Last news in Fakti

15 Март, 2015 10:00, обновена 15 Март, 2015 18:33 4 048 1

Голямо свлачище затвори пътя за Смолян и Пампорово

  • свлачище-
  • сняг-
  • пътна обстановка-
  • смолян
Голямо свлачище затвори пътя за Смолян и Пампорово - 1
Снимки: МРРБ

Голямо свлачище затвори пътя Пловдив-Смолян. Свлачището е на километър и половина до разклона за с. Югово. От Областното пътното управление в Смолян препоръчват да се използва обходен маршрут Пловдив Кричим - Девин. 

През изминалата нощ няма нови валежи и въведени ограничения на територията на бедстващата Смолянска област. Продължава работата на екипите по възстановяване на електрозахранването в близо 70 селища и махали в планинския регион, обясни пред БНР областният управител Недялко Славов:

За днес техниката, която е мобилизирана от вътрешността, продължава работа по републиканската и общинската пътна мрежа, като стремежът е всички пътни артерии да бъдат достъпни и оширени.

Дясната лента в посока Асеновград - Смолян е напълно затрупана, прокаран е обход покрай скалите, но движението е изключително затруднено, образуват се опашки.

Някои леки автомобили преминават, но повечето шофьори се връщат обратно в посока Асеновград и Пловдив. Рейсове с туристи, тръгнали към Чепеларе и Пампорово, също поемат в обратна посока.

По пътя Пещера-Бяга също има свлачище, но там движението се извършва само в едната лента и шофьорите трябва да са с повишено внимание и съобразена скорост.

Временно ограничение на движението е въведено и за пътя Пещера-Батак, поради свлечена скална маса и паднали дървета.

В дните на бедствието при изключително затруднената работа на екипите има няколко случая на некоректно подадени сигнали за оказване на помощ. Последният е от вчера, когато министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, заедно с областния управител на Смолян проследиха пробиването на пътя за махала Печинска в община Мадан. Точно в този момент се появява сигнал за бедстващи в близката хижа "Шадиица", допълва Недялко Славов:

Получава на нейната фейсбук страница некакви хора, които бедстват в хижа "Шадийца", което е точно над Печинска. И тя притеснена, оставили са и мобилни телефони, звъни на мобилните телефони, няма връзка. Тя се разпорежда да се изпрати пожарната и 4 часа са пътували пожарникарите до горе. Хората викат: "Ние не искаме да си тръгваме. Искаме да ни осигурите път да си излеземе с колите".

Обстановката в засегнатите от бедствието райони постепенно се нормализира.

Работи се по осигуряване на достъп до блокираните от преспи селища и по отстраняване на щетите по електропреносната мрежа. Премиерът Бойко Борисов пое ангажимент за осигуряване до дни на 20 агрегата в малките села и махали, които все още са без ток.

В Пазарджишко продължава работата по отстраняване на щетите, причинени от високите нива на подпочвени води. Най-сериозна е ситуацията в село Мало Конаре, където има наводнени над 150 къщи и земеделски земи.

Екоминистерството предупреди, че заради снеготопенето е възможно покачване на речните нива в цялата страна.

С повишено внимание се следят реките Тунджа, Марица и Арда. Контролират се и нивата на язовирите.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пое лично координацията по разчистване на огромното свлачище по пътя Асеновград- Смолян в района на село Югово. Министър Павлова е на мястото на инцидента и ръководи екипите, които работят още от тази нощ. Министърът отбеляза, че главният път ще остане затворен за движение минимум 48 часа. „Свлачището е огромно и много опасно, има вероятност да се свлекат огромни скални отломки, което прави пускането на движението неблагоразумно“, заяви Лиляна Павлова.  Обходните маршрути за движение по направление Смолян- Пловдив са Смолян- Кричим- Девин или Смолян- Кърджали – Пловдив. „Създадена е нужната организация, като полицията спира движението по опасния път и пренасочва пътуващите по безопасните обходни трасета“, обясни Павлова.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството отбеляза, че ситуацията с това свлачище е много сериозна. То се е активирало през нощта, като са паднали над 4000 тона скали. „Проблемът с разчистването идва от там, че скалните късове са много големи  и е трудното извозването им. В момента правим анализ каква част от тях ще бъдат взривени“, заяви министър Павлова. Тя добави, че в помощ ще бъде включена специализирана техника, която работи на АМ „Марица“.  Ще бъде предоставена и  специална фадрома с чук, която да разбива скалите и да се извозват. „При по-малките свлачища частично се почиства, но тук скалната маса е огромна и тежка, което налага извозване и депониране. Една част ще се извози в Асеновград, а друга в близко до мястото депо. Критичното в момента е, че има огромни камъни и има риск те да паднат по всяко едно време върху техниката докато работи и не може да застрашим живота на работниците. Заради това няма да работим по самото разчистване“, каза още Павлова.

Тя уточни, че е сформиран екип от професионалисти и алпинисти, които със специални хидравлични възглавници и крикове утре ще  се качат и  под сериозен контрол, ще започнат обрушаване на скалните парчета. „До тогава не можем да предприемем  нищо. След като се обрушат огромните и опасни скални парчета ще взривим опасните камъни долу, за да намалим обемна на скалната маса. Това ще продължи минимум 48 часа, защото работата е изключително рискова. Две от големите фирми в региона също ще предоставят специализирана техника, като ще се работи от двете страни на свлачището. Шефът на АПИ инж. Лазар Лазаров също пътува на място, за да координира и ръководи акцията.

Министър Лиляна Павлова поясни, че тепърва ще се работи за обезопасяване на големите свлачища в Родопите, застрашаващи пътуващите по главните направления.         „Вече имаме готови проекти за трайно решаване на проблема. Там където е най-опасно ще изградим полутунели, а на други  места ще поставим специални, движещи се мрежи, за са решим проблемите“, обясни Павлова.

Тя подчерта, че всеки ден в страната има свлачища и падане на земни маси. По –малките се почистват своевременно, но големите и опасни свличания отнемат време.

Разчистването на огромното свлачище, блокирало главния път Смолян- Пловдив в района на Югово ще продължи през цялата нощ. По молба на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова МВР осигури два противопожарни автомобила с мощни прожектори, които ще осигурят осветление за работата на екипите. „Създадена е добра организация на работа и работим максимално, за да можем да отворим шосето в кратки срокове“, заяви министър Павлова, която заедно с председателя на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров продължават на място да ръководят аварийно-възстановителните дейности.  На мястото са докарани тежки верижни машини за разчистване на многотонните камъни. Доставен е и пневматичен чук, който раздробява скалите, за да може да се натоварят и извозят до депата. „Работата ще продължи през цялата нощи и през утрешния ден. Амбицията ни е да отворим за движение колкото се може по-бързо главния път Смолян- Пловдив, защото алтернативните маршрути удължават пътуването, което създава неудобства“, заяви министър Павлова.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура“ поднасят своите извинения за причинения дискомфорт, както и към жителите на област Смолян, така  и към туристите, предпочели Родопите за почивните дни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 abv

    0 0 Отговор
    Дано покрай това свлачище хората си спомнят ,че едно от предходните правителства обеща да има трета лента по пътя Пловдив-Смолян като в проектирането да залегнат обезопасителни съоръжения на рисковите участъци.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове