Last news in Fakti

24 Март, 2015 20:21 5 587 7

Масови уволнения в Агенцията за малки и средни предприятия

  • агенция-
  • бизнес-
  • уволнения-
  • ианмсп

Истински скандал се разрази днес около Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). Причината беше писмо от Богдана Ваташка-Анави, шеф на дирекция "Програми и проекти" към Агенцията до премиера Бойко Борисов. В него тя посочва, че седем началници та отдели са били поканени да напуснат доброволно постовете си в учреждението срещу "солидно обезщетение". Анави е била и изпълнителен директор на ИАМСП в периода юли-септември 2013 г.

Отговорът от ИАНМСП не закъсня. От там посочиха, че става дума „структурни промени”, които се правят с цел оптимизиране на работата и провеждане на реформи в отговор на очакванията на бизнеса. Причината е, че Агенцията получава лоша оценка от малките и средни фирми и браншовите организации. Последните смятат, че учреждението не изпълнява основната си функция, а именно да предоставя информация за бизнес-средата и да насърчава предприятията, както в страната, така и за външните пазари.

„Категорично не се извършва „чистка“ в Агенцията, каквито са твърденията на бившият й директор Богдана Ваташка-Анави, разпространени в отворено писмо днес. Понастоящем тя е директор на дирекция "Програми и проекти", под чието ръководство е Националния иновационен фонд и е координатор по проектите на агенцията по Оперативна програма „Административен капацитет“ и Оперативна програма „Конкурентоспособност“.   В момента изпълнението на тези проекти на практика е блокирано и страната е заплашена от финансови корекции. В годините под ръководството на Анави дирекцията не е кандидатствала по никакви проекти, свързани с грантови схеми на Европейската комисия и е лишила агенцията, както и българския бизнес от възможности за пряко безвъзмездно финансиране за дейности по насърчаване на МСП”, се посочва в информация на Агенцията разпространена до медиите.

Целта на ръководството на ИАНМСП е пресичане на лоши практики от бившето ръководство, най-вече в управлението на Националния иновационен фонд. „В него през последните няколко години одобряването на проекти беше съпътствано със сигнали от страна на бизнеса за корупционни практики. Към момента само за последната сесия, са заведени осем дела от фирми, участвали в процедурите. Това на практика са 10% от приетите заявления”, уточняват от ИАНМСП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тури му пепел

    0 0 Отговор
    В тая агенция освен за рушвети, за друго не се говори.
  • 2 Protester

    1 0 Отговор
    Дори не мога да проумея как може точно г-жа Мариета Захариева да има наглостта да говори за нарушения и проверки. За никой не е тайна, освен може би за г-н Лукарски, назначил я на този пост, че нейното име се свързва много отчетливо с един бивш изпълнителен директор на Агенцията - г-н Никола Стоянов, на който тя съвсем случайно беше "съветник". Слагам думата съветник в кавички защото отново за никой не е тайна, че нейните съвети по това време не бяха само от професионално, но и от доста лично естество. Не това обаче, е най-важното в случая. Именно срещу г-н Никола Стоянов дори и в момента тече разследване свързано с извършвани по време на неговото макар и кратко управление на Агенцията нарушения. Именно той се оказа в явен конфликт на интереси сключвайки договор за извършване на консултантски услуги със свой братовчед и пак той беше този който назначаваше за свои съветници и началници близки и приятели без да разполагат с какъвто и да било опит и квалификация за това.

    Е сега в резултат на цялата тази така изнесена по-горе информация г-н Никола Стоянов не успя да стане отново изпълнителен директор на Агенцията, но за сметка на това уреди поста за своята бивша съветничка и близка приятелка - г-жа Мариета Захариева. Нещата обаче, помнете ми думата, изобщо няма да спрат дотук и за никой няма да е изненада, когато г-н Никола Стоянов заеме позицията на Зам.изпълнителен директор. Именно това се очаква след като стане факт готвената промяна в Устройствения правилник на Агенцията.

    Това е жестоката истина за българската администрация!
  • 3 Пипи и Куку

    0 0 Отговор
    "Роднина - милиционер", знаменита фраза от български филм, която важи с пълна сила и днес.
  • 4 Дядо Поп

    0 0 Отговор
    Кога ще си отиде комунизма?Тези агенции са останки от комунистическото ни минало,когато партията майка си мислеше,че с комитети и агенции ще направи икономиката по-добра и ще спаси
    соца.Сега агенциите се превърнаха в убежище на партийни калинки лапащи голям дял от и без това изпосталелия БГ народ,без
    абсолютно никакъв доказан ефект.
  • 5 slk

    0 0 Отговор
    Не зная къде се помещава сега тази агенция,но преди беше на ул."Шести септември".Това разбрах,когато една сутрин изчаквах с атомобила си пред входа на сградата.Бях изумен от това колко народ влезе в агенцията.Всички изтупани кустюмари и чантаджии.И тогата си зададох въпроса с какво ми е помогнала и насърчила тази институция през 25 те години моя дейност в малкия бизнес.ТОЧНО С НИЩО.
    Докато продължаваме да търпим тези хранилки,ние сме обречени на бъдем последните в Европа.
  • 6 ДАНС уит ми

    0 0 Отговор
    Ами да се направи обстойно разследване на бившите служители и на настоящите служители за конфликт на интереси, за свързаност с фирми на приближени, за корупция, за лобизъм, да се проверят договорите няколко години назад, дали всичко е коректно! Вероятно всички са в кюпа, просто при различна власт идват свои хора на някой! Ако започне едно разследване, вероятно и бивши, и настоящи ще са осъдени! Разследване, прокуратура и съд - иначе си карат по старому
  • 7 Соф

    0 0 Отговор
    Веднага разследване на всички агенции и общински фирми!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове