Last news in Fakti

2 Август, 2014 09:55 947 0

Преди ваканцията проверете аптечката си

  • печата

Преглед на печата

Преди ваканцията проверете аптечката си, предупреждава "Труд"
Ако тръгвате на път, е добре да се погрижите да имате в наличност някои основни медикаменти за бърза помощ. Проверете първо аптечката в колата, за да се уверите, че окомплектовката не е с изтекъл срок на годност. Това е застраховка заради вашата собствена безопасност и здраве - не заради проверките на КАТ на пътя.
Прегледайте внимателно и лекарствата, които вземате, като заминавате на почивка. Освен средствата за първа помощ, са ви нужни и такива за заболяванията, с които сте се сблъскали през последната една година, защото рискът даден проблем да рецидивира за този период от време е напълно реален. И разбира се, не забравяйте лекарствата на хронично болните. Подготвени по този начин, където и да се намирате, ще успеете да реагирате адекватно в критична ситуация.
Това съветва Антон Вълев, магистър фармацевт на 2013 г. и председател на Националната аптечна камара.
Нуждаете се не от тежката артилерия лекарства, а от такива, които ще ви помогнат да спечелите време, да овладеете и облекчите острите състояния докато успеете да се срещнете с лекаря. Медикаментите, които обикновено са налични в домашната аптечка, не винаги са достатъчни.

Гъста мъгла посреща 50 000 социалисти на Бузлуджа, репортерства "24 часа"
Гъста мъгла и силен вятър завладяха Бузлуджа. На легендарния връх днес ще се проведе традиционният мигинг-събор на БСП. За 123-та годишнина на соцпартията се очакват да пристигнат над 50 000 души.
„Силна БСП - единна левица“ е мотото на днешния празничен ден. Иначе – на събор като на събор. Бира, кебапчета, захарен памук, стрелбища вече са се „разположили“ на полянките под паметния връх, съобщава Нова телевизия.
Празникът ще продължи до към 16 часа.
Очаква се да пристигне вече бившият председател на БСП Сергей Станишев, който пръв ще произнесе слово на тържествения събор. Голям интерес има и към речта на новия лидер на партията Михаил Миков, който за пръв път ще излезе пред хилядната червена публика в качеството си на председател на БСП.

Изтеглените при банковата паника пари се разпределиха в няколко трезора, разкрива "Сега"
След голямото теглене на депозити от Корпоративна търговска банка и Първа инвестиционна банка през юни клиентите явно не са насочили спестяванията си към бурканите. Това става ясно от публикуваните от БНБ финансови и надзорни отчети за банковата система през второто тримесечие на тази година. Така въпреки разразилата се в началото на лятото истерия около две от големите банки у нас от април до края на юни всъщност привлечените от банките средства са се увеличили общо с над 496 милиона лева до 75 милиарда лева...
Според данните на централната банка за 3-те месеца между април и края на юни най-много са привлечените средства в Уникредит Булбанк - над 500 милиона лева. Почти 262 милиона от тях са на граждани и домакинства. Така към края на юни привлечените средства в банката са над 10.82 милиарда лева, или с 4.85% повече, отколкото 3 месеца по-рано. За три месеца с 4.68% са се увеличили привлечените средства в Юробанк България. Към края на юни там има 5.17 милиарда лева. Това значи, че за тримесечието в банката са се влели над 231 милиона лева. С 8.9%, или 158 милиона лева, се увеличават средствата в Алианц банк България. Така към края на юни привлечените средства в банката вече са 1.928 милиарда лева. С 2.8%, или със 153 милиона лева, до 5.64 милиарда лева се увеличават средствата и в Обединена българска банка. Процентно голямо увеличение има и при привлечените средства в Сосиете Женерал Експресбанк - 4.48%. Там са се влели нови над 140 милиона лева и към края на юни банката държи депозити за 3.27 милиарда лева.

С празни чекове към "личен режим, коментира "Преса"
В България беше извършен опит за "преврат", но мнозинството от гражданите така и не го разбраха. С призива си парламентът да разреши на служебното правителство да сключва договори за външни заеми президентът Росен Плевнелиев пробва да разтегли правомощията си и да се самоовласти отвъд позволеното му от конституцията.
Само няколко дни след като президентът лансира идеята за "празния чек" проф. Георги Близнашки, който се похвали, че с него са водени разговори за поста премиер на бъдещото служебно правителство, не реагира.
Конституционалистът явно вече не се тревожи "за злоупотребите с власт през някогашните времена на "личен режим", тъй като е убеден, че президентът е привързан към демократичните ценности и обществения морал.
Но би трябвало да е забелязал абсурда да се позволи сключване на международни договори за заеми на несъществуващо правителство, което отгоре на всичко не е избрано от суверена и работи без парламентарен контрол.

Частни болници с повече пари от държавните, съобщава "Стандарт"
Здравната каса разпределя все повече пари към големите частни болници вместо към държавните. Това показват данните от средствата, които НЗОК е превела на клиниките за първите шест месеца на тази година, както и новите правила, по които те ще се разпределят занапред. Промените задълбочават финансовата криза на обществените клиники, но от касата смятат, че няма проблем.
От 1.8 млн. лв. до над 7 млн. лв. са се увеличили парите на пет от най-модерните частни болници в София за полугодието на 2014 спрямо 2013 г. Това са "Токуда", "Софиямед", "Сердика", "Надежда" и "Сити Клиник". Най-голямо е увеличението на средствата спрямо миналогодишните в специализираните частни клиники по онкология и кардиология. В същото време емблематични държавни болници като "Св. Анна", "Алекандровска", ИСУЛ, НКБ, "Св. Екатерина", СБАЛО са дръпнали нагоре с половин до малко над 2 млн. лв. Дори спешната болница на България - "Пирогов", е увеличила заработеното за шестте месеца на 2014 с малко над 4 млн. лв.
Цифрите показват огромна диспропорция в нарастването на приходите, защото държавните болници са много по-големи, а и все още поемат повече сложни случаи, отколкото частните. Според експерти в сектора е трудно обяснимо как при запазване на потока пациенти към държавните болници има толкова голямо увеличение в някои частни клиники. От касата смятат, че в това няма нещо необичайно.

"Криворазбраната актуализация", коментира "Капитал"
Служебният кабинет ще е с вързани ръце, финансовата стабилност е поставена под риск, стотици строителни фирми ще фалират, парите за здраве свършват...
Доводите защо приходите и разходите на държавата трябва да се ревизират веднага са много. И вече ги чухме многократно. Истината обаче е, че икономическите аргументи за спешна актуализация на бюджета са лесно оборими, а за сметка на това има силни политически аргументи срещу поправки сега. Като изключим редакцията в бюджета на здравната каса и (с много условности) тавана на дълга, всичко останало може да бъде свършено в края на годината от парламентарно избран кабинет, който ще носи и политическата отговорност за своите решения. И ще има много по-голяма яснота какво е истинското финансово здраве на държавата. Защото зад чисто икономическата логика, особено преди избори, винаги се крият други сметки. В този контекст и позициите на парламентарно представените партии около актуализацията едва ли са продиктувани единствено от държавническото им мислене. Те често следват друга логика и... обръчи от фирми.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове