Last news in Fakti

18 Март, 2015 16:36 3 033 27

Износителите на дървесина протестираха пред Парламента

  • износителите-
  • дървесина-
  • протестираха-
  • парламента

Искането им е държавата да отмени наложения на 4-ти март мораториум за износ на необработен дървен материал

Износителите на дървесина протестираха пред Парламента - 1
Снимки: БТА

Около 200 износители, търговци и производители на дървесина от цялата страна се събраха на протест пред Парламента.  Искането им е държавата да отмени наложения на 4-ти март мораториум за износ на необработен дървен материал. Целта на забраната е в следващите три месеца да се вземат спешни законодателни промени, които да решат проблема с незаконната сеч.

Според изчисленията на бранша заради наложения мораториум загубите в сектора са 40 млн. лв., а държавата е изгубила близо 29 млн. лв.

На пресконференция вчера износителите на дървесина заявиха, че финансовите измерения на Забраната са сериозни и далеч не касаят единственото дружествата. Над 100 фирми от сектора са застрашени от бърз фалит в следващите 3 месеца, а други 800 свързани браншови компании ще бъдат косвено засеганти. Очакваните загуби за бизнеса в следствие на Забраната се остойностяват на близо 40 000 000 лв., от които обаче 10 млн. са за заплати на служители.

„Държавният бюджет пък ще загуби общо около 29 милиона лева, включително приходи от секторите Пристанища, Национална Служба за Растителна Защита (НСРЗ), Държавни Горски Стопанства (ДГС) и Транспорт.“, допълни Димитър Николов, износител на дървесина.

Протестиращите скандираха и издигнаха плакати на които пишеше: "Искаме работа, "Искаме хляб! и "Не на дървената мафия!".

Според тях по този начин ще се намали обемът на работа и се очаква около 8 хил. души да останат на улицата.

Търговците пък се оплакват, че не могат да изпълнят сключени вече договори с контрагенти на външния пазар и искат парламентът да отнеми решението си за забраната.

Малко след началото на протеста членове на парламентарната комисия по земеделието и храните отидоха при протестиращите и заявиха, че мораториумът може и да бъде отменен, но това вероятно няма да се случи в следващия един месец.

Ако земеделското министерство обаче внесе бързо поправките в Закона за горите, които трябва да засилят контрола върху дърводобива, наложената от парламента тримесечна забрана върху износа на дървесина като мярка срещу незаконната сеч може да падне по-рано, обявиха депутати след срещата с протестиращите.

В същото време зам.-министър Георги Костов обясни пред журналисти, че страната ни е загубила 352 000 хектара гори от 1990 до 2013 г. най-вече в пожари и изсъхване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васил

    1 0 Отговор
    По добре да фалират сега 100 фирми вместо да фалира природата
  • 2 борислав

    1 0 Отговор
    На снимките има само платени демонстранти.Област Сливен едва ли могат да напишат имената си правилно.Порнография-бг.
  • 3 Пламен

    1 0 Отговор
    Това ми било правителство.!!!!!На ти куклите ,дай ми парцалите...Приемаме закон,след това го отменяме,защото мангала протестира.Щял да остане без работа.!8000 души без работа.А тези 8000 човека,дали са си плащали осигуровките,токовете,водите...Всичко си е по старому.Всичко излиза от нашия,работнически гръб...А те си пръскат паричките чисти,без данъци...И социални вземат...И деца правят на поразия,и държавата ги гледа безплатно...Отглеждаме си цигани като в саксия...Търтеи...И за продан не стават.Връщат я тая миризлива сган отвсякъде...Но природата ни загива...
  • 4 Веселин

    2 0 Отговор
    Да се преквалифицират!
    Не ни трябват неуки хора, които да унищожават природата ни.
  • 5 gogo

    1 0 Отговор
    на снимките има само необработен сапун и това ми били протестанти :)))
  • 6 глас народен

    1 0 Отговор
    Утре може убийците и престъпниците да излезнат да протестират че държавата ги залавя и съди.

    И КАКВО ПРАВИМ ОТМЕНЯМЕ НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС.
  • 7 Георги

    2 0 Отговор
    Тази гмеж,измет,необработен сапун на снимките руши прирдата ни и ще сваляли мораториума заради тази измет на снимките и друга подобна измет извън снимките,няма просто няма държава,тази страна се погубва!!Трябва най накрая някой да вземе един калашник и да ги ибие тези в парламента в името на милиони точно това е реението смърт на знаем че са закопани поне тези сегасшните и да знаят че и следващите ги чака същото ако са като предишните.Колкото и да го мисли човек само това трябва да стане те са се помисли за безсмъртни някой хора..
  • 8 Никито Иванов

    2 0 Отговор
    не 8000, а 800 000 цигани и турци:)
    що не залесявахте ........................ А !?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 гост

    2 0 Отговор
    Да се върне старата схема.Горското да реже ,то да продава,да залесява,то пребира дохода,то плаща данаци.Това каквое,режат на поразия,лъжат в кубиците ибогатеят,а после плачат.ВСИЧКИ В ПАРЛАМЕНТА СА С ТЯХ.Закона ще го променят толкова пъти докато ВСИ(КИ ИНТЕРЕСИ бъдат удовлетворени.СЕГА ЩЕ РАЗБЕРЕМ ИМАЛИ ДЪРЖАВА,ИЛИ КАКТО КАЗВАШЕ ПОКОЙНИЯТ Т.КОЛЕВ-МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА.
  • 11 Дали пък

    1 0 Отговор
    Протест ли!? Глупости! Само интерес и пари.
  • 12 Факира

    1 0 Отговор
    Каква е тази деградация на снимките !? Аз знам каква е щот тука българите са тъпи па кво остава за ромите, ама все пак какво е това нещо !?!
    :-)))) Да се чуди човек да плаче ли или да се смее
  • 13 стоян

    1 0 Отговор
    откъде се пръкнаха толкова м...лски фирми? ПИТАМ ТАЯ СКАПАНА СЛАБА, МЪРЛЯВА ДЪРЖАВНА МАШИНА!!!! Всички тия неуки, и нахални цигански мутри се подиграват с нас. Тях държавата изобщо не ги интересува!!! Зад тях стоят истинските мафиоти и се хилят. МОРАТОРИУМ ЗАВИНАГИ!!
  • 14 Vasik Atanasova

    3 0 Отговор
    КУПЕНИ ЕДНА ШЕПА ЦИГАНИ
    ИЗСЯКАХА БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ НА КРАСИВА БЪЛГАРИЯ
  • 15 ще ядете дървото

    1 0 Отговор
    ;))))поне да бяха им дали различни плакати;)как така от всички области са с еднакви плакати и еднакви физиономии;)))големи бизнесмени ще излезнат тия м...ли щом само те се занимават с дърво;))НИква сеч....край
  • 16 Николай Николов

    1 0 Отговор
    Ай де ето ги куклите на ДПС!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Мехмеди Местан

    0 0 Отговор
    А ние тука само малко сме додели да береме дравеси
    на парламента на докараха сас рейса от спирката да гласува на 3 и да може да знасяме дравеси
    ние плашта за сеч на дравеси и продава за евра
  • 19 Аз

    0 0 Отговор
    Имам друго мнение по въпроса: циганинът е работлив, но енергията му трябва да бъде правилно насочена, а той държан много изкъсо... в тоя ред на мисли, вината за изсичането не е в тях ... циганите не ядат дървета - те ги секат за някого. Ще ви дам пример, който ще ви бъде интересен: аз съм гъбар и много години се дразнех от начина по който циганите "берат" гъбите, докато не разбрах, че всъщност търгането на гъбите, а не рязането им, е изискване на търговците и прекупвачите, съответно на пазара. Когато един слайз на манатарка е с форма на перфектна гъбка (а не с отрязана основа) той е по-скъп. Циганинът не е глупав, той е хитър и не би изтръгнал манатарката, която догодина пак може да намери на същото място , освен ако нещо не го подтикне да го направи.
    Циганите са повърхността, това което е на показ, грозното, това което е лесно да бъде намразено....но всъщност проблема не са те, а това което ги е направило такива... липсата на държава, ред и закон, толерирането и поставянето им над останалите хора в това псевдо общество, на тази псевдо държава в която почти всички живеем псевдо живот за сметка на единици богоизбрани..... за статията - истински протестите в БГ отдавна не е имало - може би откакто горя парламента (може би провокативно, може би не)...всичко е платено и дирижирано- затова сме на тоя хал.... ако имаше реални протести сегашните диригенти биха били много притеснени...и бихме имали едно нормално общество и нормална държава, а то всичко ни е *** ** *****
  • 20 Аз

    0 0 Отговор
    ...още един пример - брането на липа....какво става...дадена гора, държавна собственост се взима на концесия, естествено с връзки от общинар (аз и ти не може да стигнем дотам) - за една кампания по бране на липов цвят. За целта трябва работна ръка, която да е максимално евтина и продуктивна, защото цъфтежа е в рамките на 10-ина дни...общинаря отива при баш циганина (този, който примерно в Левски си е направил асансьор от гаража до спалнята, че да слиза от ферари-то направо в леглото) и договарят за колко време, колко души и т.н. Оттам нататък контрола не е от циганите - те правят това, което има се позволи да правят. Могат да смъкват целите липи, могат да ги осакатяват , а могат и така да берат, че не следващата година да не си личи - всичко зависи от контрола. Факт е обаче, че съм виждал голям заводски паркинг с размер на цяло статионно игрище за футбол покрит с 30-40 см. липов цвят. Това е много работа и доста добре организирана. Абе циганите са като уран - дали ще ги използваш в електроцентрала или ще правиш бомба не зависи от урана и не е той виновен, че е някой го е направил бомба :) .... който ми е схванал идеята - схванал, който си мисли, че защитавам циганите, просто нищо не е разбрал от написаното :)
  • 21 BENZ

    0 0 Отговор
    DPS darji tozi biznes i sega prashta murgavite da viat pred parlamenta.Dogane sa besiloto si.
  • 22 gospodinvie122013

    1 0 Отговор
    Зам.министър Костов първо да разкаже за умишлените пожари в горите, а не за изсъхването.А относно протестите днес на дърварите, ми направи впечатление,че болшинството са цигани,а те секат и ги предават на някой,не без знанието на горските или шеф на горско.Мораториумът трябва да се удължи с години относно износа навън,дървесината трябва да остане тук,така хем цената ще падне за населението,хем по малко фирми ще останат на тази хранилка,която държавата подари в частни ръце,хем на 99% ще спре бракониерската сеч на горите.И накрая най важното,малко са страните които изнасят дървесина в чужбина,в повечето държави сечта доколкото знам е забранена и за нарушение се наказанието е затвор.И тук трябва да се направи така,защо някой да забогатява с природните дадености като горите,а държавата която е собственик да се чуди от къде да събере пари при нужда.Все едно кой когато си пожелае да отиде в някоя въгледобивна мина да си изкопае колкото си иска въглища и да си ги прибере у дома или да ги продаде,или пък да си ползва ток и вода на воля без да плаща примери много
  • 23 танашиба танахака

    0 0 Отговор
    то само м...ли гледам да протестират-пълна забрана за изсичане на дървета и износ
  • 24 аз

    0 0 Отговор
    https://www.facebook.com/bulgarisme/photos/a.426680257410095.96394.426593420752112/779959785415472/?type=1&theater
  • 25 аааа

    0 0 Отговор
    ами какво искат да ги оставят да изсекат всичко ли? не им пука за природата и че след това ще стане разруха и вода няма да има. само гледат да падат пари и за тях са готови да изрежат всичко. дървената мафия сте точно вие.
  • 26 гошо прупрунков

    0 0 Отговор
    турция ли няма дървета или македония или гърция ама те като са тъпи , и купуват от нас как да им се сърдим . продават дърва на безценица за целуоза а за горене за домакинствата е с десетки левове по скъпа от тази за износ . и всичко е защото имат пазар да продадат цяла българия а ние ще се чудим от къде са тия наводнения и тия свлачища . излезли ми някакви прекупвачи които изнасят и ще ми разправят че ще уволняват работници. ми да ги уволнят че да остане малко природа .
  • 27 гошо прупрунков

    0 0 Отговор
    ако тук правителството клекне значи мафията никога няма да бъде победена
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове