Last news in Fakti

26 Март, 2015 17:13 1 900 1

Захариева: Атаката на БСП е отчаян опит да запази кадрите си

  • захариева-
  • атаката-
  • бсп-
  • отчаян-
  • опит-
  • кадрите си-
  • ианмсп

Позиция на г-жа Мариета Захариева, изпълнителен директор на ИАНМСП

В последните дни спрямо мен и ръководената от мен Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАМСП) беше предприета отчаяна политическа и медийна атака от страна на БСП и кадри на тази партия, които желаят да запазят постовете, статуквото и влиянието си в държавните институции. Това се казва в официална позиция на г-жа Мариета  Захариева, изпълнителен директор на ИАНМСП. По този повод категорично искам да заявя, че:

"Не съм и никога не съм била член на СДС или която и да е друга политическа партия.

Като човек, дошъл от бизнеса и като бивш изпълнителен директор на Асоциацията на износителите в България  имам достатъчно ясна представа за проблемите на предприемачите и за това, че ИАНМСП досега не отговаряше на техните нужди и очаквания.

Поех този пост с желанието да помогна на бизнеса да има реална комуникация с държавата и институцията наистина да заработи в полза на малките и средни предприятия, а не да обслужва интересите на определен кръг от хора.

Затова предприех необходимите стъпки за извършване на структурни промени в ИАМСП с цел оптимизация на работата и провеждане на реформи в отговор на очакванията на бизнеса. Досегашната работа на ИАНМСП получава лоша оценка от  страна на малките и средни фирми и браншовите организации. Всички те твърдят, че агенцията не изпълнява най-основната си функция – да подпомага бизнеса в комуникацията с държавата и да го подкрепя в развитието на конкурентоспособността му и излизането на международните пазари. Повечето от фирмите дори не знаят какви са функциите и дейностите на агенцията.

Поводът  за  атаката срещу мен на бившият директор на ИАМСП Богдана Ваташка-Анави и на депутатката от БСП Мая Манолова е ясен – те са отчаян опит да защитят партийните кадри, обслужващи неясни икономически интереси. Г-жа Анави е назначена за директор с личната протекция на бившия зам.-министър на икономиката Анна Янева – бивш лидер на БСП София, явно по партийна линия.

И в момента г-жа Анави е директор на дирекция "Програми и проекти", под чието ръководство е Националния иновационен фонд и е координатор по проектите на агенцията по Оперативна програма „Административен капацитет“ и Оперативна програма „Конкурентоспособност“.   Изпълнението на тези проекти на практика е блокирано и страната е заплашена от финансови корекции. В годините под ръководството на г-жа Анави дирекцията не е кандидатствала по никакви проекти, свързани с грантови схеми на Европейската комисия и е лишила агенцията, както и българския бизнес от възможности за пряко безвъзмездно финансиране за дейности по насърчаване на МСП.

Предприетите от мен промени в ИАНМСП са точно с цел пресичането на лоши практики от бившето ръководство, най-вече в управлението на Националния иновационен фонд. В него през последните няколко години одобряването на проекти беше съпътствано със сигнали от страна на бизнеса за корупционни практики. Към момента само за последната сесия, са заведени осем дела от фирми, участвали в процедурите. Това на практика са 10 на сто от приетите заявления.

Точно затова съм поискала цялостна проверка за дейността на ведомството от страна на Агенцията за държавна финансова инспекция."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факти и лъжи

    0 0 Отговор
    Мариета, г-жа Ваташка НИКОГА не е била и НЕ Е координатор по нито един проект по ОПАК и ОПК, изпълнявани от ИАНМСП. Лесно проверяем и доказуем факт. За повече от 1 месец "ръководене" на агенцията би могла да помолиш подчинените си да ти изготвят елементарна справка и да положиш малко усилия да се запознаеш с нейното съдържание. Функциите на дирекцията, ръководена от г-жа Ваташка, включват в т.ч. администриране на НИФ, в рамките на който се обявяват конкурсни сесии и респективно ФИРМИТЕ ПОДАВАТ проектните си предложения, а не "дирекция кандидатства за грантови схеми" на ЕС. При това НИФ се финансира със средствата на нац. бюджет, а не с европейски. Агенцията може да бъде бенефициент по различни проекти, а не дирекция. Елементарно е, ако имаш малко опит в държавна администрация. Престани да разпространяваш безумното изречение: "Изпълнението на тези проекти на практика е блокирано и страната е заплашена от финансови корекции", което може да съчини само някой, който няма ни най-малка представа от дейностите на агенцията, а само показва пълна некомпетентност.