Last news in Fakti

17 Март, 2015 16:28 1 349 9

Износителите на дървесина излизат на протест

  • износителите-
  • дървесина-
  • излизат-
  • протест

Държавният бюджет ще бъде ощетен с близо 29 милиона лева

„Категорични сме, че с Решението за забрана за износ на необработен дървен материал в срок от три месеца няма да се разреши проблемът с незаконната сеч в Бългрия, а единствено ще бъдат ощетени над 800 малки и средни дружества от бранша.“, заяви днес на официална пресконференция Жельо Вардунски, износител на дървесина. Той подчерта, че мерките за справяне с незаконното изсичане на българските гори трябва да са в посока на по-засилен и строг контрол, а не в ограничаване на бизнеса.

На 18 март (сряда), в 10.00 ч., пред сградата на Парламента (пл. „Народно събрание“, гр. София) износителите на дървесина и дърводобивни дружества в България излизат на мирен протест срещу Забрана за износ на дървесина от Република България, влязла в сила от 10.03.2015 г. Крйната им цел е да бъдат приети по време на Заседанието на Комисията по земеделието и храните, обявено в програмата на Народното събрание с начален час от 15.30 ч.

Финансовите измерения на Забраната са сериозни и далеч не касаят единственото дружествата. Над 100 фирми от сектора са застрашени от бърз фалит в следващите 3 месеца, а други 800 свързани браншови компании ще бъдат косвено засеганти. Очакваните загуби за бизнеса в следствие на Забраната се остойностяват на близо 40 000 000 лв., от които обаче 10 млн. са за заплати на служители. „Държавният бюджет пък ще загуби общо около 29 милиона лева, включително приходи от секторите Пристанища, Национална Служба за Растителна Защита (НСРЗ), Държавни Горски Стопанства (ДГС) и Транспорт.“, допълни Димитър Николов, износител на дървесина. Очакват се и серизони социални щети, като близо 8 000 души ще бъдат съкратени във всички региони на страната.

Износителите и дърводобивни дружества негодуват и срещу факта, че Решението се гласува сега, два месеца след приключването на Първа тръжна сесия и изкупуването на прогнозни количества дървесина на стойност 12 млн. лева, което е 1/3 от цялото количество за 2015 г. Компаниите са поставени пред свършен факт и невъзможност да изпълнят поетите ангажименти към своите контрагенти и клиенти.

„Годишно страната изнася по-малко от 1 млн. куб. м. дървесина, а добиваната дървесина е 6,4 млн. кубика. Това са близо 16%. А какво става с останалите 84%? Защото ние можем да предоставим ясна разбивка за придобиването и износа на тези 16%, а кой отговаря за останалите 84%?“, попитаха по време на пресконференцията си представители на бранша.

Експертите лесовъди пък поставиха на дневен ред болезнената тема с развенчаването на мита за масовата незаконна сеч в страната. Посочено бе, че годишният естествен прираст на горите в България е 14%, от които едва 50%, а би трябвало да се изсичат минимум 80%. Специалистите са склонни да говорят за масово „неотсичане“ на горите и потвърдиха тезата на бизнеса, че дървесината, която се изнася извън страната, няма как като количество да бъде реализирана на вътрешния пазар – капацитетът на предприятията е около 1,5 млн. кубика, а за потребление на населението се изразходват близо 3,5 млн. кубика. Остава 1,5 млн. кубика дървен материал, от които износът е едва около 900 000 кубика на година.

Представителите на износителите на дървесина и дърводобивни дружества заявиха, че са готови на активни стачни действия, в случай че не бъде отменена Забраната за иснос на необработен дървен материал.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The Big Boss

    0 0 Отговор
    Чуждите компании да си направят фабрики в България и да обработват дървесината. Само това е решението.
  • 2 georgi

    0 0 Отговор
    Доста време ядоха-горите свършиха мекеретата
  • 3 горски

    0 0 Отговор
    СТИГА !!! БАСТА !!!няма да се нахраните-горите са разредени вече на 80 % НЯМА ВЕЧЕ ГОРИ ,А И БЕЗ ТОВА НЕ ВНАСЯТЕ ПАРИ В НАП !
  • 4 ranger

    0 0 Отговор
    Защо ни правите на идиоти бре!!! Където и да отидете, горите са така разредени, че може да се организира автомобилно състезание от F1. Съсипахте ни пътищата, съсипахте горските пътеки - не може вече да се мине и с катър през горските масиви. През селата минавате с вашите отвратителни военни зилове - резултата е кал до колене, разбит асфалт и купища от цигански боклуци. Не забрана, разстрел на няколко "износители" като вас. Що се отнася до т.н. лесовъди - те трябва да бъдат обесени за такива изказвания. преди вие да се пръкнете с вашите резачки, какво, горите загиваха ли, пренаселваха ли се или се сгъстяваха и се задушаваха. Що ни правите на идиоти бре алчни. Що не си намерите друг, почтен начин да си вадите парите, а искате само да сечете и унищожавате. Защо печеливши и забогатяли хора трябва да бъдат алчни и корумпирани типове като вас!?!? А турци и гърци - те прости простаци ли са, че не секат своите гори, а купуват на смешни цени нашите!?!? И какво ще стане, като изсечете всичко!?!?!? Тогава, и нашиш да ви печеме на бавен огън, не можем върна природата. С нея ще загинем всинца!!! Затова, "дорде е мъничка змията, елате да се съберем, със чук да й строшим главата, свободни да се назовем"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 5 12345

    0 0 Отговор
    Трябва да се забрани сечта завинаги,
    а тия намазани партийни пехливани да бъдат съдени за унищожаване на българската гора ведно със всички тяхни помощници и м....ли.
  • 6 123

    0 0 Отговор
    като се съберат на протест, трябва да има контрапротест с камъни да ги пребиваме.За трепане са. Едва ли има някоя от тези "лицензирани" фирми, която да не прави незаконна сеч. Спомням си гората над моето село...взе я една фирма, сече , сече незаконно, покрай законното, накрая платиха на няколко цигани и запалиха гората. Изтърваха пожара, изгоряха хиляди декари с дървета, а мръсната пачавра (управителката) даже и не изчака, още не бяха изстинали дърветата и я изсякоха и продадоха като обгоряла дървесина. Огромна част от дърветата бяха просто обгорели. Ревеше ми се като си отидох и видях, че местата на които съм израснала, просто ги нямаше...И най-голямото бедствие дойде два месеца след пожара...такава жестока и незапомнена буря, че рекичката беше станала като пълноводен Искър...влачеше останките от дърветата, които бяха нарязани и неприбрани, скали, камъни и след 3-4 дена се видя...цялото корито на реката изчезна...нямаше ги вирчетата, поточетата, водопадите, рибата, рачетата, всичко беше запълнено с глина и пясък. От тогава тръгна и едно свлачище, което събори горската пътека и което събаря планината откъм селото. Сега я залесиха да замажат очите на хората (стадото) с акация?! Е сега в тези драки вече никой не може да влезе.
  • 7 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор
    Някога внасяхме дървесина от КОМИ .не че нямахме тогава гъсти гори сега изнасяме ,отиваѝте в КОМИ да сечете господа ,че тук се издавихме от порои.
  • 8 Баба Меца

    0 0 Отговор
    Че и нагли на всичкото отгоре.Всички тези наглеци трябва да се хванат един по един,да им се хвърли един здрав бой,е..н(без сръбска музика),да се закарат в гората,пак бой,пак е..н,След това се връзват чисто голи за по едно дърво и се оставят да ги изядат вълците и чакалите.Друг начин няма!
  • 9 gospodinvie122013

    0 0 Отговор
    Айде стига сте лапали и пълнили гушите от българската гора,някой правил ли е статистика колко гора е изсечена и колко е залесена.Има гори където е сечено планово чак до 2020г,а сме едва 2015г началото. Редно е управляващите да внесат закон за забрана износа на дървесина без значение дали е за огрев,материал дори и талаш. И по възможност този бранш да остане приоритет на държавата,така ще има работа за хората по места,хем ще бъдат здравно осигурени,хем и за пенсии.Така и ще паднат цените за населението,да разберат тия 800 браншови компании какво е да купуваш на безценица и да продаваш на космически цени,нима на страната не са й нужни пари,че да ги дарява на частниците.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове