Last news in Fakti

9 Септември, 2014 17:07 1 603 0

БНБ: Сашо Дончев не ни е говорител (обновена)

  • ктб-
  • сашо дончев-
  • бнб-
  • доклад

Според Дончев на 21 септември БНБ ще представи доклад за актуалното състояние на КТБ, според говорителя на Централна банка Александър Урумов срокът е 20 октомври

На 21 септември БНБ ще представи доклад за актуалното състояние на КТБ. Това съобщи председателят на БСК Сашо Дончев, който участва в експертна среща при главния прокурор Сотир Цацаров. Управителят на БНБ Иван Искров се е ангажирал да представи доклада.

Малко по-късно обаче говорителят на БНБ Александър Урумов заяви: "Сашо Дончев не е упълномощен да бъде говорител на Централната банка. Казаното от него не отговаря на истината. Пълна информация за действията на БНБ, препоръките към квесторите на КТБ и сроковете на одиторите, е публично достъпна на сайта на БНБ", цитира думите му "Стандарт". Той допълни още, че срокът за трите одиторски фирми за предавене на пълен доклад към Централната банка е 20 октомври. "Непочтено е да се създават ненавременни очаквания сред притеснените вложители на банковата група КТБ", кментира Урумов.

По-рано стана ясно, че темата на срещата при главния прокурор наистина е била КТБ и е била провокирана от изказванията на главния прокурор, които той е направил през седмицата. Присъствали са представители на 4 работодателски организации, на КНСБ и „Подкрепа”, които са поискали експерти и представители на комитета за защита на КТБ, иницииран от Вежди Рашидов, да седнат в общ консултативен съвет с ръководството на БНБ и да се търсят ефективни решения за трезора.

Идеята за днешния разговор е била на бизнеса, заяви Сашо Дончев. „По време на срещата бяха изказани откровени мнения в търсене преди всичко на възможност за взаимодействие - за спазването на законите в България, нещо което е отговорност на прокуратурата и нещо, за което ние декларирахме своята подкрепа във всяка една ситуация, когато това е нужно”, каза Дончев.

По-късно стана ясно, че е преди тази среща е имало друга. Двама души са присъствали и на двете срещи – главният прокурор и финансовият министър Румен Порожанов. Според оскъдната информация, на първата среща ръководството на БНБ е било настойчиво насърчено да използва всички свои правомощия и да си свърши работата по закон в КТБ – или да даде план за оздравяването й, или да я обяви в несъстоятелност.
 

Повечето от хората на срещата са поискали банката да се запази като бизнес с мотив, че това е от полза за всички. „Ние не твърдим, че всички действия, особено през последните 4-5 години са били законосъобразни и, че не могат да бъдат упрекнати, но ние държим банката да бъде съхранена като бизнес”, посочи той.

Предстои експерти от различните структури, представени на разговора при главния прокурор, да се срещнат с хора от ръководството на БНБ, за да обсъдят възможни решения. Тези срещи с Управителния съвет на Централната банка се очаква да се случат или в края на тази седмица, или в началото на другата, уточни Дончев.

Сашо Дончев увери, че при главния прокурор днес са били хора, които не са лично заинтересовани от бъдещето на КТБ, което означава, може би че нямат депозити или кредити там, но това не важи за членовете на БСК, чиито бизнес силно е пострадал от затварянето на банката.  

На въпрос дали не е прекалено късно за спасяването на банката, Дончев коментира, че вече е късно и с всеки изминал ден положението става неспасяемо. По думите му до момента не са направени действия по спасяването на банката. „Ние категорично не вярваме, че банката беше в лошо състояние на 21 юни, когато беше наложен този надзор”, допълни Сашо Дончев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове