Last news in Fakti

20 Май, 2015 15:53 1 016 0

5 политически сили подписаха декларация против троловете

  • 5 политически сили-
  • подписаха-
  • декларация-
  • троловете

Декларацията може да служи за пример за бързо постигане на политически консенсус. Спор между ДПС и Реформатори

Реформаторския блок,  ПП ГЕРБ, БСПЛБ, ПФ и БДЦ подписаха декларация за разграничаване от практиката на тролене.

За около седмица стигнахме до подписване на декларацията между партиите за разграничаване от практиката на тролене и отказ от ползване на интернет-троловете от страна на партиите. Може да служи за пример колко бързо постигнахме консенсус и по време, и след кръглата маса, на която се дадоха смислени предложения и реални решения. Благодаря на всички колеги от партиите, които са тук и подписват, както поеха ангажимент.

Това каза Антони Тренчев, народен представител от Реформаторския блок, по време на подписването в парламента на декларацията за неизползване на интернет-тролове и платени коментатори от страна на политическите партии. Декларацията беше подписана от представителите на РБ, ГЕРБ, ПФ, БДЦ и БСП.

Той подчерта, че подписването на декларацията означава отказ на партиите от платени коментатори в мрежата и от наемането на фирми, които изпълняват такава дейност.

Долуподписаните партии декларираме, че няма да използваме умишлено платени коментатори, партийно или фирмено организирани, и с цел разпространение на заблуди и клевети, насаждане на омраза или осъществяване на манипулативни внушения спрямо политически опоненти и други участници в публичния живот, цитира текста на декларацията Тренчев.

Приканваме активното гражданско общество и българските медии да следят за нарушаване на това споразумение и да сигнализират и осветляват такива нарушения по най-безкомпромисен начин, подчерта Тренчев втория ангажимент, който се поема чрез документа.

Като трети пунк  на договореностите той добави, че партиите призовават всички участници в изборния процес да се присъединят към настоящата инициатива и да дадат своя принос към създаването на отговорно и чисто киберпространство в полза и интерес на българските граждани.

Тренчев бе категоричен,че подписването на декларацията е първа стъпка в демонстрирането на добра политическа воля и добави, че е в отговор на ангажимента от партиите, поет на кръглата маса на 12 май. Той призова медиите да следят и осветяват случаите на нарушаване на декларацията. Тренчев добави, че и сайтовете, и форумите са изразили готовност да въведат активни филтри, премодерация и постмодерация като следващи стъпки от тяхна страна.

Тренчев добави, че обект на следващи усилия ще бъде темата за регулации в търговията в интернет пространството и регулация на крипотвалутите по модела на промените, направени наскоро в Германия.

От ГЕРБ подчертаха, че споразумението идва навреме с оглед на наближаващата предизборна кампания и изразиха подкрепа на тезата на Тренчев, че това ще е само първата стъпка. Те предложиха и подписването на споразумение с „Трансперънси интернешанъл“ като арбитър и трета независима страна, която да следи за изпълнението на договореностите.

От БСП добавиха, че винаги са призовавали за честна предизборна игра, която да е борба на идеи и програми, а не внушения и манипулации.

Патриотите казаха, че декларацията е явен знак, че част от политическите партии в парламента имат ясна европейска ориентация и са готови за повече честност и прозрачност.

От БДЦ поздравиха Антони Тренчев, че въпреки младостта му, показва как се търси партийно съгласие с широко обсъждане, покана и участие на  всички заинтересовани страни, сблъсък на идеи и постигане на краен резултат - съгласие между партиите. Те подчертаха и ролята на образованието за чистата публична среда, към която партиите да допринасят като дават нужните инструменти хората да правят свободен информиран избор.


 

Позиция на ДПС относно декларация за чисто киберпространство

Научихме за инициативата на РБ за подписването на декларация за чисто киберпространство от медиите и също от тях за коментарите, относно неучастието на ДПС в нейното обсъждане и подписване. Упълномощена съм като ръководител на “Връзки с обществеността” да заявя, че инициаторите на тази декларация и съпътстващите я срещи и дискусии не са счели за необходимо да поканят представители на ДПС.

Ние адмирираме всяка подобна инициатива, още повече, че именно Движението за права и свободи е най-голямата жертва на десните националистически тролове. И в този смисъл изцяло подкрепяме усилията на партиите - ползватели на подобни платени услуги да се преборят със себе си. Въпреки парадокса троловете да се борят с троловете си.

Що се отнася до това, че отсъствието на представители на ДПС е коментирано от РБ, то обяснението на този подход може да бъде само едно - явно свършиха реалните атаки срещу ДПС, та се налага реформаторите да прибягват до такиви евтини трикове.

Преди това пък Реформаторите заявиха, че във връзка с информацията, която се разпространява от ДПС в кулоарите на парламента, че те не били поканени в инициативите, посветени на правилата в интернет и против троловете, държим да отбележим, че твърдението категорично не е вярно. Приложено можете да видити скрийншот на поканата до тях, която е изпратена и в редакцията на Факти.бг.

Покана, включително устно до народния представител Хамид Хамид, както и писмено до групата на ДПС, е изпратена на 8 май в 12:01 ч. преди кръглата маса, провела се на 12 май, както това беше направено и за останлите политически сили в парламента, включително и за АБВ.

Г-н Хамид дава отговор, че ДПС не проявяват интерес и няма да участват. На кръглата маса представител на ДПС действително нямаше, а днес подписаха споразумението именно политическите сили, които на кръглата маса изразиха подкрепа. Подчертаваме, че ДПС не беше сред тях по тяхно желание.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове