6 Декември, 2014 18:04 1 614 2

Борисов и Иванов с апел към ВСС заради случая "Ченалова"

  • съдия-
  • борисов-
  • иванов-
  • апел-
  • всс-
  • ченалова

Обща позиция на премиер и правосъден министър

Борисов и Иванов с апел към ВСС заради случая "Ченалова" - 1
Снимка: БНТ

Бойко Борисов и Христо Иванов призоваха ВСС за мерки за прозрачност при съдебните дела. Това стана след спорно съдийско решение срещу чужд инвеститор.

От правителствената информационна служба разпространиха позиция на премиера Бойко Борисов и правосъдния министър Христо Иванов след техен разговор във връзка с твърденията за нередности в откриването и разглеждането на делото за несъстоятелност на „Домейн Менада” и „Белведере дистрибуция”, както и другите случаи, които повдигат съмнения в начина на разпределяне и администриране на дела в търговско отделение на Софийския градски съд.

Ето позицията на двамата:

Изпълнителната власт не може да се намесва в разглеждането на конкретни дела и работата на институциите на съдебната власт по осъществяването на правосъдието. Но, когато публичното им отразяване показва системни проблеми, изпълнителната и законодателната власт не могат да останат безучастни с оглед на конституционните си правомощия.

Изпълнителната власт е задължена на основата на изяснените факти да вземе политическо решение дали да предлага изменения в действащото законодателство, за да се осигури реална независимост на съдебната власт и честно правосъдие. А законодателната власт се налага да прецени своята отговорност за актуалното състояние на управлението на съдебната власт, защото избира половината от членовете на Висшия съдебен съвет и може да им потърси отговорност. В настоящия случай ситуацията е именно такава, защото казусът показва дългогодишен отказ на всички власти да решат спешни проблеми на съдебната система и има сериозно въздействие върху инвестиционния климат в страната, върху нашите отношения с важни международни партньори и съвсем не на последно място - обществените очаквания и реакцията на силно гражданско недоволство и недоверие към някои институции на съдебната власт.  Всичко това се отразява и върху диалога ни с ЕК и държавите-членки на ЕС в рамките на Механизма за наблюдение в областта на правосъдието и вътрешния ред.

Изпълнителната власт и Народното събрание заявиха недвусмисленото си намерение да положат сериозни усилия за реформа на съдебната система и институциите на вътрешния ред. Тези мерки обаче няма да имат очакваното въздействие за повишаване на доверието към българското правосъдие, ако в конкретни случаи като този Висшият съдебен съвет и прокуратурата не реагират бързо и решително, така че да разсеят всякакви съмнения за търпимост към некомпетентност или криминализиране на органи на съдебна власт и да дадат ясен отговор на всички въпроси, което да доведе до понасяне на отговорност.

Затова настояваме Висшият съдебен съвет да вземе бързи и прозрачни мерки за премахване на съмненията в системата за разпределение на делата и за оповестяване на отговорите на всички въпроси за начина на администриране на търговско отделение в СГС.

За международната репутация на страната ще бъде важно и прокуратурата да изясни всички съмнения за злоупотреби както по конкретния случай, така и по останалите казуси, по които в последните дни се повдигнаха въпроси за начина на тяхното разпределение и администриране. Само нулевата толерантност към всички съмнения за злоупотреби ще даде шанс на България да избегне все по-голямото уронване на престижа и нарастването на недоверието на гражданите в правосъдието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некой си

    0 0 Отговор
    Направо българският народ го взехте за разядка ама то май и без туй си е такъв.КТБ беше една генерална репетиция на това дали ЕС ще се намеси решително в борбата срещу организираната престъпност чрез натиск върху управляващите.След като това не се случи сега е ред на фирмите с големи активи да бъдат лапнати от същите тези субекти които разграбват България.На ЕС всичко това донякъде им изнася защото ще ни бичат санкциите,а ние като попове ще ги плащаме.Лошото е,че ако преди ни гласяха на една предавка то сега ни гласят на няколко,защото в схемата е и ЕС,но както е казал народа "с техните камъни по тяхната глава",щом те си затварят очите за всичко случващо се е естествено да се набере кураж и да бъдат захапани и те, в случая европейските инвеститори,а пък ние ще ги плащаме тея прегрешения чрез санкциите.Прост народ слаба държава; Не народ а мърша , а това последното е творба на Петко Славейков,но така добре описваща ни.
  • 2 mediator37

    0 0 Отговор
    Съдийско-прокурорската кочина без промени в конституцията няма да се изрине. Пълно е с политически назначени активисти разнасяли куфарчета с пари от митниците, а сега правораздават. Пълно е и с откровени к..вета, които сега пишат обвинителни актове и размахват пръст от позицията на морала.
    Това под похлупака несменяемост, безнаказаност, безконтролност. Как да се стреснат? Кое да ги стресне ?
    Ходят пияни на работа, кривораздават пияни, карат пияни, ш...т се по кабинетите, вземат си рушветите, вземат си тлъстите заплати, не плащат осигуровки и така до края на света. А народът търпи тези мърши в тоги.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове