Last news in Fakti

12 Май, 2015 15:33 1 077 4

ДПС иска да се съобщят имената на 1000-та с преференциални лихви в КТБ

  • дпс-
  • рб-
  • ктб-
  • имена-
  • лихви

Нелепо е да се твърди, че в Македония се е провалил именно българския етнически модел, заяви Лютви Местан

ДПС настоява незабавно да се извадят на бял свят имената на тези 1000 вложители, които са имали договори с преференциална лихва на депозитите в КТБ, но после са ги трансформирали в обикновени договори, за да могат да си вземат парите от Фонда за гарантиране на вземанията. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на пресконференция днес.

"Парламентарната група и ЦОП решихме категорично да възложим на нашите членове във временната анкетна комисия в Народното събрание да актуализират една наша идея още от миналото лято - категорично да отпадне банковата тайна за всички публични фирми, собствено за тези 1000 вложители, които са били с договори за преференциална лихва и са си ги трансформирали в обикновени договори, за да могат да се възползват от средствата от фонда", обясни Лютви Местан и подчерта, че тези 1000 имена трябва незабавно да станат публичен факт.

Лидерът на ДПС призова за цялата истина за консултантските договори в банката - сключени от семейства на публични фигури или от членове на банката.

"Чии имена на кои политически сили биха изскочили, това е техен въпрос", допълни той.

"Да споделя изненадата си, че напоследък много-много не ги чувам Реформаторите, не са особено активни, не знам защо, хубаво е да ги питате",заяви още Лютви Местан.

По думите му, ситуацията в Куманово актуализира стойността на българския етнически модел.

„Ситуацията актуализира още една много важна теза на ДПС, която беше представена на вниманието на лидерите на либералните партии в цяла Европа под формата на мое писмо до тях, а по-късно и под формата на лекция, да се преосмисли наложения от Юнкер 5-годишен мораториум за разширяване на ЕС“, заяви Местан.

Той бе категоричен, че е необходимо Западните Балкани да бъдат ускорени и интегрирани в ЕС, а предвид събитията в Куманово, тази теза придобива нова сила.

"Решенията за налагане на мораториум за разширяване не трябва да се вземат във връзка с оценката ни за една или друга балканска конюнктура. Този регион не може да стои в сивата зона между Запада и Изтока. Западните Балкани трябва да станат част от общото интеграционно поле в ЕС", заяви Местан, като подчерта, че е нелепо да се твърди, че в Македония се е провалил именно българския етнически модел.

„Учуден съм от изказването на реформаторите във Велико Търново и според мен трудно може това да се определи като отговорна политическа позиция. ПФ и РБ не бива да се взимат на сериозно, защото не съзирам разлика между РБ и ПФ, когато става въпроса за етнорелигиозни отношения. На ПФ им се губи базова компетентност. Македония нямаше да има тези проблеми, които има сега, ако там се беше разгънал българският етнически модел. За мен е опасно да се говори и да се правят всякакви внушения за нарушаване на териториалната цялост на Македония. Ние искаме Македония да се развива като демократична държава, в която ще се гарантират правата на всички малцинства. Естествено, на преден план за нас е важно да следим случващото се с българското малцинство. Всякакви териториални промени на границите на Македония не са желани, а дори самото говорене може да има мракобесен ефект”, подчерта той.

"ДПС се разграничава решително от много странни гласове, които се чуват от вчера насам относно бъдещето на Македония. ДПС осъжда категорично дори внушенията за разрушаване на границите на Македония, ние сме за суверенна Македония, която ще се развива като демократична държава, в която ще се развиват правата на всички малцинства", добави още Лютви Местан.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 0 Отговор
    Повече от сигурен съом,че Лютви ще иэвади списъка със 1000-та гяури,меджу които НЯМА НИТО ЕДИН ТУРЧИН ИЛИ КОЙТО И ДА Е,СВЪРЭАН С ДПС!След това обаче...ДРУГА ПАРТИЯ ще иэвади втората част на списъка с други 1000 османлии.И тогава вече ще стане като на Шипка:)))
  • 2 Петко Войвода

    0 0 Отговор
    Аз настоявам незабавно да се извадят на бял свят,всички сметки и да си докажат произхода на париците, всички партийни величия и бизнесмени,кметове,богати поддръжници,дарители,благодетели от, и на анти световната партийка ДПС.
  • 3 Петров

    0 0 Отговор
    Не ме интересуват ,толкова тези с депозитите ,не те субориха банката,а тези със заемите,ипотеките ,безлимитните кредитни карти и още много други престъпления.
  • 4 гьоре

    0 0 Отговор
    правилно
    нека се види кои са тарикатите и на кой са хора
    защо трябва да се крият имената им
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове