Last news in Fakti

29 Декември, 2014 12:12, обновена 29 Декември, 2014 18:51 2 953 3

Четирима депутати напускат ББЦ

  • ббц-
  • бареков-
  • депутати-
  • напускат

Те обаче остават неразделна част от парламентарната група Български демократичен център

Четирима депутати от ББЦ – Стефан Кенов, Георги Ковачев, Борислав Иглев и Христо Тодоров подадоха оставки като членове на партията и от всички заемани от тях длъжности, но остават неразделна част от парламентарната група Български демократичен център. Четиримата си тръгват от ББЦ доброволно, по реда на чл. 11, ал.1 от устава на партията, съобщиха от парламентарната група. По-късно се появиха съобщения, че Георги Ковачев се е разграничил от изявлението. Още по-късно от БДЦ уточниха, че "г-н Георги Ковачев напуска ПП „България без цензура” и всички заемани от него постове в партията, включително и длъжността Областен координатор във Варна. Народният представител запазва ангажиментите си в Парламентарната група Български демократичен център и остава верен на избирателите си."

Стефан Кенов, Борислав Иглев и Христо Тодоров вече не са част от ПП „България без цензура“. Причина за тяхното напускане е появила се декларация в публичното пространство, с което те обявяват отказа си от членство в ББЦ. В текста на документа бе упоменато и името на Георги Ковачев, който по-късно през деня обяви пред медиите, че се разграничава от действията на колегите си, съобщиха по-късно от ББЦ.

Постъпката на тримата депутати стана причина Контролният съвет на формацията да бъде свикан на извънредно заседание. На него бе приет отказът от членство на тримата, подписали декларацията. Успоредно с това на тях са им прекратени и мандатите в Националния съвет на регионите и в Изпълнителния съвет на партия.

Говорителят на БДЦ Любен Дилов обясни пред БНР мотивите:

Те предпочетоха да останат в единна парламентарна група... Поведението на Николай последните месеци пречеше да се направи това, което всъщност обещахме по време на изборите, да имаме единен политически субект, който може да има някаква политика, която да е в унисон с това, което сме обещавали на хората и заради което те са гласували. Това, което ще се случи от тук нататък е, че в края на януари, началото на февруари ще има един общ форум, делегатски, на всичките партии, които са в коалицията  и който ще подреди нещата в единен политически такъв организъм някакъв.

„Оставам в групата, защото съм поел ангажимент към избирателите си в област Пазарджик – ще работя, за да изпълня обещанията, които дадох. В групата на БДЦ сме се събрали единомишленици и имаме да свършим много работа”, каза Христо Тодоров.

Той и Борислав Иглев са автори на декларацията, с която депутатите обявяват мотивите за действията си:

 

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

от народни представители на парламентарна група

„Български демократичен център“

С чувство на отговорност към нашите избиратели, заявяваме, че от този момент не представляваме интересите на политическа партия „България без цензура“ и оставаме народни представители в състава на групата Български демократичен център. В бъдещата си дейност ще се придържаме към утвърдения правилник на групата, интересите на нашите избиратели и политиката, следвана от коалицията зад ПГ на БДЦ. Изразяваме благодарността си към г-н Николай Бареков за усилията, които положи през последната година за създаването и налагането на ББЦ. Неговата инициативност и активност са сред причините за постигнатия успех на европейските и парламентарни избори.

Причините за напускането са:

  • Невъзможността да изпълним ангажимента си към избирателите. Николай Бареков представя собственото си, често променящо се мнение като наша позиция. Смятаме, че личните битки, внезапните промени в настроението и възгледите на господин Бареков, пречат на това да бъдем истински полезни на избирателите си, защото това не дава възможност да изработваме единни позиции и е в нарушение на правилника за работа на парламентарната група. Това създава затруднения във функционирането на парламентарната група, не дава възможност за изработване на политики и ясна позиция и обезсмисля личната инициатива и отговорност на депутатите.
  • Упражняване на натиск върху народните представители. ББЦ трябваше да се превърне в нормален политически субект, който взема решения по демократичен начин и провежда последователна политика в изпълнението на своите обещания към избирателите. Вместо това се налагат позиции от разстояние за вземане на решения в разрез с нашия морал и достойнство.
  • Липсата на разграничаване на нивата в политиката и отношенията с партньорите. Едно е да си депутат, друго е да си депутат в Европейския парламент, а съвсем трето е да си и председател на партия, която е коалиционен партньор в парламентарна група. Последното предполага съобразяване с интересите на партньорите в интерес на постигането на общите цели.

 

Заявяваме готовността си да помогнем на колегите си от ББЦ да решат вътрешните проблеми на партията, но смятаме за редно да обявим ясно нашата позиция пред българските граждани.

Оставаме неразделна част от парламентарната група на Български демократичен център, като държим на ангажиментите си към нашите избиратели и хората, с които сме работили.

Ще участваме в предстоящите дискусии и форуми на коалицията и се надяваме, в бъдеще тя да се превърне в хомогенен политически съюз, защото вярваме в огромния потенциал на тази формация.

Убедени сме, че БДЦ е единствената парламентарна група, която отстоява истински ценностите на либерализма. Чувстваме се добре в това семейство и смятаме, че то най-пълно изразява интересите на нашите избиратели.

Нека структурите на ББЦ знаят, че идеите, които ни свързват са живи и ни предстои обща битка в отстояване на правото на по-добър живот на българските граждани, на правилата и почтеността в политиката.

Желаем на всички здрава и успешна нова година!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гражданин

    0 0 Отговор
    Стефан КеНОВ докато си постигне от дълги години мечтата да стане депутат обиколи всички новосъздавашти се партии и сдружения и най после е депутат.
    Следваштата мечта е да се види кмет на Карнобат ако не то татко му пази мястото в Сунгуларе.
  • 2 танашиба танахака

    1 0 Отговор
    защо само партията си напускат-трябва който се отцепи от партията си да напусне парламента-за всички "политици" се отнася.партия загубила част от политиците си трябва да се махне от парламента
  • 3 гост

    1 0 Отговор
    В ТАЯ ЗАЛА ИСКА ЕДНА РАКЕТА !!! ТАМ СА ОТ МОШЕННИК НА ГОРЕ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове