Last news in Fakti

25 Септември, 2014 12:22 1 895 1

Орхан Исмаилов: Най-ценният ресурс са хората

  • исмаилов-
  • орхан исмаилов-
  • реформаторски блок-
  • търговище

Бившите агенти на ДС не трябва да заемат публични длъжности

В една държава най-ценният ресурс са хората и всичко би трябвало да се прави в името на тях. Това заяви в интервю за Факти.бг доц. д-р Орхан Исмаилов – водач на листата на Реформаторския блок за Търговище. Исмаилов е категоричен, че не бива агенти на Държавна сигурност да заемат публични длъжности

Тази година се навършват 25 години от началото на демократичните промени у нас. Мнозина имат усещането, че това време премина под знака на Държавна сигурност и прословутите досиета. Не е ли време да приключим с главата „Досиета” от историята ни и как можем да го направим?

Отдавна бе времето да приключим с този въпрос, но за съжаление, както знаете, чак през 2007 година се даде старт на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. В Комисията работим и както виждате постоянно даваме информация за определени български лица.

25 години се точи на час по лъжичка информацията...

Знаете, че това не е първата комисия, а последната, която периодично заседава (става въпрос за Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия и на нейната администрация, на която г-н Исмаилов е член – бел.ред.) и продължаваме. Не са малко лицата, които подлежат на проверка съгласно закона. А преди това бе точно така, както казахте - на час по лъжичка. В момента има ясна и обективна информация.

И в 43-ото Народно събрание ще има депутати, които в миналото си са били сътрудници на Държавна сигурност. Стана ясно, че 98 агенти на ДС са в кандидат-депутатските листи. Какво е Вашето мнение?

Ние в Реформаторския блок сме категорично против агентите на Държавна сигурност да заемат публични длъжности. Не искаме хора с такова минало да участват в управлението на страната.

Трябва ли да има Закон за лустрацията?

Много пъти е повдиган и дискутиран този въпрос. Но за да се случи подобен закон, е необходимо съгласие между политическите сили.

Вие сте завършил специалността „Защита на националната сигурност” и работите в тази област, как бихте дефинирали основните проблеми , които стоят пред българското общество?

Националната сигурност е относително понятие, по дефиниция то означава да гарантираме основните права и свободи на гражданите, териториалната цялост, конституционно установения ред и т.н. Когато е празен хладилникът и тогава също националната сигурност е застрашена. Най-важното е България да просперира и да увеличаваме националния статус на хората. Трябва те да имат добри доходи, икономиката трябва да се развива, защото когато не можем да постигнем просперитет, се засяга е националната сигурност. Национална сигурност може да има в една държава, когато има ред, законност и установени правила, които се спазват. Да се спазват законите и правилата е минималното, което може да се направи за националната сигурност.

В едно интервю казвате, че виновни за кризата, в която се намираме, са всички управляващи партии до момента, следващото правителство най-вероятно ще има тежки задачи, но какво то трябва да направи първо?

Първите стъпки, които трябва да направи новото правителство е да направи един план-програма за 18-месечен или двугодишен период,  за да започне най-тежките и неотложни реформи в правосъдната система, обществнияред, здравеопазването, образованието, информационни технологии... И това трябва да стане незабавно.

А смятате ли, че ще постигнете консенсус?

Това много зависи от политическите сили, които ще управляват държавата. Това зависи и от избирателите. Мисля, че гражданското общество за пореден път показа, че вече се установи и то трайно в България. Особено след митингите и шествията, които предизвика миналото управление. Хората трябва да потърсят подкрепата на тези политически партии, които защитават техните интереси. А ние сме една от тях.

Обикновено партиите декларират преди избори, че са необходими реформи, а след като влязат в парламента, се разколебават.

За да може да се направи една дълбока реформа, която по един или друг начин ще промени политиката, трябва да има консенсус на парламентарно представените партии. Тя трябва да има широка подкрепа. Така, че и ние можем да искаме много неща, но ако не срещнем подкрепа, няма как да се случи това. Затова пак казвам - всичко зависи от суверена, който праща депутатите в Народното събрание, за да направят необходимите промени.

Специализирал сте в защита на класифицираната информация. Знаете, преди избори често изтича подобна информация пъти през медиите. И често тя е манипулирана или фалшифицирана. Как да се запазят тайните на държавата?

Класифицираната информация е вид информация, нерегламентирания достъп до която би застрашил националните интереси или други интереси на определени организации. Тази информация изтича откъдето я има.  България си има компетентен орган в Държавната комисия за класифицираната информация (ДКСИ), има и други органи по чл. 12, които провеждат контрола. Тези органи трябва да си вършат работата. Кръгът от лица лесно може да се определи, тъй като всеки документ си има автор. Лесно може да бъде визиран кръгът от хора, чрез които става изнасянето на информация. Колкото кръгът е по-голям, толкова е по-вероятно информация да изтече.

Шести сме по смъртност в Европа, сочи последния доклад на ЦРУ, демографията би следвало да е приоритет на националната сигурност и политиците...

Това е задължително. Виждате, че в България естественият прираст постоянно намалява и като нация в това отношение сме на едно от последните места. Мисля, че трябва да се предприемат сериозни мерки по тази тема.

Говори се, но не се случва...

Така е. И това също трябва да бъде приоритет на новото правителство, трябва да бъде държавна политика, с която да стимулираме раждаемостта и по този начин да гарантираме бъдещето. Защото в една държава най-ценният ресурс са хората и всичко би трябвало да се прави в името на тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съвипусник

    0 0 Отговор
    БОЖЕ ОПАЗИ БЪЛГАРИЯ! Ей Орхане забрави май годинките от военното училище...... този хубавец беше крадеца в кашишката ни рота и неможеше да си пише името на български език... да не говорим колко пъти трябваше да бъде изгонен за кражби, хулиганство и слаб успех...хвалеше се как Касим Дал му стоял зад гърба и разбира се му се винаги му се разминаваше... мога много да ви говоря за ТОЯ... ама не си заслужава... само едно мога да кажа... щом българския народ позволи ТОЗИ да стане заместник министър значи заслужаваме съдбата си и народ като нашия незаслужава и нетрябва да има собствена държава... БОЖЕ ПАЗИ ТУРЦИЯ!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове