Last news in Fakti

6 Май, 2015 10:49, обновена 6 Май, 2015 18:16 1 341 15

Плевнелиев: Имаме нужда от модерен патриотизъм

  • гергьовден-
  • българската армия-
  • плевнелиев

Той трябва да е като контрапункт на крайния национализъм

Плевнелиев: Имаме нужда от модерен патриотизъм - 1
Снимка: БТА

Имаме нужда от модерен патриотизъм като контрапункт на крайния национализъм. Това подчерта в словото си по случай 6 май, Ден на храбростта и празник на Българската армия президентът Росен Плевнелиев.  Той припомни, че честваме 100 години от участието на България в Първата световна война и 70 години от края на Втората Световна война.

Предвождани от славни генерали и офицери, нашите войски не отстъпиха и крачка от своите позиции по време на Дойранската епопея срещу многократно превъзхождащия ги противник.

С военен парад на площад "Княз Александър Първи" в София беше отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия.

Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев прие строя на представителните части и поздрави военните с празника.

Сред присъстващите бяха министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, министри от кабинета, предишни министри на отбраната и началници на Генералния щаб, депутати, висши военни, дипломати, ветерани, граждани.

20 артилерийски салюта прозвучаха при изпълнението на националния химн.
По традиция над София прелетя един боен хеликоптер Ми-17, който развя родния трибагреник.

Близо 1000 военнослужещи взеха участие в тържествения парад, а командващ бе командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев.

След броени дни ще честваме 70-годишнината от победата над хитлерошафизма и участието на България в заключителната фаза на Втората Световна война. В знак на преклонение пред храбростта и саможертвата на нашите воини, във Военна академия ще положим 23 урни с пръст от бойните полета на Втората Световна война, напоени с кръвта на български войници. Народът никога не ще забрави своите храбри чеда!...

Народът обича армията си, а въоръжените сили са негова здрава опора, като оказват навременна и ефективна помощ на населението за преодоляване на последствията от стихийни бедствия, аварии и катастрофи....Днесе ред на политиците да вземат отговорни решения за бъдещето на въоръжените сили. На проведения Консултативен съвет по национална сигурност постигнахме широко политическо съгласие за приемане на нова програма и план за развитие на въоръжените сили и за стартиране на приоритетни проекти за модернизация.

От следващата година, средствата за отбрана ще растат плавно до достигане на 2 % от БВП на страната през 2024 година. Бъдещите инвестиции в отбраната трябва рязко да повишат нашата оперативна съвместимост с партньорите в НАТО. Като съюзник, сме решени да допринесем за изпълнението на приетите общи решения в Алианса, насочени към неговото адаптиране в променящата се среда за сигурност. Членството на страната ни в Организацията на северноатлантическия договор е най-силната гаранция за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на България. Армията изпълнява достойно конституционните и съюзническите си задължения в системата за сигурност на страната, НАТО и Европейския съюз. високо е доверието на нашите съюзници и партньори към българската армия, за което говорят високите оценки, които те дават на нашите контингенти при участието им в операции и мисии зад граница...

Историята ни е научила, че военните победи идват и си отиват, докато демокрацията и човешките права се отстояват ежедневно!...Недопустимо е днес, в Европа, да бъдем свидетели на замразени конфрикти, дестабилизация и нарушаване на международния правов ред! ...Заставаме зад върховенството на закона, а не на интересите!...Днес имаме нужда от нова доза модерен патриотизъм като контрапункт на крайния национализъм. Модерните патриоти застават зад принципите на международното право, където диспутите се решават с аргументи...модерните патриоти знаят, че...мирът е върховенство на закона! ...Нека да благодарим на днешните български воини за техния професионализъм, мъжество и всеотдайност!....Честит празник, да живее България!

Поздрав към армията за Гергьовден отправи и премиерът Бойко Борисов.

"Всички ние трябва да се гордеем с професионализма и отговорността на нашите военнослужещи, за това, че проявяват характер и смелост за подкрепа на международния мир и помагат на населението в трудни моменти", отбелязва Борисов в личния си профил във фейсбук.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 руди

    2 0 Отговор
    Има нужда от психиатрично наблюдение и лечение на 50% от тъй наречените българи/неграмотни цигани и турци/ барабар с управниците ни!

    Коментиран от #6

  • 2 незнайко

    1 1 Отговор
    Защо англичаните не говорят за модерен капитализъм а си карат по старому, нима са по глупави? Седнал да говори за модерен патриотизъм, не го ли е срам вече този Плевнелиев? Иска да ни съсипе окончателно държавата. Или има патриоти или няма- средно положение НЯМА.
  • 3 ох ох

    0 1 Отговор
    виж си намери една булка, пък ние ще се оправим и без теб..и без твоите съвети.
  • 4 Девон

    0 0 Отговор
    При такива" патриоти "каквито се навъдиха на последък ...То"патриот" трол,"патриот" трол за разнообразие тук там "хи хи хиблид"Прав си е Президента на България!

    Коментиран от #5

  • 5 айде бе

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Девон":

    ами, стани му приятелка, щом толкоз го харесваш..
  • 6 смали

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "руди":

    смали малко мюмюне и не обобщавай 8% турци и 1 милион циганяс половината болни от хепатит
  • 7 1234

    0 0 Отговор
    Тоя ни говори все едно има малко бременна жена!?Да не приказва щото само глупости дрънка.
  • 8 Айде пак

    0 0 Отговор
    В интерес на истината има и добри попадения в това изказване, но трябва все пак да внесем някои поправки: Първо - не си спомням да има по-върховен закон от мнението на САЩ по всякакви въпроси в тази скапана държава, винаги когато разни дето "времето е тяхно", реформатори, нереализирани комунисти и др.п. алчни тарикати вземат властта. Нашият "президент" е един от най-характерните представители на тази гилдия. Второ - нашият "премиер" по Фейсбук ли трябва да си комуникира с народа си? Това за мен е абсолютен израз ако не на откровена простотия, то поне на мно-о-о-ого лошо възпитание, особено пък когато става въпрос за пролята кръв, герои и т.н.

    Коментиран от #9

  • 9 Девон

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Айде пак ":

    Не си спомняш защото си малък или страдаш от "къса памет" !!!Но по върховен закон от мнението на руснаците нямаше 45 годинки!Държаха си Бай Тошо на власт /когато се прибираше от Правец отбиваха движението на колите по стария път /и видяхме до къде ни докараха !?20 години за "жигули" и две кила банани за нова година ???Мерси.
  • 10 МОДЕРЕН ПАТРИОТИЗЪМ

    0 0 Отговор
    КОЕТО ЩЕ РЕЧЕ:
    приемане на еднополови бракове,
    преиначаване на историята,
    премахване ролята на националната култура, традиции и език,
    заличаване традиционните национални ценности: сувеинет, самоуправление, независимост.

    Това меке.е е дуп.лизец, предател на Българията на Ботев, Левски и Караджата.
    Това не ще ни доведе до добър край!
  • 11 девон

    0 0 Отговор
    Все пак приемането на еднополовите бракове не значи че стават задължителни!
    Преиначаването на историята е стар комунистически приом !Виж последствията за България в Македония?
    Премахването на националната култура , език и писменост е превратното представяне на делото на Кирил и Методи от ...руснаците?
    Заличаване традиционните национални ценности :суверенитет ,самоуправление ,независимост-опита България доброволно да стане 16 република на ....СССР
    Такива като теб са дуп.лизци предатели на България на Ботев ,Левски и Караджата.
  • 12 ДЕВОНКЕ

    0 0 Отговор
    Двончинко,
    в главата ти е аирян без млеко - гола вода.
    По повода на едднополовите бракове разбираем вълнението ти по псевдонима под който излизаш на страницата.
    Аз ще бъда толерантен към такива като тебе "СКЪПА" като ти припомня моралният компас на всички религии а именно, че може и да си ДЕВОНЧО или ДЕВОНКА, каквото БОГ решил, бъди какъвто или каквато си.
    Но щом си по-специален, мълчи си,
    живей си живота, никой не ще те притеснявя.
    Но да се напиняш за брак с друг като тебе, когато в СВЩЕННИТЕ КНИГИ ПИШЕ - БРАКА Е МЕЖДУ МЪЖ И ЖЕНА. Трудно се възприема от благоприличните хора от всички религии.
    ДеРмокрацията го поощтрява, но масите НЕ особенно.
  • 13 ДЕВОНКЕ

    0 0 Отговор
    По История на България си същата ДАНТЕЛА както и по морала.
    Изглежда че си бил абонат на журнала "ОВЧА МИСЪЛ". Не е зле, но имаш доста бели петна по разглежданата материя.

    Ще бъда към теб снизходителен, нямя да те коря а само простичко и достъпно като за такива като теб ще поясня.
    Скоро ама много скоро с столицата пред паметника Левски, едно долно, гнусно мекерв като крантаво магаре почна да реве,
    че Л Е В С К И не е бил такъв за какъвто ние го възприемаме.

    И това магаре решило, че в светинята на Българската история, корекции ще внася. Туй, че съм бил бивш КОМУНИСТ ни най малко ме прави поклонник на такива магарешки изпражнения.
    Девизът на ЛЕВСКИ е борба зе ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА, гарантираща правата НА ВСИЧКИ ЕТНИЧЕСКИ ГРУПИ ЖИРЕЕЩИ В НЕЯ.
    А деРмокрацията днес няма нищо общо с демокрацията на ЛЕВСКИ -
    - избраннице на народа да са в служба на народа.
    Ако моето разбиране не ти се подобава,значи пак в тоя загуба и туй остава.
    Марксизма СКЪПА, учи че капитализма ще се смоунищожи;
    и още учи, че в борбата на пролетрията за освобожаване от експлоатацията на РАБОТОДАТЕЛЯ/и тогава и днес/той-пролетарията освен оковите си друго нямя какво да загуби.
    Марксизма учи, на уважение към народа - масите и за необходимостта от задоволяване потребностите им.
    Да са собственици на производителните сили и продукцията и мн. още.
    Социализма постигла за 25 год след войната, онова за което днес деРмократите в България не биха и сънували.

    Ще се съглася със всеки Калидко, като теб ако ми покаже днес поне един прогрес в коя и да е сфера на живота ни.
    КЪДЕ Е ?
    НЯМА.
    Е на кого да вярвам на мен или на КОНЧИТА.

  • 14 ДЕВОНЧИТА

    0 0 Отговор
    По Македония, пак си жива лавамдула.
    Комунистите доказваха, че населението живеещо в даден географски район не се определя като нация с името на район в който живеят.

    ДЕВОНКЕ,
    КОМУНИСТИТЕ учеха, че националната принадлежност на дадена етническа група се определя на основание на Де Ен Ка, а именно:
    - САМОСЪЗНАНИЕ - СЛАВЯНИ т.е. като нас в България:
    - ЕЗИК - във Охридска Македония говорят БЪЛГАРСКИ с локално наречие;
    - ПИСМО - в Охридска македония пишат на КИРИЛИЦА т.е. БЪЛГАРСКО ПИСМО;
    - ИМЕНУВАНЕ - в Охридска македония се именуват със СЛАВЯНСКИ БЪЛГАРСКИ ИМЕНА;
    - РЕЛИГИОЗНА ОРИЕНТАЦИЯ- ИЗТОЧНО-ПРАВОСЛАВНА т.е. БЪЛГАРСКА;
    - Не са приети официално за ХРИСТЯНИ ОТ ВАТИКАНА а България Е!
    - КРЪСТЯТ СЕ от дясно на ляво, както по БЪЛГАРСКИ;
    - МОЛИТВОСЛОВ на БЪЛГАРО СВЕЩЕНИЧЕСКИ- " ОТЧЕ НАШ и т.н.";
    - ИСТОРИЧЕСКОЙ МИНАЛО -от КУБРАТ, АСПАРУХ до БОРИС т.е. Български царе и история;
    -РДОСЛОВНИ КОРЕНИ т.е. кой е заплодил прабабка им или кой я е либил. Кой е бил изгората и.

    Тук ще бъда малко по-подробен, щото види се че произхоздаш от "будно" семейство.
    Комунистите доказваха, че в Охридска македония живее чисто наше Българско население, принудено да живее в многонационалната новосъздадена република ЮГОСЛАВИЯ.
    Комунистите твърдяха, че нямя македонска нация.
    Защото:
    Сашо Македончето е роден 365 год преди новата ера,
    Кубрат с Асперих пресичат Дунавето 681ва година от НОВАТА ЕРА т.е. СЛАВЯНИТЕ ИДВАТ на юг от Дунав след 1,046 години от как се е родил Сашко Македонски.
    ПРОСТА СМЕТКА немяа как прабабките на така наречените МАКЕДОНЦИ да са заплодени от хората на САШКО МАКЕДОНСКИ тъй като са минали 1,010 години от смърта му.
    След Македонската империя идва Римската а след нея Гръцката, та едва тогава идват БАБКИТЕ на "МАКЕДОНЦИТЕ" СЛАВАЯНИ с КУБРАТ и АСПАРУХ 681ва НОВАТА ЕРА.
    Няма как да е останала ПОДКОВА от САШКОВАТА КОННИЦА от преди 1,010 години , че да се заплодят БАБКИТЕ ИМ.
    Бабките им са ГУШКАНИ ОТ НАШЕНЦИ ОТ НАШЕ СЕЛО, щото гушкат здраво и разтриват смело.

    Девончитке сестро,
    ти не знам дали го схвана,
    ИЗВОДА Е ЧЕ НЯМА
    МАКЕДОНСКА НАЦИЯ И МАКЕДОНСКА ДЪРЖАВА.
    Няма е и във ВАТИКАНА и В ООНто също няма а има форнър републик оф Югославия.
    С пръдня боя не става.

    Туй от КОМУНИСТИТЕ аз помня и ми остана,
    а туй що е днес е от КОНЧИТИТЕ като теб.


  • 15 Пре зидент

    0 0 Отговор
    Да Плевнелиев,
    трудно е да си свиня и да нямя кой да ти забърка.
    Разбирам те напълно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове