Last news in Fakti

9 Февруари, 2015 09:19 1 337 2

Комисия ще проверява дали има незаконна сеч

  • незаконна-
  • сеч-
  • дърва-
  • странджа-
  • необработена дървесина

Кметът на Малко Търново Илиян Янчев отправи преди време призив в социалните мрежи да се спаси Странджа от прекомерната сеч. В интервю за "Хоризонт" миналата седмица той каза, че действията му са акт на отчаяние.

В Странджа се сече толкова, колкото е предвидено в горскостопанските планове. Ние не сме стерилна лаборатория, много е вероятно на определени места да са допуснати нарушения. Но като цяло състоянието на горите в Странджа е добро. Това заяви пред БНР тази сутрин Румен Желев – депутат от ГЕРБ и член на парламентарната комисия по земеделие и гори.

Огромен камион трябва да достави поредната порция изсечени дървета от Странджа, които да напълнят цяло ремарке на тир. След като служителят на Горското стопанство, който трябва да контролира процеса, видя камерата ни, върна машината обратно в гората и се скри, предаде Нова телевизия. Водачът на тир-а обясни, че само той трябва да извози 25 тона дървесина.

Мълвата, че екип на Нова телевизия снима в гората се разпространи бързо и резачките замлъкнаха.

Хората в Младежко разказват, че се сече от години, но толкова много, като през тази година, не са виждали. По думите им изсичането на гората е причина и за сполетелите ги наводнения.

След като обяви в ефира на Нова, че гората на Странджа се унищожава, кметът на Малко Търново започнал да получава позвънявания с мълчание от скрит номер. Засега не смята да се отказва от усилията да спре незаконната сеч.

Според него трябва на терен да се установи какво е действителното състояние на гората:

В момента се хвърлят само внушения и твърдения. Уважавам правото на всеки български гражданин от каквато и да е професия да задава въпроси. Той би трябвало да се тревожи. Не мога да разбера само защо хора, които не разбират от гори, дават отговорите, правят констатациите и задават внушенията.

Румен Желев обясни, че в края на 2012-а година с решение на Районен съд – Малко Търново общинските гори, който преди това са били придобити с решение на Поземлената комисия и са били експлоатирани в продължение на 12 години, са върнати на държавата.

От 2012-а досега в тези 10 хиляди хектара, в които всяка година се сечеше по 15 хиляди кубика дървесина от общината, където сегашният кмет беше заместник-кмет, държавните горски стопанства не са влезли и не са отсекли кубик все още от бившите общински територии, даде своята версия за казуса Румен Желев.

Според него там се сече колкото и където е позволено и единственият по-сериозен проблем е с разбитите пътища, които на по-късен етап ще бъдат възстановени.

Той заяви, че ще инициира създаването на комисия, в която да влязат представители на различни институции от България и чужбина, свързани с лесовъдството, както и неправителствени организации, които се занимават с темата. Идеята е комисията да посети Странджа и да установи има ли незаконна сеч и в какви мащаби.

Национална мрежа "За гората" срещу незаконната сеч в цялата страна започва работа до броени дни. За нея съобщи Михаил Константинов пред БНТ през уикенда.

До три дни ще бъде активен и сайт със същото име, в който ще се събират сигнали, подавани от цялата страна. Ще се изработят и стратегии как може да се осъществи спирането на незаконната сеч, каза още математикът.

"Хората по места са бесни от това, което става. На тях искам да им повторя - дървената мафия ви удави," подчерта Константинов по повод бедственото положение след интензивни валежи и сняг. Той изрази убеденост, че гражданите имат воля и са решени да се противопоставят на дървената мафия.

Правителството ще предложи промяна в Закона за данъка върху добавената стойност, с която временно се въвежда забрана за възстановяване на данък добавена стойност при износ на необработен дървен материал. Това е една от мерките за опазване на българската гора от незаконни сечи, които ще бъдат представени днес от заместник-министъра на земеделието Георги Костов. Очаква се промяната да бъде направена до месец май – съобщава в личния си блог Костов. Предвижда се още издаване на министерска заповед за забрана – държавните горски и полски пътища да се ползват за извозване на дървесина, когато пътищата са преовлажнени, както и забрана за ползване на неспециализирана горска техника в сечищата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Живко

    0 0 Отговор
    Проблемът не е само в Странджа, а е национсален.Да не говорим за Стара планина,Пирин, Рила Родопите и т.н. Положението навсякъде е едно и също.Нищо, че от ГЕРБ се мъчат да ни убедят , че е нормално.
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Ще е интересно , комисия ще проверява ,ще установи и до там.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове