Last news in Fakti

20 Август, 2014 17:11 1 114 3

ЕК доволни от енергийния ни борд и решението за Южен поток

  • ек-
  • доволни-
  • енергийния-
  • борд-
  • решението-
  • южен поток

Екатерина Захариева и Васил Щонов разговаряха с комисар Йотингер в Брюксел

Заместник министър-председателят по икономическата политика Екатерина Захариева и министърът на икономиката и енергетика Васил Щонов се срещнаха с вицепрезидента на Европейската комисия и комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер в Брюксел. Основни теми на разговора бяха стабилизирането на енергийния сектор в България и състоянието на големи инфраструктурни енергийни проекти. На срещата присъстваха и представители на Генерална дирекция „Енергетика” на ЕК.

Еврокомисарят заяви пълна подкрепа на идеята за създаване на енергиен борд и покани български експерти за разговори в ЕК с цел намиране на балансирани механизми и стабилизиране на сектор „Енергетика”. Вицепремиер Захариева подчерта необходимостта от спешни реформи, които служебното правителство има политическа воля да продължи. Двете страни се обединиха около мнението, че цялостният анализ на сектора, направен от експерти на ЕК и Световната банка миналата година, е добра основа, върху която да се изработи план за действие за стабилизирането му.

Относно проекта „Южен поток” българската страна потвърди позицията си за временно спиране на дейностите, определени в писмото на ЕК по наказателната процедура – преустановяване възлагането по всички тръжни процедури, както и въздържане от сключване на договори, тъй като те трябва да съответстват на законодателството на ЕС.

Комисар Йотингер приветства това решение и заяви, че и по този въпрос Брюксел е готов да участва в дискусии с българските власти, за да бъде гарантирано пълното съответствие на проекта с правилата на ЕС. Той още веднъж подчерта, че ЕС не е против „Южен поток”, но настоява за пълна синхронизация на проекта с европейското законодателство. Йотингер покани български експерти за разговори в дирекция „Енергетика” за изясняване на детайлите по наказателната процедура.

На срещата бяха обсъдени и рисковете пред България от евентуално спиране на доставките на природен газ заради напрежението в отношенията между Русия и Украйна. Вицепремиер Захариева изтъкна, че ако се стигне до там, страната ни ще губи всеки месец по 400 милиона лева. Тя заяви, че изграждането на интерконекторната връзка с Гърция е един от основните ни приоритети. Според Йотингер до най-тежкия сценарий няма да се стигне. Той увери нашата делегация, че поддържа постоянна връзка с Москва и Киев и според него няма да има проблеми с газовите доставки през есента и зимата.

Двете страни са убедени в необходимостта от по-голяма свързаност и партньорство между държавите-членки на ЕС в областта на енергетиката и ще работят активно за изграждане на обща енергийна политика на ЕС.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 като гост

    2 0 Отговор
    поредните недомислици относно ползата на проекта на шепа неквалифицирани политици, за съжаление няма кой да ги спре.
    Чете ли - "страната ни ще губи всеки месец по 400 милиона лева. " само хора които не мислят за страната могат да го сътворят това.
    Да подкрепим проекта Южен поток.
  • 2 Змей Горянин

    1 0 Отговор
    Повечето хора вярват, че "Южен поток" е вреден за държавата, защото така са им казали и написали.
    Друг е въпросът защо никой от така наречените политици не излезе пред хората и не изясни как точно стоят нещата по сделката и какви ползи и загуби може да очаква България, явно апетитите покрай нея са изключително големи и обикновените хора не трябва да знаят какви суми и кой ще ги лапне при евентуалното и възобновяване.
  • 3 Beatport

    1 0 Отговор
    Това ЕС е най-голямата простотия. Това са 4 5 държави, които представляват интереса на всички останали. Те само знаят да се врът в политическите оношение на всички други страни и се правят на големите демократи. После като сгазят лука и аиде всички сега трябва да го духаме с тях, защото нямаме право на мнение, каквото кажат това става.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове