Last news in Fakti

29 Април, 2015 17:20 1 008 1

Промените в Закона за подземните богатства са готови за внасяне в МС

  • отпадъците от мините-
  • подземните богатства-
  • внасяне-
  • мс-
  • промени-
  • закон

С проекта са унифицирани дефинициите на понятията, с които боравят директивата и законът

Измененията в Закона за подземните богатства, с които се транспонират в българското законодателство изискванията на Директива 2006/21/ЕО на Европейския парламент и на Съвета относно управлението на отпадъците от миннодобивните индустрии са вече са изготвени и предстои внасянето им в МС. Това заявиха от Министерство на енергетиката.

С проекта са унифицирани дефинициите на понятията, с които боравят директивата и законът. Уредена е и процедурата за информиране и участие на засегнатата общественост при издаване на разрешителни на оператори на съоръжения за минни отпадъци. Проектът регламентира и правния ред за обобщаване и предоставяне на информация от задължените лица и компетентните органи с цел надлежно изпълнение на задълженията за изготвяне на доклади до ЕК от страна на Единния орган за управление на подземните богатства.

С проекта се доуточняват също и специфичните задължения на операторите на съоръжения за минни отпадъци във връзка с опазването на човешкото здраве и околната среда. Новите норми регламентират ясни законови критерии и процедури за превантивен, съпътстващ и последващ контрол върху управлението на минните отпадъци.

Припомняме, че страната ни е обект на наказателна процедура от страна на ЕК за неприети европейски норми в управлението на минните отпадъци. Още през август 2012 г. със заповед на министъра на икономиката, енергетиката и туризма е сформирана междуведомствена работна група, която да изготви нов Закон за подземните богатства. Междувременно през февруари 2013 г. България е получила запитване от ГД „Околна среда“ на ЕК, свързано с въвеждането на директивата за минните отпадъци в националното законодателство.

С оглед на това задачите на работната група са променени и й е възложено изготвянето само на промени в ЗПБ, за да не се допусне нарушаване на европейските норми за управление на минните отпадъци. Такъв проект е бил изготвен, разгледан от Министерския съвет и приет на първо четене от парламента. Той обаче така и не е бил разгледан на второ четене от 42-то Народно събрание.

Днес проектът е отново преработен, като от него са отпаднали текстове, които нямат отношение към транспонирането на Директива 2006/21/ЕО и са отстранени технически грешки. Предстои текстът да бъде разгледан от Министерския съвет и предложен за обсъждане в Народното събрание.

Факти.бг припомня, че днес от ЕК отправиха последно предупреждение към страната ни за отпадъците от мините.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    0 0 Отговор
    Ще раздават на концесии природните ресурси на България на колонизаторите. И те пък ще им раздават държавни постове и сребърници. Това са идиотските РЕФОРМИ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове