Last news in Fakti

30 Ноември, 2014 13:19 918 3

Само Реформаторският блок може ефективно да разклати кабинета

  • института за дясна политика-
  • нено димов-
  • реформаторският блок-
  • герб-
  • партньор-
  • изследване-
  • доклад-
  • бсп-
  • коалиционен партньор-
  • коалиционните отношения

БСП е на етап, напомнящ късното СДС, и може да го сполетят същите процеси, смятат от Института за дясна политика

Само Реформаторският блок може ефективно да разклати кабинета - 1
Нено Димов (в средата) представи политическата ситуация в България след съставянето на новото правителство. Снимка: БТА

Реформаторският блок е единственият сред партньорите на ГЕРБ, който може ефективно да разклати кабинета, твърдят в месечния си анализ от Института за дясна политика. Част от изследването под наслов „Краят на следизборните страсти" е именно за развитието на коалиционните отношения след формирането на правителството.

От Института за дясна политика обръщат внимание и на отговорността, делегирана на по-малкия коалиционен партньор, който поема някои от ключовите ресори - правосъдие, здравеопазване, образование и отбрана. „И четирите ресора се нуждаят от тежки и болезнени реформи, които предвещават редица политически рискове за младата коалиция", коментира новият председател на института Нено Димов. В същото време на реформаторите се поверяват и имиджови позиции като министерствата на икономиката и външните работи, както и силов вицепремиер.

Институтът определя като разумен ход излъчването на вицепремиер в лицето на Румяна Бъчварова, който да отговаря за коалиционните отношения. Знаково според анализаторите е и решението зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин да получи социалното министерство, тъй като това е една от системите, които се нуждаят от оздравяване с десни реформи. Те са категорични, че ако той се изкуши да приложи ляв подход, това би фалирало пенсионната система.

Според десните политолози, ГЕРБ е променил публичния си образ в лицето на лидера Бойко Борисов, който е успял да се представи като обединител. За разлика от първия си мандат, ГЕРБ вече демонстрира диалогичност и готовност за отстъпки, има имидж на партия, готова на компромиси в името на нещо общо. От института смятат, че тест за срока на годност на кабинета ще бъде гласуването на бюджета на държавата за следващата година.

Според изследването, БСП, макар и оставайки най-голямата и влиятелна партия вляво, изживява криза на идентичността и вече има голяма пропаст между старото ляво и идващите нови леви политици. Заради АБВ се наблюдава и фрагментация на електората. Според анализаторите на института, участието на АБВ в управлението създава невъзможност за евентуално последващо обединение с БСП. Десните анализатори смятат, че БСП се намира на етап "късното СДС" и, ако не се поучи, много е вероятно да последва същият разпад.

ДПС остава твърдо в опозиция, след като претърпя унижението да предлага подкрепата си, а мандатоносителят да не я иска, твърдят авторите на доклада.

Политолозите отчитат като голям успех влизането на Реформаторския блок в управлението, но и отбелязват, че вътрешната конфронтация там би могла да попречи, ако продължи да се развива. Според тях, Блокът се намира между единството и разцеплението. Отговорността на РБ за управлението е равна на отговорността на големия коалиционен партньор ГЕРБ и реформаторите трябва да изберат дали ще са фактор на нестабилност или на стабилност. В момента обаче се открояват и въпросите за липсата на лидерство при тях.

Според анализаторите от Института за дясна политика, Патриотичният фронт се проявява и като управляващ, и като опозиция и още с влизането си в Народното събрание е демонстрирал, че ще играе сложна игра. С атаката си срещу зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов патриотите обаче практически са го бетонирали на поста му, давайки възможност на ДПС отново да се заяви като единствен защитник на правата и свободите на малцинствата, смятат десните политолози.

„България без цензура" засега остава незабележима като опозиция в парламента. Партията на Волен Сидеров пък е в относително изгодна позиция предвид процесите на разединение в БСП. „Атака" ще продължи да „изяжда" русофилски и носталгичен електорат на социалистите, коментират авторите на доклада.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плам

    0 0 Отговор
    БОКО НЕ ОБИЧА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВА С НИКОЙ ПФ МНОГО МУ ПРЕЧАТ ЗАЩОТО МИСЛЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ А РБ МУ ПРЕЧАТ ЗАЩОТО ИСКАТ ОТ БАНИЦАТА ,МАЛКО ПО МАЛКО ВСИЧКИТЕ ЩЕ ГИ ОТЛЮСПИ,БОКО МРАЗИ НЯКОЙ ДА МУ СЕ БЪРКА В РАБОТИТЕ БИЛО ЗА ХУБАВО ИЛИ ЛОШО,СЕГА ЗА ВСИЧКО ЛОШО В ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДА ОБВИНЯВА РБ МАКАР ЧЕ НИЩО НЕ СТАВА БЕЗ НЕГОВО СЪГЛАСИЕ
  • 2 пенсионер

    1 0 Отговор
    Реформаторския блок са изцяло производна на правителството на СДС представлявано от Ф.Димитров независимо че ГЕРБ са мандатоносители.
    В42 парламент БСП бяха мандатоносители ноно ДПС ИМАШЕ РЕШАВАШТА РОЛЯ В УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА.

    сЕГА дпс Е ОПОЗИЦИЯ НО Е В УПРАВЛЕНИЕТО чрез НП .Свобода и достойнство.Чака ни студена зима .
  • 3 борислав

    1 0 Отговор
    Да го изклатят много скоро.Не съм гласувал за подкрепа на мушмороците от герб.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове