Last news in Fakti

19 Март, 2015 10:19 1 393 8

Плевнелиев: Ще инициирам референдум по изборните права заедно с местния вот

  • росен плевнелиев-
  • време-
  • промяна

Нека покажем, че съдебната система може да работи за гражданите, заяви президентът

Плевнелиев: Ще инициирам референдум по изборните права заедно с местния вот - 1
Снимка: БТА

Ще се възползвам от конституционните си права и ще инициирам национален референдум по изборните права заедно с местния вот. Това заяви президентът Росен Плевнелиев от трибуната на Народното събрание, в което обобщи резултатите от разговорите си в рамките на проведения месец на политическите консултации с парламентарно представените политически сили.

„Вече повече от 20 години в центъра на политическите дебати в страната стои изборното законодателство. Даваме си сметка, че ние нямаме два последователни избора, проведени по един и същ закон. За да постигнем устойчивост на демократичната традиция и изборен процес инициирах провеждането на национален референдум по изборни права на гражданите. Силата на пряката демокрация е именно в това.

Ще създадем тези норми, които са скрепени не само с волята на управляващите, а и на народа. Уверен съм, че пряката демокрация ще укрепи демократичната ценностна система на обществото, ще ангажира в много по-голяма степен потенциала на нацията. Ще направи важните политически решения далеч по-легитимни.

Пряката демокрация може да лекува представителната демокрация. Целта на референдума е да се укрепи многопартийната система, като се съхрани интересът на партиите като носител на парламентарната демокрация. Ще упражня конституционното си право и ще инициирам национален референдум по изборните права на българските граждани. Има съгласие националният референдум да се проведе заедно с предстоящите местни избори. Нека работим за това“, заяви той.

Време е за промяна. Народът няма да ни прости, ако безобразията просто се замитат както сега. Нека покажем, че съдебната система може да работи за гражданите, каза държавният глава.

Той благодари на политическите партии, които участваха, за проявената политическа отговорност и заяви, че 43-то Народно събрание и правителството могат да обърнат спиралата на общественото доверие.

„Необходимо е да осигурим политическа стабилност и да надграждаме по националните приоритети. Въпреки различията да подкрепим смислени и национално отговорни действия”, продължи той.

Плевнелиев подчерта, че политическите консултации са доказали, че има потенциал за постигане на политическо съгласие и изрази надежда, че ще се дадат достатъчно примери за отговорност. Той заяви, че доверието на гражданите в институциите ще се укрепи и добави, че се надява да е останал назад периодът на противопоставяне.

“България има своя план за действие – Националната програма за развитие „България 2020“. По нейните приоритети постигнахме пълен консенсус. Имаме и инструмента, който ще ни осигури необходимия ресурс, за да изпълним заложените цели – Споразумението за партньорство с Европейската комисия до 2020 г. Предстои най-важното – доброто изпълнение. Българският народ не очаква от политиците чудеса, очаква посветеност и работа в правилната посока. Така ще дойдат и резултатите. 43-то Народно събрание и правителството могат да обърнат спиралата на общественото доверие. Това е възможно само чрез принципен подход и постигането на прогрес по националните приоритети”, заяви президентът.

"Консултациите показаха, че няма спор кои са секторите, които трябва да се реформират. Реформи ще се правят. Има и ресурс, и съгласие за реформи. Те се базират на политически диалог. Постигат се с политически кураж. За да дойдат инвеститорите, трябва правна сигурност и работещи регулатори. Държавата трябва да гарантира равенство пред закона за всеки", каза Плевнелиев и добави, че Конституцията не е пречка пред магистратите да раздават по съвест и по закон. 

По думите на президента политическите партии са поели немалко ангажименти.

„Всичко това носи позитивни очаквания, но резултатите не идват автоматично. Не е достатъчно само да имаме стратегия или да променим законите – ефективността на съдебната система се отстоява ежедневно. Народът е жаден за справедливост. По крещящи престъпления като възродителния процес, фалита на банките от 1997 г., аферата САПАРД, фалита на КТБ, няма нито един наказан и нито един върнат лев до момента. От изчезнали тефтери, до неслучайно разпределение на делата – системата произведе достатъчно скандали. Време е за промяна “, заяви още Плевнелиев.

„Работим заедно, за да се присъединим към свободното Шенгенско пространство. Политическата воля и общественият консенсус е налице. Да бъдем част от това пространство, в което няма граници е висша форма на политическо доверие. Трябва да покажем ясни резултати в съдебната реформа, да покажем устойчивост на промените и да гарантираме тяхната необратимост – така се работи за доверие. За доверието на гражданите, които ще преминават свободно през границите, но и на инвеститорите, които искат да са сигурни, че на наша територия господства правото, а не интересите”, каза още президентът.

Той съобщи, че е налице пълен консенсус относно коректното управление на еврофондовете и призова 2015 година да се превърне в рекордна по усвояването на еврофондовете, както и да се разработи Закон за еврофондовете, който да доведе до по-ефективен контрол на системата.

"Държавата и общините са възложили обществени поръчки за почти 10 млрд. лв. за 2014 г. За съжаление възложителите избягват всячески електронния търг, въпреки че европейското законодателство предписва поне 30% от обществените поръчки да са електронни. Нека приемем нов закон за обществените поръчки, който да доведе до масовото използване на електронни обществени поръчки”, призова още Плевнелиев.

„Можем да приемем нова стратегия за борба с корупцията”, подчерта Росен Плевнелиев. По думите му благодарение на европейската солидарност се реализират редица проекти.

Президента заяви, че който иска да пребори корупцията трябва да въведе: Типови и стандартизирани обществени поръчки; Електронни обществени поръчки; Електронни услуги за гражданите; Електронна карта на пациента; Енергийна борса с либерализация на пазара, като контрапункт на безотговорните действия на група хора в енергетиката, която е доведена до предфалитно състояние и е символ на непрозрачност, неефективност и огромна корупция в системата. Проблемът в българската енергетика е държавата и начинът, по който тя действаше досега."

„Трябва да се разделим с подхода да разрешаваме всеки проблем сам за себе си и да погледнем на енергетиката като на система, заяви президентът. По думите му българите заслужават сами да могат да изберат своя доставчик на електроенергия. Той съобщи, че е постигнат пълен консенсус и за присъединяване на България към Единния надзорен механизъм.

„Има пълен консенсус за въвеждане и на дуалното обучение“, заяви президентът и добави, че младите трябва не само да знаят, но и да могат.

Според него дипломатическият път за разрешаване на конфликта между Русия и Украйна няма алтернатива. Българският народ не трябва да се дели на "фили" и "фоби", заяви Плевнелиев и подчерта, че „мирът и просперитетът са невъзможни без върховенството на закона“.

Факти.бг припомня, че държавният глава проведе дискусии с партиите по пет основни теми – ключови реформи през 2015 г.; изборно законодателство; международна сигурност; отбрана и въоръжени сили и кризи и природни бедствия. На срещите бяха обсъдени приоритетите на парламентарно представените партии за 2015 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 1 Отговор
    Много приказки и никаква конкретика както винаги в изказванията на нашия президент. Всеки гимназист може да говори така.
  • 2 Румен Янев

    1 1 Отговор
    Евала Роска!В теб ми е надеждата!

    Коментиран от #3

  • 3 BENZ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Румен Янев":

    are nese pravi ti si lichniat g......ch na parvankata

    Коментиран от #6

  • 4 haho

    0 1 Отговор
    Само приказки, Плевнелиев, САМО ПРИКАЗКИ. ГЕРБ, твоята партия, сега кара втори мандат - нищо от това за което говориш дори не е започнало! А ти викаш - чакайте! Няма какво да чакаме, тепърва да започвате някакви промени, ДЕЙСТВАЙТЕ или си ходете! Лесно е в края на мандата да кажеш - ще стане, след като през това време не се промени нищо! Айде бегай си на село и не ни занимавай с глупости и евтин PR. НА ПРИКАЗКИ НЕ ВЕРВАМ! Единствено РБ за сега гледам бутат в посока някакво развитие! БСП и ДПС - пълен провал, ГЕРБ - застой и окопаване на позиции. Патриотите имат тук-таме някоя идея, а Волен е за психиатрията. Ако няма да вършите работа - ходете си всичките нагли и ненаситни крадци, включително и ти. ДАЙТЕ НИ МАЖОРИТАНИ ИЗБОРИ, не да ме питаш на референдума дали да гласувам с X или с O на бюлетината и после да кажеш 'е нали ви направихме референдум за гласуване'. Айде отивай да си броиш парите, мижетурка такава.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Румен Янев

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "BENZ":

    Приятел - 18.50 е - време е за хапчето - не го забравяй защото се нуждаеш от него !!!

    Коментиран от #7

  • 7 BENZ

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Румен Янев":

    ti togava li si piesh medikamentite?
  • 8 гост

    0 0 Отговор
    Тоя продажен нищо не става от него .Смешник!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове