Last news in Fakti

12 Юни, 2015 12:43 590 3

БСП обвини кабинета за цената на тока

  • бсп-
  • обвини-
  • кабинета-
  • цената-
  • ток-
  • таско ерменков

„Свидетели сме как връщането на ГЕРБ и на дясната коалиция на власт се отразява пагубно на цените на електроенергията”. Това заяви народният представител на БСП „Лява България“ Таско Ерменков в декларация от парламентарната трибуна.

Според него са налице всички предпоставки отново да се направи опит за прехвърляне на тежестта на решенията в енергетиката върху гърба на обикновения човек.

„Свидетели сме и на продължаване на политиката за намеса на изпълнителната власт, в лицето на министър-председателя, в работата на КЕВР”, допълни той.

Ерменков посочи и заглавия от медиите: Стандарт‎ - „Бойко праща емисари за цената на тока”, www.mediapool.bg – „Борисов към независимата КЕВР: Отложете цените на тока”, Монитор‎ - „БОЙКО БОРИСОВ: Месец отсрочка за новите цени на тока”, kanal3 – „Борисов смъмри Теменужка Петкова за цените на тока”.

„Та нали целта парламентът да избира комисарите в енергийния и водния регулатор беше да се гарантира неговата независимост, да няма изкушения от страна на правителството за намеса”, коментира народният представител.

По неговите думи председателят на партията мандатоносител, който е пословичен с това, че е единствено последователен в своята непоследователност, не е могъл да устои на изкушението отново еднолично да се разпорежда със съдбата на хората и предложил решения на КЕВР, което е в категорично противоречие със статута й.

„Нещо повече, премиерът си позволи да определя и дневния ред за работа на парламента и комисиите му, а така също и да дефинира техните правомощия”, допълни Ерменков.

Той заяви, че е трудно да си представи по-брутална намеса в работата на независим регулаторен орган от страна на изпълнителната власт и опит за диктат над парламента.

Той обясни, че парламентарната група също има своите резерви към решението на КЕВР относно небалансирания подход по отношение на държавните и частни предприятия.

„Безпокойство буди фактът, че в условия на дефицит се намалява цената, по която НЕК ще продава електроенергията на крайните снабдители, като едновременно с това се повишава цената на електроенергия за бита, като най-пострадал ще бъде североизточния район на България. Ние не разбираме, с какво хората във Варна, Добрич, Разград, Русе, Силистра, Търговище са виновни, за да бъдат наказвани с по-висока цена на електроенергията”, подчерта той и предположи, че това е отмъщението на управляващите за събитията от февруари 2013 година, започнали именно от Варна.

Депутатът е разтревожен и от факта, че се намалява цената на електроенергията, продавана от АЕЦ "Козлодуй", като тя е по-ниска от себестойността си.

„Вместо да се дисциплинират ЕРП-тата за намаляване на технологичните си разходи, в това число и чрез намаляване на кражбите на електроенергия, КЕВР предлага тези кражби да бъдат дотирани с по-ниска от пазарната цена и допуска размерът им да бъде увеличен. И всичко това на гърба на потребителите”, каза още той.

Народният представител заяви, че БСП има притеснения, съмнения и безпокойства по повод новия модел на ценообразуване.

„Но ние се придържаме и съветваме всички народни представители и институции в държавата да се придържат към законите на България. Независимостта на регулаторните органи трябва да бъде гарантирана, а политическата отговорност за техните действия да се носи от онези политически формации, които са излъчили представителите си в тях”, категоричен е той.

Депутатът припомни, че БСП няма излъчен член на КЕВР в частта енергетика.

„Така че цялата политическа отговорност за последиците от решенията на комисията би следвало да носят партиите от четворната управляваща коалиция. А тези последици могат да бъдат пагубни за обикновените хора, пагубни за икономиката на страната като цяло”, обясни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ред сакс

    0 0 Отговор
    ХА ХА ХА
    Крадеца вика дръжте крадеца! А кой източва и източи НЕК бе комуне нагло? Нещо да кажеш за Р.Овч, за жената на Кадиев, за "регламентираните тръговци" на ел. енергия ? За посредницте и прекупвачите?
    Така се фалира НЕК, а ние плащаме......
    Няма по нагли същества на планетата от комунистите, те на това ги учат още от малки, как се краде и живее на гърба на другите.
  • 2 Рамбо

    0 0 Отговор
    ХА ! Няма такава НАГЛОСТ ! Че нали ВСЕКИ един по-хубав договор е подписан с посредничеството на Великите енергийни консултанти А. Дог. и Р. Овч.!? Те така хубаво се ос..ха а сега викат " Олеле как миришеее " Бойко хич не е цвете ама договорите са подписвани по тяхно време от тях самите !!! Срам нямат ли ??? Нещо червените тролчета ги няма ??? А-а-а-а на инструктаж са още !
  • 3 Анонимен

    0 0 Отговор
    Именно те са виновни за съсипаната енергетика !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове