8 Септември, 2014 14:23 575 1

Прокуратурата проверява Басейновите дирекции

  • прокуратурата-
  • проверява-
  • басейновите дирекции-
  • басейновите дирекции

Подхванаха и общините и областните управи за изпълнение на задълженията на длъжностни лица по Закона за водите и Закона за защита на бедствия

Върховната административна прокуратура (ВАП) разпореди проверка в Басейновите дирекции и в общинските власти и областните управи за изпълнение на задълженията по Закона за водите и Закона за защита при бедствия. Проверката е във връзка с наводненията в страната и посещението на главния прокурор г-н Сотир Цацаров в Мизия. Констатирани са проблеми и нередности, които се повтарят във всички засегнати от наводненията места.

Указанията на ВАП обхващат периода от 01.01.2014 г. до момента на извършване на проверката.  От Басейновите дирекции са изискани документи, които да удостоверяват дали е извършена предварителна оценка на риска от наводнения за всеки район на басейново управление, дали са съставени карти на районите под заплаха от наводнения и дали е информирана обществеността за планирани мерки в случай на наводнения. Въпросите обхващат и дали е осъществяван контрол за поддържане на проводимостта на речните легла, поддържани ли са в техническа изправност водностопанските системи и хидротехнически съоръжения и в какво състояние е необходимата измервателна и контролна апаратура за мониторинг.

По отношение на кметовете и областните управители ВАП ще провери дали са извършени всички дейности по Закона за защита при бедствия чрез единната спасителна система и дали са изготвени аварийни планове на водностопанските системи и съоръжения от собствениците или ползвателите им.

Крайният срок за завършване на проверката е 24.10.2014 г., след което получените резултати ще бъдат обобщени.

До момента ВАП е извършила две проверки по реда на надзора за законност за състоянието на язовирите в страната – през 2012 г. и през м. март 2014 г.

Проверката от 2012 г. е относно управлението и разпореждането с язовири – публична общинска собственост.  Установено е, че масово общинските съвети са взимали решения за отдаване под наем на язовири, вместо решение за отдаване на тези обекти на концесия. Извършени са 146 проверки на територията на цялата страна и са установени 1809 административни нарушения. Районните и окръжни прокурори са внесли 279 протеста в съдилищата до средата на юни 2012 г. Изготвените предложения до съдилищата и компетентните административни власти по реда на надзора за законност са 426.

През март 2014 г. ВАП е изискала от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) становище за състоянието на язовирите в страната с оглед на предотвратяване на риска от наводнения. В отговора на МОСВ от 31.03.2014 г. се посочва, че 68 язовира на територията на страната са в предаварийно състояние и експоатацията им е недопустима, поради риск за хората, околната среда и материалните ценности. Изпратени са предписания, чието неспазване е масово, и са констатирани празноти в нормативната уредба по отношение на контрола върху собствениците за поддържане на язовирите в изправно техническо състояние.

МОСВ е ангажирало Министерски съвет за законодателни инициативи по тези въпроси.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ivaylo mihaylov

    0 0 Отговор
    След като е констатирано предаварийно състояние и не са взети мерки да се предотвратят последствията, на които сега са жертви най-бедните хора, то не е ли справедливо и хуманно сметките за разрухата да се връчат на наемателите на тези язовири? Смятате ли, че всички българи желаят да са жертви? Няма ли да се предприеме действие от прокаратурата освен констатация, понеже всеки може да констатира, но само органа има законовото право да действа? В момента прокуратурата е сравнима с 80г. пенсионер в предсмъртно състояние - седи и гледа, дали това оправдава огромните ресурси които поглъща?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове