Last news in Fakti

6 Февруари, 2015 18:08 1 594 4

Ръководството на Реформаторския блок предало избирателите си

  • лютви местан-
  • централния съвет-
  • дпс-
  • страсбур-
  • реформаторския блок-
  • герб-
  • ксенофобски

Структурите на ДПС са взривени от това, че европейска България се обвързва с толкова голямо антиевропейско политическо мнозинство, заяви Местан след Централния съвет на партията

ДПС внася следващата седмица жалба в съда в Страсбург заради забраната за използването на майчин език по време на предизборна агитация. Това съобщи лидерът на ДПС Лютви Местан на пресконференция след днешното заседание на Централния съвет на партията.

"Взехме важни решения за определяне на график и краен срок за провеждане на местните съвети на ДПС до 31 март, след което общинските и областните конференции, за чийто график ще се проведе друго заседание на съвета. Това е част от подготовката на следващата редовна национална конференция на ДПС. Регистрираме една изключителна ангажираност и чувствителност на всички местни структури на ДПС с последните парламентарни теми - дебатите във връзка със закона за гражданска регистрация", заяви Местан.

"Не Патриотичният фронт, не толкова БСП, АБВ, не „Атака“ - техните позиции са ясни горе-долу, но днес твърдя, че колегите от Реформаторския блок и ГЕРБ допуснаха фатална грешка - да се противопоставят на едно толкова естествено предложение поне имената на починалите да бъдат възстановени по административен ред.

Структурите на партията са взривени от това, че европейска България се обвързва с толкова голямо антиевропейско политическо мнозинство", разкри Лютви Местан. По думите му, този проблем не може да не бъде решен. Той посочи, че ще депозират жалба за майчиния език до съда в Страсбург следващата седмица. "Решението ми е твърдо, както и на останалите засегнати колеги", каза лидерът на ДПС.

Нашите претенции и силната ни критика не е по отношение на избирателите на РБ. Нямаме никакъв проблем с тях, но твърдим, че ръководството на РБ предаде избирателите си, защото се трансформира в крайно националистическо и ксенофобско, категоричен бе Местан. Избирателите на РБ в замяна на това са истински приятели на свободата и демокрацията, каквито са и избирателите на ДПС, допълни той.

„Не е възможно ДПС да изпадне в изолация. Има опити да се внуши усещане за изолираност на ДПС. Не съм сигурен кой в сряда се оказа в изолация - ДПС или всички партии, които се обявиха против административното възстановяване на имената на починалите“, коментира Местан и обясни, че ДПС е отворено за диалог с всички системни партии, но няма такъв с крайно националистическите и ксенофобските формации. По думите му, в крайна сметка изборите са за това, за да реши народът кой каква политическа тежест да има: „Ако българските избиратели са отредили на ДПС доверие, ръст от близо 25%, това означава, че тази партия не е в изолация".

В контекста на терористичните актове в Париж и бежанската вълна, темите, които парламентарната група на ДПС поставя в 43-тото Народно събрание са особено актуални, смята Местан. Според него, напрежение не се генерира от решаването на проблема, а от неговото нерешаване. „В случая имаме дискриминационни текстове, които откровено пораждат напрежение. Премахването на дискриминационните текстове в закона е източник на сигурност, постигане на баланс. Ние твърдим, че провокатори на напрежение са партиите, които отхвърлиха толкова естествен и хуманен акт на ДПС“, заяви след Централния съвет на партията той. Назоваваме много жесток, реален проблем на българската нация - участието на националистите в управлението ще се плаща с отстъпи от демокрацията, предупреди лидерът на ДПС.

Хора, които излизат от тресавището, не могат да бъдат морални съдници на ДПС. Къде потъна високото доверие - в тресавището на крадливата приватизация, коментира Местан, визирайки реформаторите. „Тези, които произведоха милионери от вчерашни продавачи на едни или други хранителни продукти на скара, днес обвиняват ДПС, че е етно кооперативна партия. Изчезнаха от парламента и за да прескочат заветните 4%, се събраха 7 партии в една. Зад ДПС стоят 500 хиляди избиратели, докато зад тях са 290 хиляди", каза още той.

Според него, една от причините за това необосновано, антихуманно отношение към законопроекта на ДПС е желанието да се обслужи интересът на крайните националисти в управлението.

Той посочи, че стратегията на ДПС за местните избори тепърва се разработва. „Имаме ресурс да спечелим немалко кметове на общини, но още по-интересен е ресурсът на ДПС от още около 60-80 общини, където подкрепата на един евентуален втори тур също би била решаваща. Имаме идея за едни доста интересни отношения с останалите политически сили, предвид ключовата роля на ДПС за окончателния резултат в още между 60 и 80 общини", подчерта Лютви Местан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    0 0 Отговор
    Местанчо съвсем озверя като му дръпнаха кокала.Само така,следващия път повече българи да гласуват и ще видиш колко ще ти е процента етнически вот.
  • 2 1234

    1 0 Отговор
    Ей,тез няма да се спрат.Като им вземаха кокала голямо реване реват,че Страсбург,че умрелите им били с други имена,ами като насила караха българите да пишат на гробовете на починалите си близки турски имена иначе не им даваха да ги погребват,а?ТОВА ЗАБРАВИХА ЛИ ГО ? по телевизията го даваха преди няколко години.
  • 3 Тоти

    0 0 Отговор
    Как вие гладен пес-това виждам аз като гледам аз г-н Местан!!
  • 4 Надежда

    1 0 Отговор
    Мазника Местан си показа зъбите,да си отива в Турция и да си използва майчиния език.Този парламент е Български и ще защитава интересите на МАЙКА БЪЛГАРИЯ.Те се уляха с тези джамии никнат като гъби, е търпението се изчерпа и чашата преля.Всичко си има граници, тези и онези били ксенофоби.Нахални, власта им хареса ведомствените жилища също мандата истекал ама те като пиявици се вкопчили .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове