Last news in Fakti

19 Март, 2015 13:20 1 824 1

Дилов: Плевнелиев като Путин показал, че е жив

  • бдц-
  • росен плевнелиев-
  • путин-
  • показал-
  • жив

Бяхме свидетели на блестяща реч в стил повече внимание към разните въпроси, заяви говорителят на БДЦЛюбен Дилов

„Бяхме свидетели на блестяща реч в стил „повече внимание към разните въпроси“. Изглежда след седемдневното изчезване на Путин е модерно президентите да дават доказателства, че са живи“, заяви Дилов след речта на президента в Народното събрание.

„В срещата си с президента ние поставихме една основна тема – да стане инициатор на бързо парламентарно обсъждане на промените в Закона за допитване до народа. Без същностни промени в този закон всякакво говорене за прилагане на пряката демокрация е чист популизъм. За жалост не чухме и дума за това, а именно президентска беше инициативата, заедно с местните избори да се проведе референдум за промени в изборната система“, допълни Любен Дилов.

По думите му парламентарна група „Български демократичен център“ е формацията, която плаща тежка цена за това да крепи парламентарния консенсус, бидейки опозиция в същото време. Често въпреки очакванията на нашите избиратели.

„Радваме се, че президентът оценява нашите усилия, но бихме искали да чуем от него конкретни предложения. Дори и по четирите точки, които той определи като свръхзадачите на този мандат и българското председателство на ЕС. Малко категоричност относно забавянето на реформите нямаше да навреди. Нито на него, нито на управляващите“, допълни той.

Росен Петров изтъкна полезността на речта на президента и препотвърдената в нея европолитическа ориентация, нещо, за което БДЦ и президента изрично се съгласиха на двустранната си среща. Росен Петров заяви: „Известен съм със симпатиите си към Русия, но за Донайска губерния няма да живея. Ние сме за увеличаване бюджета на армията, което не бе споменато в речта на президента“.

„Смятам, че президентът трябваше по-сериозно да се ангажира и да подчертае волята за реформи, да има повече конкретика, а не само да се пишат стратегии.“ Това заяви Светлин Танчев, пред БНТ.

„Видяхме, че дори европейските институции ни казват, че трябва да има ясни мерки в тази посока. Да, той навлезе в конкретика в определени сектори, говори за зимния туризъм, но ние от БДЦ смятаме, че трябва да се търсят конкурентните предимства на България и там да се съсредоточат нашите усилия като държава“, допълни Танчев.

Според него България няма конкурентно предимство нито в морския, нито в зимния туризъм, имаме предимство само в сферата на балнеологията.

Танчев заяви още, че две са били основните теми, дискутирани по време на срещата с президента, за които не е чул продължение в речта му. „Първата е за енергийната ефективност, която не е само смяна на дограмата, а тръгва от производителя, през жицата и последния гвоздей е подмяната на дограмата. От друга страна, почти сме влезли в наказателна процедура от страна на ЕК за това, че България има монопол, и то държавен. Ние от БДЦ смятаме, че трябва да има абсолютна либерализация на пазара и това е единственият начин цената да има някаква пазарна ориентираност, а не да бъде потискана или окуражавана от отделни политически сили“ – заяви Танчев.

„Другата тема е за референдумите – нещо, което ние от БДЦ подкрепяме, но президентът не довърши темата. Той самият осъзнава, че изборното законодателство, спрямо референдумите, не е довършено, и преди да има пряка демокрация няма да се получи този ефект, който търсим, защото е много висок прага на участниците в един референдум. За да има ефект, трябваше тези неща да се преработят преди да вървим към референдуми“, категоричен бе Танчев.

„На срещата с президента дискутирахме и това, че трябва да се обединим, да използваме факта, че сме политици и граждани, и да призовем Искров да освободи поста управител на БНБ. Виждаме и колапса на финансовите пазари през последните два месеца в България. Това са все свързани неща и няма как президентът от своята висока позиция да пропусне да маркира тези теми“, завърши Танчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BENZ

    0 0 Отговор
    i ti se oaka
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове