Last news in Fakti

10 Март, 2015 19:08 1 345 0

Прочутата Академия на Платон също не е била в центъра на Атина

  • вежди рашидов-
  • нгдек-
  • училище

Ако зависи само от мен, всички училища у нас щяха да са в идеалния център на София, защо не даже и на самия площад «Св. Александър Невски», но по обективни причини това просто няма как да стане, поне на този етап това е невъзможно. Това каза министърът на културата Вежди Рашидов по време на разговора с ръководството на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" и в  присъствието на група преподаватели от НГДЕК, който се проведе в понеделник следобед в Министерството на културата.  
 

Както вече бе съобщено, Министерството на културата в диалог с училищното ръководство полага всички усилия за възстановяване на нормалния учебен процес в обновената сграда на Класическата гимназия на ул. „Баба” № 16 в "Модерно предградие" и за подобряване на микроклимата в преподавателския колектив, като същевременно са направени и необходимите стъпки сградата на 13-то училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий" да се запази като филиал на НГДЕК. В сградата на 13-то училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий" ще се провеждат занимания на ученици от горните класове на Класическата гимназия, именно там ще учат децата и когато започне прием от 5-ти клас в училището.

Сградата на 13-то училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий", която ще е филиал на НГДЕК, предстои да бъде и ремонтирана, ще търсим и европейско финансиране за нейното обновяваване, тъй като всички сме единодушни, че децата ни трябва да учат в едни нормални, добри условия, отговарящи на всички изисквания и норми, отбеляза министър Вежди Рашидов по време на срещата си с ръководството на Националната гимназия за древни езици и култури и в присъствието на преподаватели от НГДЕК, която се проведе в понеделник следобед /9 март/ в Министерството.   

Министър Рашидов припомни също по време на тази среща, че редица именити и много достойни български писатели, художници, артисти, интелектуалци и общественици са завършили средното си образование извън столицата ни, в това число и в не толкова големи градове, но това съвсем не им е попречило да направят име, да постигнат наистина големи, впечатляващи професионални успехи в своята област. «Съвсем не е задължително да учиш в училище в абсолютния център на столицата, за да получиш качествено, добро образование, което ще те подготви на необходимото ниво за предизвикателствата на живота, самото място на училището далеч не е най-важното и същественото, училището го правят всъщност най-вече неговите преподаватели и ученици – те формират неговия дух », подчерта още Вежди Рашидов.  
 

В тази връзка Пресцентърът на Министерството на културата припомня, че и големи български писатели от ранга на Емилиян Станев, Йордан Радичков, Ивайло Петров и Николай Хайтов, както и обичани наши поети като Дамян Дамянов и Христо Фотев също не са възпитаници на гимназия, разположена в историческия център на София, но независимо от това никой и до днес не си позволява да оспорва ролята им и техния забележителен принос за българската литература. По една или друга причина не са имали честта да учат в училище, ситуирано удобно в центъра на София, и Патриархът на българската национална литература Иван Вазов, както и поетът с драматична съдба П. К. Яворов, един от участниците в легендарния литературен кръг „Мисъл“, а и още много други наши именити творци.

Нещо повече - прочутата Академия на Платон, както и създадената от великия Аристотел философска школа – Ликей, също не са били разположени в топ центъра на древна Атина, а са се намирали извън чертите на града, наречен на името на древногръцката богиня Атина Палада, но това съвсем не им е попречило да останат в историята на човечеството със своя изключителен, неоценим принос във всички сфери на науката и образованието, въпреки че до тези школи по обясними причини не е имало разкрита метростанция, до тях не са пътували и маршрутки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове