Last news in Fakti

6 Февруари, 2015 14:12 1 204 15

Местан: Възродителният процес по отношение на мъртвите продължава

  • лютви местан-
  • възродителен процес-
  • дпс-
  • българските имена-
  • турците-
  • мъртвите-
  • закона за гражданската регистрация-
  • десните

Гавра е някой да поставя под съмнение дали те биха искали да лежат в гроба с насилствено наложени имена, коментира лидерът на ДПС

Местан: Възродителният процес по отношение на мъртвите продължава - 1
Снимка: БТА

Искането на ДПС да бъдат заличени от всички регистри българските имена, наложени на турците по време на Възродителния процес през 80-те, бе повдигнато и днес от лидера на Движението Лютви Местан в кулоарите на парламента.

„Смятам за неприемливо председателят на парламентарно представена партия да бъде глобяван за това, че си е позволявал към края на свои изказвания, които по време на кампанията, разбира се, че ги прави на официалния български език, да отправи поздрав и на майчиния си език“, коментира Местан. Той изрази  мнение, че няма основание да бъде глобяван многократно за това с по 2000 лева и да му се налага да търси правата си чрез европейските институции.

„Това е нашето дълбоко разбиране. Извинете, ако има нов Възродителен процес, то той е по отношение на мъртвите. Възродителният процес по отношение на мъртвите продължава, както се изразиха и анализатори извън ДПС“, категоричен бе лидерът на ДПС. Според него е гавра с паметта на тези хора някой да поставя под съмнение дали биха искали да лежат в гроба с насилствено наложени имена. „Това е кощунство. Поетът Мехмед Карахюсеинов се запали заради името си и лежи в гроба като Методи Асенов. А ние да поставяме под съмнение дали той би избрал да отиде в отвъдното с българското си име, след като точно като акт на протест срещу насилствено наложеното име се самозапали преди 30 години", напомни Местан.

По думите му, тези проблеми трябва да бъдат решени, тъй като успехи в социалната, икономическата и  която и да е друга сфера не са възможни, преди да се изгради демократичната основа на което и да е управление. Българските кабинети не падат с вотове на недоверие, а ако не си свършат работата и ако не са достатъчно адекватни, коментира Местан. "Ако се не се изгради демократична основа на властта, тя няма да може да управлява успешно. Животът на кабинета Борисов в крайна сметка няма да зависи от едни или други прогнози за предсрочни избори", поясни той.

Лидерът на ДПС се надява десните да преосмислят позицията си по промените в Закона за гражданската регистрация, защото в противен случай ще се окажат в една плоскост с Патриотичния фронт, с "Атака" и с БСП. Една подкрепа за такъв законопроект е по-скоро хуманен, отколкото политически акт. Тя би била много силен знак от страна на дясното, че в България имаме собствен национален демократичен ресурс да затворим раните от миналото, категоричен бе Местан.

Лютви Местан каза още, че не съжалява за прегръдката със Сергей Станишев на „Орлов мост“, защото тя е била израз на прието извинение. „Ние не сме обвинили който и да е български гражданин за Възродителния процес, това е отговорност на режима. И с този акт на „Орлов мост“ казахме, че има нужда от катарзис, така че Възродителният процес да се затвори като страница“, обясни Местан. Извинението е много силен акт, но губи стойност, когато политици от младото поколение в рамките 43-тото НС се държат като апологети на Възродителния процес, подчерта той.

Нашият основен измерител за нивото на демократичност е именно отношението към подобни закони. Според него отхвърлянето на закона за административно възстановяване на имената на починалите не е проява на демократично мислене.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 0 Отговор
    няма ли кой да повдигне претенций към дпс от трибуната на парламента, за заплащане на кръвен данък, от наследниците на турците - (от турския геноцид над българите, а и не само......) , нали всички били турци в дпс? АЙДЕ ПЛАЩАЙТЕ.......
  • 2 кмета

    1 0 Отговор
    местане върви изкупуването на земи
    в юга че руманците вече успешно се справиха македоците се знаят кога да очаквам разделителния процес не искам да ми се говори за минали работи кажи нещо ново циганите които пристигат каква работа имат тук а не бягат във вашите държави цигански поздрави на доган и делян
  • 3 909

    1 0 Отговор
    Е..ти нагъл турчин ! Тоя трябва да бъде публично обесен !
  • 4 Зоро

    1 0 Отговор
    Няма власт, няма пари има рев и крокодилски сълзи ,че чак и на мъртвите вдига кокалите ...........еееееееееее срам нямат.......
  • 5 СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ

    1 0 Отговор
    Подъл,нагъл,отвратителен манипулатор е този (български гражданин) от произход който и той самият не знае.Кой,кой ви е канил да се размножавате на земите български,Марш от България към страните които говорят майчиният ви език,подли българомразци !!!
  • 6 Гиго

    1 0 Отговор
    Като ,ще ровим кокали,да върнем лентата до Баташкото клане и да искаме компенсации за помохамеданчването на хиляди други.
  • 7 1313

    0 0 Отговор
    тия като не са на влас само възродителния процес подхващат
  • 8 СТАЛИН

    1 0 Отговор
    ИМА ТУРЧИН ИМА ПРОБЛЕМ НЯМА ТУРЧИН НЯМА ПРОБЛЕМ.
  • 9 БЪЛГАРИН

    1 0 Отговор
    500 г. терор и убииства от турците в нашите земи, бротална гавра с жените и ти си тръгнал да ми говориш за мъртвите покръстени турци. Нете ли е срам, че си в България истрадала точно от тях вас.
  • 10 1234

    1 0 Отговор
    Крайно време е да бъде забранена тази етническа партия,а мохамеданите да гласуват в Българските партии.Все пак намират се в България не може да има Турска партия,това го няма никъде по света.Като иска турска партия Турция е малко по надоло да отива там да живее,и да си гласува за турска партия.Трябва да му е ясно,че това е БЪЛГАРИЯ ,и тук се спазва Българската конституция,и който не я спазва няма работа тук! ЯСНО !
  • 11 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    БРАВО МОМЧЕТА ТАКА ВИ ИСКАМ ВСИЧКИ ЗАЕДНО
    ХАРЕСВАМ ВСИЧКИ КОМЕНТАРИ ПОД МЕН
    ТРЯБВА И ДА СЕ ЗАБРАНЯТ ТЕЗИ ТУРСКИ СЕРИАЛИ
    ЗА ДА НЕ ПРОМИВАТ МОЗЪЦИТЕ НА ДЕЦАТА
    ДОБРЕ ЧЕ МАХНАХА НОВИНИТЕ НА ТУРСКИ
    МЕСТАН ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ
  • 12 mistar

    0 0 Отговор
    Това местанлито като не му харесва тук да иде във турция и да види как се краде от държавата та да му резнат тиквето а не като в България .
  • 13 гост

    0 0 Отговор
    едно си баба знае,едно си баба бае
  • 14 112

    0 0 Отговор
    Защо медиите ни занимаватс него ? Не ни занимавайте , МОЛЯ !
  • 15 909

    0 0 Отговор
    Ей фес турчин срам няма !колко Български народ изклахте ! Как може да има турскоциганска партия в парламента ? ! продажни политици !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове