Last news in Fakti

1 Септември, 2014 18:45 836 0

Гражданският борд за свободни и прозрачни избори обсъди избирателните списъци

  • гражданският борд за свободни и прозрачни избори-
  • избирателни списъци

И в Македония ще има секции

Гражданският борд за свободни и прозрачни избори обсъди избирателните списъци - 1
Снимка: БТА

Изготвянето на избирателните списъци беше фокусът на дискусията в Гражданския борд за свободни и прозрачни избори, който проведе днес второто си заседание под председателството на съветника на министър-председателя по изборните въпроси проф. Емилия Друмева. В него взе участие и представителят на "100% мажоритарен вот в два тура" Боян Атанасов.

Проф. Друмева подчерта, че списъците се изготвят съгласно действащото законодателство и добави, че т.нар. предварителни списъци подлежат на неколкократно актуализиране. Директорът на главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО) в Министерство на регионално развитие Иван Гетов представи различните възможности на гражданите да направят справка къде ще могат да упражнят правото си на глас – например по електронен път или чрез кратко текстово съобщение (SMS). На заседанието беше поставен и въпросът за бъдещо развитие на законодателството в посока въвеждане на активната регистрация, както и начините да се постигне една по-точна картина в избирателните списъци.

Проф. Друмева беше категорична, че важно условие за това е активността на гражданите като избиратели и тяхната заинтересованост.

По време на заседанието бяха обсъдени също така проверките  на подписките за регистрация за изборите на партиите, коалициите и независимите кандидати, образуването на избирателните секции за гласуване в чужбина и на секциите в местата за лишаване от свобода, както и достъпът на хората с увреждания до избирателните секции.

Зам.-министърът на външните работи Катя Тодорова отбеляза очакванията за засилен интерес за гласуване на български граждани извън страната, както и възможността да бъдат разкрити секции на места, където досега не е имало такива. По предварителни данни, секциите в чужбина могат да надхвърлят 360. „Законодателството е много открито към нашите съграждани зад граница“, коментира проф. Емилия Друмева.

Представителите на Министерство на правосъдието от своя страна изтъкнаха, че е създадена организация за нормалното провеждане на изборите в местата за лишаване от свобода.

От Администрацията на Министерския съвет беше представена информация за текущото ниво на подготовка на провеждането на предстоящите на 5 октомври избори. Изпратени са писмените указания до областните управители и кметовете относно разпределението на ангажиментите както на централната власт, така и на областно и на общинско ниво, за организационно-техническата подготовка на изборите. Открити са процедурите по Закона за обществените поръчки за изработването на изборните книжа и на печатите. Предстои да бъде открита и процедурата за устройствата за машинно гласуване, след като ЦИК вземе решение за техническите спецификации и определи секциите и районите, в които ще се проведе експериментално гласуване. До 3 септември удостоверенията за гласуване на друго място ще бъдат транспортирани до областните администрации. Към момента Районните избирателни комисии работят ефективно и дейността им е обезпечена.

По - късно от Министерство на външните работи съобщиха:

"Във връзка с некоректни медийни публикации след днешното заседание на Гражданския изборен борд към Министерския съвет относно произвеждането на избори на Народно събрание на 5 октомври на територията на Република Македония, Министерството на външните работи би искало да направи следните уточнения:

1.       Република Македония е страна с разрешителен режим относно провеждането на избори на нейната територия

2.       Българската страна е поискала в предвидения в Избирателния закон срок разрешението на приемащата държава за разкриване на избирателни секции на територията на Република Македония както в дипломатическото и консулското представителство на Република България, така и извън тях

3.       Получено е разрешение за разкриване на избирателни секции в посолството на Република България в Скопие и в Генералното консулство в Битоля.

На третото си заседание Гражданският за свободни и прозрачни избори ще обсъди въпросите относно социологическите проучвания и предизборната кампания, а разяснителната кампания ще бъде постоянна тема в работата на Борда.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове