Last news in Fakti

11 Август, 2014 08:02 1 508 1

1 милион столичани чакат пред 10 тоалетни

  • печата-
  • тоалетна

Преглед на печата

1 милион столичани чакат пред 10 тоалетни, тревожи се в. „Монитор“

Над един милион столичани чакат ред пред около 10 обществени тоалетни. Причината е, че нужниците се броят на пръстите на двете ръце. Тоалетни за спешни нужди има в Южния парк, пред „Пирогов”, пред Халите, както и в някои подлези. В Докторската градинка и на жп гарата в момента се ремонтират. Като спасителен вариант общината поставя химически кенефи в парковете. Във Варна подобно на София се пада по едно WC на 100 000 души. Така на нашенеца се налага да стиска или да се облекчава в храсти и градинки. Масова практика е хората да тичат до близки заведения, но пък в голяма част от техните тоалетни се влиза с код. Приватизацията на WC-тата в София започна през 2002 г. с идеята новите собственици на обектите да ги направят достъпни за хора с увреждания и да подобрят поддръжката им.

Ресторантьорка отвлича готвача си италианец, дължал пари, пише в. „24 часа“

Съдържателка на ресторант от месец е в ареста по обвинение, че е отвлякла готвач на италиански и сицилиански специалитети, задлъжнял към нея с 18 000 лв. Освен 38-годишната Теодора Найденова са задържани и хора от персонала на заведението в кв. “Драгалевци” - охранители и шофьори. Според прокуратурата те са помогнали на ресторантьорката да държи 12 ч. в плен Джузепе Турла. Той е около 35-годишен италианец, който живее у нас и работи с Найденова. Също така се изявява като персонален готвач, забърква манджи по домовете на почитатели на италианската кухня... Малко преди похищението Турла пътува в такси на свой познат заедно с приятелката си Елена и нейната майка. Двете жени стават очевидки на отвличането.

Служебният кабинет тегли заем от 500 милиона лева, твърди в. „Труд“

Служебният кабинет все пак ще тегли заеми. През август и септември финансовият министър Румен Порожанов ще пусне книжа на родния пазар в размер на над 500 млн. лв., става ясно от емисионния календар, публикуван на страницата на ведомството му. От интернет страницата на институцията не става ясно дали календарът е разписан от кабинета “Орешарски” или от новото правителство. Бившият зам.-министър на финансите Людмила Елкова не можа да си спомни кой е правил календара. Други представители на бившия или настоящия екип на ведомството вчера не бяха открити за коментар. По принцип календарът се публикува няколко седмици предварително, за да могат инвеститорите да подготвят стратегиите си.

Миков готви почивка за червени апаратчици, издава в. „Стандарт“

Председателят на БСП Михаил Миков готви "един мандат почивка" за някои от досегашните червени депутати, научи "Стандарт". Той се е зарекъл да спре интригите в средния ешелон и затова народни избраници, които не са работили активно, "а са създавали крамоли в партията", ще си починат, довериха високопоставени източници от "Позитано" 20. Очаква се 1/3 от досегашните избраници в листите, които на миналия вот са били до номер 6, да отпаднат. "Твърде вероятно е във Варна, Благоевград и още 2-3 големи областни града да се премине към пълна промяна в депутатските листи". Тази седмица ще бъде пленумът, на който тези въпроси ще бъдат решени. Междувременно червени избраници се оплакаха, че миналата седмица са били вдигнати "по хавлии от плажа", за да дойдат в София.

980 пациенти на опашка за бъбрек, брои в. „Новинар“

980 пациенти в момента се нуждаят от трансплантация на бъбрек, съобщи проф. Петър Симеонов от Александровска болница. Тревожната статистика идва на фона на друга по-обнадеждаваща - българинът все по-често се решава да дари свой орган или такъв на близък, който е в мозъчна смърт. От началото на годината у нас са извършени 45 трансплантации на органи. Това е рязък скок от предходната година, когато броят им е бил 39, а през 2012 г. едва 8, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова. От януари насам в най-добрите ни болници от живи донори са присадени 8 бъбрека и един черен дроб. Направени са и 4 операции за смяна на сърце. Останалите органи, по-голяма част от които са бъбреци, са били дарени от роднини на пациенти в мозъчна смърт.

Младите американци все повече олевяват, констатира в. „Сега“

В САЩ генерацията "Милениум" – хората между 18 и 33 г. - са повече привърженици на държавна намеса и обществени услуги, отколкото предишните поколения. Помолени да изберат между „по-малко държава и по-малко обществени услуги“ и „повече държава и повече обществени услуги“, само 38% посочват първия вариант, а мнозинство от 53% - втория. Това бележи преобръщане на нагласите по този въпрос, в сравнение с по-старите поколения. Например при Поколение X (родени през 60-те-90-те) съотношението на двата отговора е 49% на 45%, а при следвоенното поколение („Бумъри“), е 59% на 32%. За тези тенденции свидетелстват данните на известния американски „тръст за факти“ Pew Research Center от национално представително изследване, проведено през тази година.

Спрете гаврата с Шипка, с опълченците, с паметта ни, призовава в. „Преса“

Съобщиха, че МВР снема охраната от паметника на връх Шипка, защото „не е стратегически обект“. Подобно решение с подобни „мотиви“ беше подготвено и преди няколко години, но обществеността не допусна реализирането му. Омерзително, че днешната българска държава в лицето на официалните си институции принизява историческия паметник на връх Шипка - мястото, СТРАТЕГИЧЕСКИ допринесло за освободителния изход на Руско-турската война. Отделен е въпросът защо такова свято място трябва да бъде охранявано! Абсурдно е паметникът на връх Шипка да бъде определян като „обект, който не е стратегически“, и на това основание МВР да не го охранява... Там, където България - над пролятата кръв - е възкръсвала като държава, мястото не е някакъв си „обект“, а светиня.

12% спад в приходите от туризъм тази година, предвижда в. „Дума“

Спад от 12 на сто на приходите от международен и български туризъм за годината очакват от бизнеса. Това прогнозира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Сред причините за тази негативна тенденция той посочи намаляването на цените на почивките с близо 10% през август и свиването на покупателната способност на руските туристи заради обезценяването на националната им валута. Тенденция ще продължи и през лятото на следващата година, което ще е обусловено от фалита на няколко руски туроператора. Очакванията са за продължаване на срива на руския изходящ туризъм заради санкциите срещу страната и обезценяването на рублата. Планинският туризъм не би могъл да компенсира негативните тенденции от това лято по морето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    1 0 Отговор
    "България е представена като колаж от "турски тоалетни" в подготвена за откриване изложба на входа на сградата на Съвета на Европейския съюз в Брюксел.
    Арт инсталация пред сградата "Юстус Липсиус" на Съвета на Европейския съюз в Брюксел представя България като кенеф (дупка с две стъпки), или "турска тоалетна"
    ....................................................................
    Ако питаме нашите братя от Брюксел не е баш така
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове