Last news in Fakti

6 Октомври, 2014 18:48 5 855 13

При 100% обработени протоколи: ГЕРБ печели изборите в страната с 32.66%

  • избори-
  • цик-
  • резултати-
  • партии

Разликата между БСП и ДПС е около 0.5% в полза на левицата

ГЕРБ печели предсрочните парламентарни избори с 32.66%. Това са резултатите при 100% обработени протоколи, съобщиха от ЦИК. Според тях вторите - БСП, получават 15.41% от вота, ДПС - 14.83%, Реформаторският блок - 8.88%, Патриотичният фронт - 7.28%, "България без цензура" - 5.70%, "Атака" - 4.52%, АБВ - 4.15%. 

Разликата с предишните междинни резултати - при над 99% обработени протоколи, е само при Патриотичния фронт, чиято окончателна подкрепа се оказва с 0.01% по-ниска от обявените към 12.40 часа 7.29%. 

Резултатите за страната са по данни от първичното въвеждане на протоколите на СИК в РИК. Това значи, че осем партии минават 4% бариера и влизат в следващия парламент. От тях личи, че разлриката между "БСП - лява България" и ДПС е 0.58% в полза на левицата, а между седмия и осмия, "Атака" и АБВ - 0.37% в полза на националистите. 

От останалите формации, събрали известна подкрепа от избирателите, може да се отбележи "Движение 21" на татяна Дончева - с 1.20%, както и "Глас народен" на Светльо Витков - с 1.14%.

Вотът извън страната при 100% обработени протоколи бележи следните резултати - 43.82% за ДПС, 27.94% - за ГЕРБ, 11.19% - за РБ, 3.69% за - ПФ и едва 2.59% - за БСП. 

При 100% първоначално въведени протоколи в РИК и според обобощенвите данни от страната и чужбина за ГЕРБ са 32.67% от действителните гласове, БСП - 15.40%, за ДПС - 14.84%, Реформаторският блок получава 8.89%, Патриотичен фронт е със 7.28%, "България без цензура" - 5.69%, "Атака" е 4.52%, а 4.15% е за АБВ, уточни за "Дарик" един от говорителите на ЦИК Александър Андреев.

34% от избирателите са се възползвали от възможността да гласуват с преференция. Говорителят на ЦИК Александър Андреев обясни, че ще стана ясно дали има съществено разместване в листите на партиите, след като от ЦИК повторно въведат данните, тъй като при това въвеждане се извършва и проверка по отношение на преференциите, които са въведени по протоколите на секционните избирателни комисии.

По повод дублирането в номера на партията и номера на кандидат-депутата от листата при гласуването с преференции, говорителят на ЦИК отрече това да се дължи на пропуски в информационната кампания на Централната избирателна комисия, тъй като по думите му са положени всички усилия максимално ясно и по достъпен начин да се покаже на избирателите как се гласува.

„Поне до момента и наблюдателите, които имахме, както международни, така и от български неправителствени организации, твърдят, че ЦИК е изпълнила своите задължения и ангажимент да разясни на избирателите правата им по отношение и на преференциите", каза Андреев.

„Отдавам го по-скоро на евентуални предпочитания, които избирателите имат към определен кандидат н кандидатската листа или сигурност, че са гласували по начин, по който няма да доведе до недействителност на техния глас", допълни говорителят на ЦИК.

Към момента не може да се каже какво ще е разпределението на мандатите, тъй като е необходимо повторно да бъдат въведени протоколите, след което Централната избирателна комисия със свое решение да обяви окончателните резултатите и въз основа на окончателните резултати по методиката, която е приложение към Изборния кодекс, ще бъдат разпределени мандатите между партиите и коалициите, които участват в парламента.

Тъй като срокът на ЦИК по закон е 4 дни от изборния ден да обяви окончателните резултати, а в 7-дневен срок от изборния ден да обяви имената на избраните народни представители, ЦИК ще спази тези срокове, обясни говорителят на комисията.

От ЦИК жалбите и сигналите все още се акумулират, като 7 са актовете за медии - нарушения с публикуване и оповестяване на социологически проучвания в изборния ден.

В 26 области първи са ГЕРБ. Единствено ДПС успява да отвоюва традиционно силните си области Кърджали, Разград, Търговище, Шумен и Силистра. Вотът от чужбина също е в полза на ДПС с огромна преднина от близо 44%.

В пленарната зала в следващия парламент от ГЕРБ влизат 84 депутати, БСП изпраща 39, ДПС вкарва 38 народни представители. Реформаторският блок ще разполага с 23 места, Патриотичният фронт – с 19. „България без цензура” ще заеме 15 банки в парламента, а „Атака” и АБВ ще си поделят по 11.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радо

    6 1 Отговор
    Най-лесно се вижда кой колко е купувал. Браво Бойко, ти си нашият герой!
  • 2 Анонимен

    0 0 Отговор
    Както каза един специалист, втори опит Орешарски 2 като формат на коалиционно правителство с крехко мнозинство няма да сработи.
  • 3 Autohouse Randm

    2 0 Отговор
    ramadan i duduka sega sa se na.rali ot kef
  • 4 ЦАЦАРОФФ

    4 1 Отговор
    Както винаги купени гласове ББЦ.. ДПС..Как става така че във Видин няма турско население, а има 2500 гласа за ДПС???
  • 5 Младен Аир

    4 1 Отговор
    Трябва да се направи задължително гласуването и ДПС и неграмотният им електорат отиват в шеста глуха,да видим тогава как ще се пъчат и ще претендират,че са едни от първите.
  • 6 xyz

    4 1 Отговор
    Не мога да хразбера какво хубаво видяхте от ГЕРБ през времето в което управляваха.Даже и магистралите им не могат да изкарат една година.Социална политика 0.Вкараха стажа в заплатите и вече не ми начисляват клас.Сложиха данък на депозитите.Пари коита съм спечелил с труд и съм платил данък Герб ми ги облага с данък тъй като са некадърни и не могат да оправят бюджеталНай-лесно е да вземем от обикновения човек.Никога не бих гласувал за тази партия.
  • 7 Vasik Atanasova

    5 1 Отговор
    КОЙ ГО ИЗБРА ТОЗИ
    ЛИЧИ СИ ЧЕ Е БОГАТ ЧОВЕК
    БОЙКО Е ХУБАВ И УДОБЕН ЗА БОГАТИТЕ А ЗА БЕДНИТЕ НЕ ГО ИНТЕРЕСУВА

    Коментиран от #8

  • 8 PIRANHA

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Vasik Atanasova":

    ТОЧНО НА МЯСТО КАЗАНО !!!
  • 9 PIRANHA

    0 0 Отговор
    Бойко купувал купувал и сега пак няма да има мнозинство, а и никой не иска БОЙКО ТИКВАТА да ни е премиер, аз също, всеки един свободно мислещ човек, не лунатик или сектант като повечето гербери ще ме разбере
  • 10 Отрядник

    0 0 Отговор
    Ех, къде си сега Гений Станишко, да ни поведеш като червена пътеводна звезда към четвъртото място... На кого ни остави???
  • 11 Бхд БхД

    0 0 Отговор
    Кой е на влас за мен почти няма значение ако ще Зелените от Марс но поне да направят нещо крайно време е.Колко мои приятели вече са извън страната заради тези пусти пари
  • 12 PIRANHA

    0 0 Отговор
    Я попитайте бат Бойко, колко му струва един обяд от ресторанта на Орлов Мост + кетъринга до тях + личен сервитьор и колко му струват мебелите и пак "Кой е СТЕНЛИ" ?
  • 13 патриот

    0 0 Отговор
    И да гласуваме и да не гласуваме-всичко е парлама . Баницата предварително е нарязана и всеки по строг ред си взема парчето след което краде като садран докато може.А пък народа нали си е наведен и разединен-ще търпи Какво по добро за тези убитаци в народното събрание от това. Така никога няма да заживеем като човеци. Цяла Европа ни се смее и ни гледа като крастави помияри но донякъде сме си такива защото ги търпим и не начупваме простите тикви
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове