Last news in Fakti

13 Март, 2015 17:30, обновена 13 Март, 2015 20:29 2 078 0

Нови две жертви на снежното бедствие

  • две-
  • жертви-
  • снежното-
  • бедствие-
  • снега-
  • издирват-
  • сняг

Жертвите на снежната бедствие станаха три

Нови две жертви на снежното бедствие - 1
Снимка: БТА

47-годишният мъж, който изчезна в преспите на Кърджалийското село Ненково, е загинал, съобщиха от кризисния щаб. Мъжът беше в неизвестност вече шести ден.

56-годишен мъж пък е бил открит мъртъв в Ардинско, съобщи 24rodopi. Трупът на мъжа е намерен между село Бистроглед и близка махала. Най-вероятната причина за смъртта му е измръзване.

С това жертвите на снежната бедствие стават три. Факти.бг припомня, че в понеделник 64-годишен бе открит мъртъв в близост до автобусна спирка край Горна кула.

Остава бедственото положение в област Смолян

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова участва тази вечер в заседание на Кризисния щаб в Смолян под ръководството на областния управител Недялко Славов и кмета на града Николай Мелемов. По данни на щаба в област Смолян няма бедстващи хора, нито нуждаещи се от лекарства.

Остава бедственото положение, то не е отменено в 6 общини. В две малки населени места – Баните и Неделино се очаква в следващото денонощие да бъде пробит достъпа. Остава проблема с тока – все още 75 населени места са без захранване. До 10 дни се очаква то да бъде възстановено, а там където това не може да се направи – да се доставят генератори.

Цялата 539 км републиканската пътна мрежа в Смолянско е почистена. Единствено пътя до Мугла ще бъде отворен утре.

В помощ на общините държавата изпраща на помощ тежка техника. Такава е осигурена за пътя Баните – Загражден, където се очаква пробивът в последния участък в посока Пловдив да бъде направен утре.

Техника е изпратена и в посока Неделино – Гарнати, където пътят ще е отворен до сутринта изцяло.

Падналите дървета ще бъдат раздавани приоритетно на социално слабите и на пострадалите от бедствието, стана ясно на заседанието на Кризисния щаб.

В Кърджали ситуацията е стабилизирана и спокойна, с изключение на община Ардино. Благодарение на фирмите, които работят за републиканската пътна мрежа са изпратени в помощ на кмета. „Оказа се, че в Ардино се намесваме изцяло с техника на държавата, тъй като кметът няма договори за поддръжка и почистване на цялата си общинската пътна мрежа“, каза министър Павлова. По данни на специалистите, кметът не разполага с подходяща техника за зимно поддържане. Тя увери, че всеки кмет, който има нужда от помощ от държавата, стига да я поиска, ще я получи.

Електрозахранването за гр. Ардино и за с. Баните вече е включвано, съобщиха от EVN България.

Така всички общински центрове в област Кърджали вече имат електрозахранване. Продължава дейността на дружеството и в по-малките и все още труднодостъпни селища, като от вчера е включено електрозахранването за над 50 села и махали в областта.

Постепенно се нормализира и ситуацията и в област Смолян, където вече е възстановено снабдяването с електричество за с. Баните. В областта също всички общински центрове имат електрозахранване. Усилията на екипите са насочени и към малките населени места по отделни общини. С цел по-бързото възстановяване на електроснабдяването в двете области дружеството е осигурило 12 агрегата за електричество. Те са разположени в местата, за които нормалната схема ще се възстанови по-късно. Допълнително EVN България вече предприе мерки за доставка на допълнителен брой агрегати.

Дружеството е ангажирало допълнителен брой техници и аварийни групи, които да работят по възстановяване на електроразпределителната мрежа в засегнатите райони. Броят на ангажираните сътрудници на място надхвърли 1000, включително и с персонал от други партньорски фирми.

Възстановителните дейности по места ще продължат до пълното отстраняване на повредите, включително и в най-малките и отдалечени махали. Дружеството работи в координация с местните кризисни щабове.

Във връзка с усложнената обстановка в страната и обилните снеговалежи, чието топене предизвиква повишаване нивото на водата в язовирите, се осъществява и контролирано изпускане на язовирите, стопанисвани от ,,Напоителни системи‘‘ ЕАД.

Няма необходимост да бъдат изпускани язовир „Тополница” на територията на област Пазарджик и язовир „Малка Мътница“ край Велинград.

Пълен на 100% е язовир „Виноградец“, който прелива през преливника си и водата от него се отвежда в близко дере. Няма опасност водите му да залеят площи в близост до него.

Язовир „Пампорово“, намиращ се на територията на област Смолян е пълен на 67% от общия му капацитет, скоростта с която се изпуска водата е 0,03 м3 /сек.
Всички язовири на територията на област Хасково и област Кърджали са с отворени основни изпускатели.

Язовирите „Езерово“, „Изворово“, „Книжовник“, „Мандра“, „Звиница“ и „Даскалово 2” преливат и през преливниците си с минимални водни количества.

На територията на страната работят 35 отводнителни помпени станции. Няма язовири, които да представляват непосредствена опасност за населението и инфраструктурата в териториите под тях. Всички язовири, стопанисвани от ,,Напоителни системи‘‘ ЕАД, са под постоянно наблюдение.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове