15 Април, 2015 17:43 821 1

Споразумението с американските ТЕЦ-ове няма да намали цената на тока

  • споразумението-
  • американските-
  • тец-ове-
  • цената-
  • тока

Управляващите скриха писмо от ЕК. Ще сезираме Комисията

„Груба лъжа е, че с подписаното миналата седмица споразумение между НЕК и т.нар. американски ТЕЦ-ове е постигнат уникален успех да се намали цената на електроенергията с 30%. Споразумението няма абсолютно никакъв ефект върху цената на електроенергията за бита, за бизнеса”. Това заяви председателят на Съвета по енергетика към Националния съвет на БСП Явор Куюмджиев на пресконференция в централата на партията.

По думите му става въпрос за намаление не на цената на електроенергията, а на цената за т.нар. разполагаема мощност, т.е непроизведената енергия. Той обясни, че американските ТЕЦ-ове имат договори с  НЕК, в които има клауза „взимай или плащай”, която означава, че те заявяват, че през определения регулаторен период ще произведат дадено количество енергия, за което НЕК, КЕВР или ЕСО им казват, че не могат да я изкупят цялата, а процент от нея. По думите му така останалита непроизведена енергия също се заплаща. „Това е заплащане за непроизведената енергия и това, което подписаха миналата седмица, е точно за намаляване на цената на непроизведената енергия”, поясни Куюмджиев. Той допълни, че намаляването на тази цена може да няма ефект, ако се увеличи изкупуваната електроенергия – например да се изкупува на 100% и така няма да остане за купуване непроизведена енергия, за която напрактика важи намалението.

Явор Куюмджиев уточни, че въпросното споразумение влиза в сила, само ако НЕК изцяло се издължи на т.нар. Американски ТЕЦ-ове за натрупани дългове в миналото, които към момента са над 700 млн. Той попита откъде НЕК ще намери тези милиони и отхвърли възможността това да стане чрез заем от БЕХ, което пък щяло да вземе заем от външни източници. Куюмджиев се аргументира, че в момента БЕХ е с 3,5 млрд. лв. задължения – напрактика една абсолютно фалирала компания, и няма сериозна банка в света, която да й даде един лев. „Дори и да приемем, че това споразумение ще се изпълни, няма откъде да се намерят пари то да влезе в сила”, поясни експертът.

Управляващите скриха писмо от ЕК. Ще сезираме Комисията

Куюмджиев обяви, че управляващите са скрили писмо от ЕК. Той припомни, че миналата година предишният състав на ДКЕВР е пратил запитване към Комисията, в което попита дали тези договори, както и договорите с ВЕИ-тата не са неправомерна държавна помощ. „Ето го писмото-отговор от ЕК от 21 октомври 2014г. В него се казва, че много вероятно тези договори са неправомерна държавна помощ и се изисква от властите в България да кажат, ако това не е държавна помощ, защо си мислят така и ако е държавна помощ, да бъдат така добри да нотифицират Комисията за това”, разказа социалистът. По думите му е много вероятно България да влезе в наказателна процедура заради тези договори. Според него от друга страна това писмо стартира процедура, която дава възможност на българското правителство да започне реално решаване на проблема. „Решението е разваляне на договорите с така наречените американски ТЕЦ-ове и/или изкупуване на електроенергията им от държавата на някаква нормална цена”, посочи Куюмджиев. Той бе категоричен, че ако управляващите не дадат отговори, от левицата ще сезират ЕК, „за да бъде решен този въпрос веднъж завинаги”.

Красимир Янков: Управляващите обявиха, че ще се спестят 100 млн. на НЕК, но цените остават същите

„Шумният ПР на управляващите, на който бяхме свидетели миналата седмица продължи и след вчерашния ден с изявлението на новоизбрания председател на КЕВР Иван Иванов“. Това допълни по темата народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Красимир Янков. Той припомни, че миналата седмица министърът на енергетиката и премиерът са обявили, че ще бъдат спестени на НЕК 100 млн.лв, а вчера Иванов е пресметнал, че са 97 млн. лв. Янков предостави информация, подадена към ЕК за отделните централи, според която за „Марица- Изток 1“ разполагаемост по прогноза за 1 година ще се плащат 179 млн.лв., а за „Марица-Изток 3“ - 155 млн.лв. „От тези две числа управляващите обявиха, че ще се плащат 100 млн. по-малко, но това не се отразява на цената, която заплащат българските граждани“, допълни народният представител.

Той обясни, че цената за крайния потребител се формира от договорите за дългосрочно изкупуване на електроенергия, въпросните електроцентрали, най-евтината електроенергия, произвеждана в България от АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица-Изток 2“, който е 100% държавна собственост и след това се допълва миксът от другите производства.

„За да развенчаем тази лъжа на управляващите ще започнем серия от въпроси, с които да уточним точните числа от Министерството на енергетиката“, категоричен е Янков. Той заяви, че вече е задал въпрос на министъра на енергетиката Теменужка Петкова във връзка с обявеното от нея намаление на цената за разполагаемост на енергията, която НЕК има задължение да заплаща на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Марица Изток 1“ и ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“. „Откъде ще се намерят средства, за да се изплати задължението към тези две централи, при условие, че НЕК към момента дължи 3.5 млрд.лв.? Защо само на тези две централи ще бъдат платени, за да влезе в сила споразумението, което реално не се отразява върху цената на електроенергията, която заплащат българските граждани?“, попита Красимир Янков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    Новия ни брат ни цака яко...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове