Last news in Fakti

9 Март, 2015 08:00 1 236 1

Падна лимитът за лечение в чужбина

  • печата

Преглед на печата

Перловската река като канала Сен Мартен, “Графа“ - пешеходна зона, пише „24 часа“

Освен това пазарите на “Славейков” и пред “Св. Седмочисленици” ще са временни, а бронзов модел на центъра ще бъде разположен на нов миниплощад до сградата на БАН. Това са част от идеите за обновяване на центъра на София в идейните проекти, които днес ще бъдат внесени в СОС. Те бяха избрани след конкурс, който се проведе през 2014 г. за зоните около бул. “Евлоги и Христо Георгиеви”, националния стадион, ул. “Граф Игнатиев”, пространството край “Св. Александър Невски” и др. Проектите не са окончателни и ще бъдат коригирани, след като бъдат разгледани от експертен съвет, творчески и професионални организации и преминат през обществени обсъждания в следващите 2 седмици. Софиянци ще могат да кажат дали харесват идеите на сайта на НАГ. През май трябва да са готови окончателните проекти, с които общината ще кандидатства за еврофинансиране.

Адвокати отказват да бранят убиеца на Вероника, съобщава „Труд“

Адвокати от Велико Търново, които били поканени да станат служебни защитници на убиеца на 23-годишната студентка Вероника Здравкова, масово отказали да се захванат с казуса. “Рецидивистът е обвинен в много тежко престъпление и законът изисква да бъде представляван от адвокат по време на досъдебното производство и на съдебния процес. Предложението да го защитават обаче било отхвърлено от няколко колеги, защото случаят е тежък и с огромен обществен резонанс”, споделиха пред “Труд” юристи от старата столица. В крайна сметка с делото се захванал адвокат Кирил Станчев, който на този етап не пожела да коментира подробности по случая.Вероника Здравкова беше нападната, ограбена и умъртвена на 28 февруари. “Тя не ме усети. Изненадах я! Не успя да се съпротивлява”, признал при разпитите пред разследващите злодеят. После обяснил, че се разкайва.

Павлова обеща санкции за почистващите фирми, предава „Монитор“

Регионалният министър Лиляна Павлова се закани, че ще има тежки санкции за снегопочистващите фирми в Кърджалийска област. Възможно е разтрогване на договорите с тях, закани се при пристигането си в града министърът. Павлова не изключи възможността ръководството на Областното пътно управление да бъде санкционирано заради неосъществен навременен контрол върху фирмите изпълнителки. Министър Павлова пристигна в Кърджали, за да координира действията по възстановяване на последиците от снеговалежа, като се включи в работата на областния кризисен щаб. В разчистването на пътищата са привлечени допълнителни машини от страната, като първо ще се работи по основните артерии в Кърджалийско, а след това те ще се насочат към Смолян. Със заповед на министър Павлова е затворен пътят Кърджали ­ Хасково, за да могат снегорините да го почистят.

Парите намаляват, чиновниците – не, отчита „Сега“

Нито едно министерство не е свило администрацията си след решението на парламента да намали с 10% бюджетите за заплати на чиновниците през 2015 г., показа проверка на "Сега". Министрите имаха срок до края на февруари да променят устройствените си правилници и да съкратят персонал, ако в този си вид парите за заплати не им стигат. Липсата на подобни корекции е поредното доказателство за наличието на буфери в бюджетите на ведомствата, чийто точен размер не е публичен. Орязването на разходите за персонал в бюджетната сфера бе сред основните акценти при приемането на бюджета за 2015 г. По това перо хазната ще изхарчи 3.5 млрд. лв. В мотивите към закона за бюджета се изтъква, че тези сметки са изготвени на базата на 10% съкращаване на разходите за персонал и това е свързано с анализ на административните структури и оптимизирането им.

Падна лимитът за лечение в чужбина, информира „Преса“

Всеки българин, одобрен за животоспасяващо лечение в чужбина, вече ще може да получи от държавата пълния размер на необходимите му средства. Досега лимитът беше 180 000 лева. В много от случаите обаче тези пари не покриваха цялата сума за скъпа операция, трансплантация или лечение на рядко заболяване. Отпадането на тавана става с промяна в Наредба №12 и е в сила от 20 февруари тази година, съобщиха за „Преса“ от здравното министерство. Миналата година 60 болни са получили финансиране за лечение в чужбина. Общата отпусната сума е около 2 млн. лв. На други 60 българи е отказано разрешение и са били насочени към болници у нас. Най-често онкоболни търсят възможности за операция, лъчетерапия или радиохирургия в чужбина. Оферти се предоставят предимно от Турция и Германия, сочи статистиката на МЗ.

Отнели лиценза на „Дунарит“ заради финансовата сигурност на страната, пише „Дума“

Спирането на лиценза на "Дунарит" е отговорно решение, продиктувано от наличието на обективна заплаха за финансовата стабилност на страната. Това е заявил министърът на икономиката Божидар Лукарски, цитиран от пресцентъра на Министерството на икономиката. Повод за неговия коментар е решението на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките, който постанови временно спиране за период от 6 месеца на тригодишния пълен лиценз за износ, внос и трансфер на оръжия и тригодишното удостоверение за регистрация за брокерска дейност с оръжия на предприятието. От Министерството на икономиката съобщиха още, че съветът е констатирал обстоятелства, водещи до нарушаване на изискванията за надеждност и икономическа стабилност, при които е предоставен лицензът на предприятието.

Голи кукери играха хоро насред виелицата, диви се „Стандарт“

Ако си мислите, че в генезиса си езикът на кукерите наподобява нежния стих на влюбена ученичка, много се лъжете. Когато и да се сложи червената точка на устата на тези страшни, смешни космати, пернати и накичени с хлопатари създания, все ще е късно. Попържните и нецензурните приказки преливали в благословиите им от памтивека. И това се считало за редно и нормално. Защото кукерите, макар и без заплата, работят за бъдещото плодородие. Да родят богата реколта земята, жените, животните. Да не падаме под 7 милиона, както се страхуват разтревожените демографи. А това не става само с литература или шопинг турове, а с работа. При това яка и оплодителна. Дано не прозвучи нецензурно. Та затова псували кукерите, за да има берекет, а приказките им не предизвиквали никаква обществена дискусия. По някое време обаче високопоставен другар решил, че в зрелия социализъм така не може...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Да се върне смъртното наказание, при доказан рецидив убийство.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове