Last news in Fakti

14 Март, 2015 12:43, обновена 14 Март, 2015 16:23 19 166 14

70% от Мало Конаре е под вода

  • наводнение-
  • мало конаре-
  • сняг
70% от Мало Конаре е под вода - 1
Снимка: Архив

150 къщи в село Мало Конаре са наводнени от придошлите подпочвени води заради обилното снеготопене и дъждовете. Хиляди декари земеделски площи също са наводнени.

Голяма част от къщите вече са с наводнени приземни етажи, каза кметът Димчо Караиванов.

„Проблемът с високите подпочвени води е от четвъртък, но се задълбочава, защото водите продължават да се покачват. В момента под вода е около 70% от селото. Дъждът, който вали в момента, допълнително усложнява ситуацията. Сега следим нивото на река Луда Яна, защото част от дигата липсва и ако се вдигне с един метър нивото на реката, селото ще бъде залято”, добави кметът, цитиран от „Фокус”.

Според него опасността е най-голяма за старите кирпичени къщи в Мало Конаре, защото водата се просмуква в тях и ще се срутят.

„Вече не викаме пожарна, но хората се обаждат, защото смятат, че с изпомпване ще се решат проблемите. От това обаче няма нужда, защото след изпомпването къщите се пълнят отново. Разговаряхме и с областния управител Трендафил Величков, но и той няма с какво да ни помогне”, коментира Димчо Караиванов.
 

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, заедно със заместник-министъра Павел Гуджеров и министъра на земеделието и храните Десислава Танева посетиха наводненото село Мало Конаре. Те се запознаха на място с обстановката и възникналите проблеми, съобщиха от   екоминистерството към 16 часа.

Бързо беше създадена организация по докарване на тежка техника на „Напоителни системи“–Пазарджик и Пловдив – три верижни багера, които ще почистят и разширят общинския отводнителен канал. Министър Василева и министър Танева се убедиха, че това е най-бързия начин да се оттекат подпочвените води.

 „Ситуацията е тежка, защото тук по принцип е високо нивото на подпочвените води и заради обилните валежи, водата на места се е вдигнала над кота терен“, каза министър Василева. „Искаме хората да са спокойни, че държавата ги подкрепя и им помага в тежка ситуация“, добави тя.

Кметът на село Мало Конаре Димчо Караиванов разказа, че селото за първи път се наводнява така и не помни такава ситуация. Водата е избила в над 70% от къщите. Мало Конаре е едно от големите села, в него живеят около 5 000 души, тъй като е близо до Пловдив и Пазарджик. 

И.д. Директорът на Басейнова дирекция за Източнобеломорски район Вълчо Караджов, който също е на място, посъветва хората, че не е препоръчително да се изпомпва водата и да се отводняват приземните етажи на къщите, докато не падне нивото на подпочвените води, за да не се застрашава конструкцията на домовете.

„Няма опасност за хората. Има готовност и за евакуация на животни, ако се наложи, или за изнасянето на имущество от приземните етаж в селото, които са наводнени “, каза още министър Василева. Тя напомни, че местната и централната власт имат механизми да се подпомогнат хората.

Екипи на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на хората“ също са на място.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 krum

    0 0 Отговор
    "източнобеломорски ройон"...аси...
  • 2 gogo

    0 0 Отговор
    браво, след 1 година наводнения които не спират , малко по-проливен дъжд или малка буря и вс. се давим като пилета :Х :@

    Коментиран от #5

  • 3 Бинго

    1 1 Отговор
    Ъъъъ къде е това Мало Конаре ???
  • 4 Масажиста

    0 0 Отговор
    До Бинго
    Село Мало Конаре се намира между Пазарджик (хубав град) и Пловдив.

    Коментиран от #10

  • 5 6o6o

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "gogo":

    Кой е виновен според теб?
  • 6 onq s konq

    1 2 Отговор
    Всъщност нищо фатално не е станало,эащото има още цели 30% над водата!
  • 7 Аладин

    1 0 Отговор
    А останалите 30?
  • 8 Хр Христов филолог

    3 0 Отговор
    Съвсем основателно се дразня от налаганите от "новожурналистите" неточности и извращения в българския език. Какво значи нещо да бъде "под вода"? За да бъде едно село наистина "под вода", е примерно да е на дъното на язовир.... Има си хубавата българска дума "наводнява" - респективно "наводнен". В даденият случай селото е НАВОДНЕНО! Пазете и не светотатствайте с родния ни език! И без това се напълни с чуждици и недомислия, за да го унищожаваме допълнително!!!
  • 9 Атанас Белчев

    3 0 Отговор
    Селото наистина е доста голямо и със сигурност там живеят на 4500 човека. Трагедията е голяма, но нека журналистите да се научат да мислят и поне малко логично когато завишават до сензационност своите статии. Ако наистина са наводнени 150 къщи ( което вярвам, че е така ) и това са над 70%, то това ще рече, че в селото има около 220-225 къщи, в които живеят над 4500 души ( според тях 5000 ) т.е. във всяка къща средно живеят около 20 човека. Кое е вярно ?!?!?!?

    Следващия път просто съобщете броя на наводнение къщи и без това не е малък.
  • 10 Хитлер

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Масажиста":

    В Пазарджик живеят само цигани!

    Коментиран от #11

  • 11 Пазарджиклия

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Хитлер":

    В Пазарджик брат,живеят само играчи ! :)
  • 12 против

    0 0 Отговор
    Аз пък от там минавам, че главния път Пловдив-ПАзарджик е затворен на разклона и не съм видял наводнение, а и днес цял ден не е валяло дъжд...
  • 13 юу

    1 0 Отговор
    „Ситуацията е тежка, защото тук по принцип е високо нивото на подпочвените води и заради обилните валежи, водата на места се е вдигнала над кота терен“,„Искаме хората да са спокойни, че държавата ги подкрепя и им помага в тежка ситуация“, СИТУАЦИЯТА Е ТЕЖКА , НО ВИЕ БЪДЕТЕ СПОКОЙНИ- ДЪРЖАВАТА ВИ ПОДКРЕПЯ(като спадне нивото на водата всичко ще се нормализира)
  • 14 prrr

    1 0 Отговор
    Има 3 села под магистрала Тракия ,които са под вода от тази магистрала!Село Езеро община Нова Загора-намира се на главен път Русе-Свиленград е в най-критично положение!И там повечето къщи са наводнени,ходят пожарни отводняват,но всичко е безсмислено!Общината няма пари да направи отводнителни канали да хванат водата,която идва от не качествената отводнителна система на магистрала Тракия!!! Това село е в избирателния район на г-жа Танева
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове