Last news in Fakti

27 Октомври, 2014 16:15 1 664 0

Местан: Истината за КТБ е отвъд мита за банката на ДПС

  • лютви местан-
  • ктб-
  • мита-
  • банката-
  • дпс

Най-лошият вариант са нови избори, още по-лош вариант е безпринципна коалиция с участието на национал-популистки формации, заяви лидерът на ДПС

Местан: Истината за КТБ е отвъд мита за банката на ДПС - 1
Снимка: БТА

Истината за КТБ е отвъд мита за банката на ДПС. Кои партии и злокобни фигури ще изплуват от банката ние го дължим на българското общество. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в традиционните речи по повод откриването на новия парламент.

Сянката на КТБ не тегне над ДПС, а над онези, чиито тайни са скрити в трезорите на КТБ, добави той.

Имам ясен мандат да представя позиция в полза на съставянето на силно проевропейско евроатлантическо правителство на България и смятаме, че това е правилният изход от този сложен ребус, пред който ни изправи избирателят с вота си на 5 октомври, заяви лидерът на ДПС.

Всеки път, когато ми задавахте въпроси през мандата на 42-рото НС как ще коментирате тази коалиция, не е ли тя безпринципна, отговарях едно и също, че не искам да съм лош пророк, но и ако след следващите парламентарни избори, ако избирателят ни изправи пред ситуация без мнозинство за нито една партия, ако даде мнозинство на партия от едно и също семейство, ще го пращаме ли избирателят пак на избори, заяви Местан.

Трудно намираме решение на казуса, защото явно не сме възпитали у себе си онова, което определяме като коалиционна политическа култура. Най-лошият вариант са нови избори, още по-лош вариант е безпринципна коалиция с участието на национал-популистки формации.

Ако Борисов говори за трипартийна коалиция между ГЕРБ, РБ и ПФ, в която коалиция лидерите на тези 3 партии да участват като министри, това е ярък пример за неприемлива от ДПС антиевропейска коалиция, категоричен е Местан.

„В ЕП, например, е образувана коалиция между системните партии срещу антисистемните партии, които имат силно присъствие в последното издание на ЕП. Ние заявихме много ясна позиция, че сме готови да изиграем много позитивна градивна роля за намирането на формулата на стабилно управление без да поставяме условия за наше участие в този кабинет. ДПС е достатъчно зряло да не поставя въпроса за това кой влиза с министри, преди въпроса за характера на управлението”, каза още той.

Лютви Местан обясни, че основният въпрос не е за формулата сама по себе си, а за профила на управлението, като властовата формула следва да е функция на програмата на този кабинет.

ДПС ще продължи с темата за купуване на гласове и кой назначава в съдебната система, но с езика на фактите, а не в плена на митологемите, каза още Местан.

И този разговор ще бъде отвъд мита, че една партия купува гласове, това ще бъде разговор за необяснимия ръст от 12 пъти за някои други политически сили в определени избирателни райони. Няма да позволим разговорът за системните пороци на българската демокрация да се сведе до мита за една партия, още по-лошо като разговор за няколко персони, категоричен бе той.

Трябва да се проведе дълбок разговор за системните пороци на българската демокрация. Готови сме и за разговора с назначенията, в това число и в съдебната власт. Да видим как става това, дали е възможно една партия с двама, предложени членове от нея пред ВСС, да кадрува в съдебната система, при положение, че предложенията се вземат с 13 гласа за по-ниските етажи и с цели 17 гласа за по-висшите ръководители. Кои са останалите 15 участници в този процес, запита Местан

Ние имаме проблем с анти-ДПС внушенията, ние нямаме проблем с истината. Важен е въпросът кой и защо провокира след изборите втора анти-ДПС истерия, посочи Местан.

Според него с това се цели да се създаде благоприятна среда за приемане на един антинатовски съюз, на съюз не между дясното и центъра, а между дясното и националпопулизма.

”Не бих искал това да е обяснението на протестите от Кюстендил, Ямбол и Габрово, при това с черешовите топчета”, заяви той.

Черешовите топчета са насочени срещу Илия Илиев, Александър Методиев, Четин Казак, които са все български граждани. Кой народ се освобождава от свои сънародници, попита той.

Лютеи Местан заяви още, че ДПС няма да подкрепя безпринципна, антиевропейска, антинатовска коалиция и за нас ще бъде чест да бъде явна, модерна опозиция на един подобен управленски формат и повтори тезата си, че партията му е готова да подкрепи правителство на ГЕРБ, без да участва в него.

"Ако управлението е евроатлантическо, може да разчита на наша подкрепа, независимо дали участваме или не", каза Местан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове