстендил, Монтана, Перник и София продължава поддържането на повишена готовност на териториалните структури на ГДПБЗН. Създадена е организация за следене на нивото на реките Искър, Огоста, Тимок, Арчар, Лом, Струма и Марица, съобщиха от МВР.

Спряно е движението по ж.п. линията Враца - Криводол, тъй като част от траверсите са отнесени. Работи се по изтеглянето на закъсали автомобили в село Горно Пещене. Има залети къщи и дворове в Криводол, след като реката е излязла от коритото си.

Отцепени са и 4 села в Пловдивско - Храброво, Ситово, Лилково, Бойково и Дедево. В района на село Първенец има пропаднал мост. Има и паднали дървета по пътищата, които блокират движението. В Монтана водата достигна на места до половин метър. Край село Превала във воден капан се оказаха автомобили, а главният път между Берковица и Монтана се превърна в река.  Пороят удари и София. Движението на много места беше затруднено, но ситуацията вече е нормална.

Препоръчва се да бъдат ограничени всички пътувания в района на Искърското дефиле, до подобряване на метеорологичната обстановка.

В Областната администрация на Софийска област беше свикан Областният щаб за изпълнение на плана при бедствия и за взаимодействие с Националния щаб. Вследствие на проливния дъжд е залят пътя София – Своге в участъците край Реброво и Владо Тричков. Свлачище е блокирало пътя до село Лесков дол. Най- тежка е ситуацията с моста до село Батулия, който е наполовина отнесен и по него се допуска да преминават само аварийни пътувания.

Прелялата река Батулийска е наводнила и участъци от ЖП - линията в района, поради което влаковете се движат се ограничена скорост и закъснения. Спряно е електричеството в селата Батулия и Лесков дол.

Щабът координира неотложните аварийно-възстановителни работи възникнали на територията на цялата област с Областно пътно управление, Областната дирекция на МВР, Областното управление “Пожарна безопасност и защита на населението” и кметовете на общини. Екип на ЧЕЗ вече отстранява авариите в електрозахранването.

Препоръчва се да бъдат ограничени всички пътувания в района на Искърското дефиле,  до подобряване на метеорологичната обстановка!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове