Last news in Fakti

11 Май, 2015 15:17 12 988 15

Започна издаването на новия образец на контролния талон на автомобилите

  • новия образец-
  • контролния талон-
  • автомобили

Подмяната не е задължителна, уточни началникът на „Пътна полиция” комисар Бойко Рановски

Издаването на новия образец  на така наречения малък талон на автомобилите започна от днес в столичния отдел „Пътна полиция“, а до края на седмицата това ще бъде възможно и на територията на цялата страна.

Всички новорегистрирани автомобили ще получават документи от новия тип, уточни комисар Бойко Рановски. По думите му новите талони са много по-добре защитени от подправяне,  има холограми и защитни елементи с мастило, което сменя цвета си.

Началникът на „Пътна полиция“- СДВР комисар Тенчо Тенев допълни, че за останалите шофьори смяната на стария малък талон с нов е по желание срещу 9 лева и няма да бъде необходимо присъствието на автомобила. В новия малък талон, който се състоят от две части, присъстват почти всички данни от големия талон -тегло, товароносимост, конски сили и др.

Промяната във вида на единия от документите за колите се наложи заради проблеми с гръцките и унгарските власти. Те изискваха от българските водачи т.нар. голям талон на колата, в който са записани всички технически характеристики на превозното средство. Ако обаче шофьорите не разполагаха с него, което не е задължително нито у нас, нито в повечето държави от ЕС, им се налагаше глоба. Най-често глобявани бяха шофьорите на камиони и собствениците на автомобили, купени на лизинг, тъй като до пълното изплащане на колата големият талон се държи от лизинговата компания.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грую

    7 0 Отговор
    Аз вече се обърках. Първо казаха, че когато сменяхме номерата и талоните ще е за последно. После се появи брожение, че за да пътуваш извън България трябвали да бъдат други документите на возилото и затова трябвало да се сменят. Още по-после усилено се заговори за задължителна подмяна на талона ако автомобилът има монтирана допълнително газова уредба. Нейсе и това се поразмина, като след реакция на шофиращите се даде становище, че само когато се налага смяна на талона ще се изисква подобно вписване. Сега пак нови талони, които също не били задължителни и само унгарците се били заяждали. Сред толкова много неясноти и полуизисквания няма да се учудя ако някой ден ме изкарат от къщи с белезници понеже някой някъде нещо бил измислил, което аз го нямам и не съм длъжен да го имам, но все пак!!!!!!!!!!
  • 2 ludacris

    0 0 Отговор
    Смяната на големия талон не е задължителна за автомобили със монтирана газова преди 1 март 2014 автомобил със монтирана газова са задължени да я регистрират
  • 3 тошибиян

    2 4 Отговор
    аз емигрирам завинаги...
  • 4 6666

    3 0 Отговор
    Много моля , тези които сътвориха старите талони ,да бъдат така добри и да поемот разходите за предстоящата смяна на новите.Да се надяваме че отново няма да има пропуски.
  • 5 всетая

    2 4 Отговор
    И по-добре, аз пък след 4 години в Англия се връщам окончателно в БГ :)

    Проблема идва от това, че старите документи и по-точно малкия талон е неподходящо да се пътува в Гърция и Унгария поради други изисквания, ама никой не чете, всеки е готов да тегли чертата. Жалко е че ни е такава психологията, ама ходете навънка няма ядове, то е същото навсякъде. За справка не съм берач на ягоди, Инженер съм с опит в бранша в UK, видял съм бая неща за да мога да го кажа обективно, че навсякъде си е същото

    Коментиран от #7

  • 6 ОНЧО

    6 1 Отговор
    Скапана държава и още по скапани упряавници.
  • 7 Абе не е така

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "всетая":

    Не е така, дразним се, защото и преди като започнаха да ги сменят обяснението беше същото - че трябвало да отговарят по евростандартите. А сега се оказа, че пак трябва да отговарят на евростандартите. Е някога ще направим ли нещо като хората, за да не се налага да го ремонтираме през определено време. А ако са само Гърция и Унгария няма ли кой да повдигне въпроса в ЕС и да им се обърне внимание. Това важи ли за автомобилите на останалите членки от ЕС? Как така има проблем само в тия две страни. Какво значи други изисквания в Гърция и Унгария. Утре, ако някоя друга страна си реши нещо както тя си иска, пак ли ще сменяме талоните. За какво са евростандартите в документите, по които се издават и нашите. Талоните имат достатъчно точки за данните, но кой не ги попълва и защо. Две трети от точките си стоят само като цифри без никакви данни в тях.
  • 8 onq s konq

    1 4 Отговор
    На кой му пука эа некви си талони,ако си има яка бегачка?!А след като може да си я поэволи,кво го бърка да си поръча "эа в къщи" всички въэможни видове талони и ченгето ще му ги донесе на мига?/срещу "каквото трябва" естествено/Не цените демократичните въэможности на БГ,а тя си е една от малкото расови държави в това отношение:)
  • 9 Джони

    3 0 Отговор
    Малкия талон ми се вижда доста голям.Как , ще го разнасяме с нас?Той няма да се побере в никакъв портфейл или визитник.
  • 10 PlimP

    4 0 Отговор
    пичовеееееееее, няма пари, трябва от някъде да смучат, защо просто нашите смотани управници ен дръпнаха едно дело на Унгария и фалиралите византийци в Стразбург и всичко да се приключи, ама на, по-лесно е да се надупиш
  • 11 Монго

    3 0 Отговор
    А някакви реципрочни мерки срещу гърците и унгарците? Примерно всички от тях влезли в България да носят снимката на баба си, отбелязана в талона на МПС?

    Коментиран от #13

  • 12 Кобрата

    1 0 Отговор
    Разбойници, като им свършат парите и започват да подменят я талони я номера или нещо друго свързано с пари. Както сега дерат и професионалните шофьори с по 600 лв за компетентност през 3 години и 50 лв психо тест, отделно че и книжките им вече ги подменят на 5 вместо на 10 години както беше до преди няколко години и като отидеш да я сменяш пак 50-100 лв за подмяната... Всичко е МАФИЯ
  • 13 Петко

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Монго":

    И вазелин да си носят !
  • 14 миседниш накура

    0 0 Отговор
    византийци и маджари трябва да са с преведени талони на български,нали българсия език е европейски
  • 15 миседниш накура

    0 0 Отговор
    български-извинявам се за грешката
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове