Last news in Fakti

23 Юли, 2015 20:07 1 242 3

Плевнелиев: ЕС премахва границите, а не ги променя

  • плевнелиев-
  • федерика могерини-
  • ес-
  • границите-
  • променя-
  • бежанци-
  • борисов-
  • миграционен натиск

Президентът Росен Плевнелиев прие Върховния представител на ЕС по външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини. Ръководителят на европейската дипломация е на посещение в България за участие в годишната среща на министъра на външните работи Даниел Митов с посланиците на Република България.

Росен Плевнелиев и Федерика Могерини обсъдиха въпроси на регионалното и международното сътрудничество, европейската и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани, конфликтите в Източна Украйна и в Близкия Изток, проблемът с миграцията и необходимостта от европейска солидарност,  въпроси на енергийната сигурност.

Обща беше констатацията, че са необходими единни и солидарни действия за преодоляване на предизвикателствата от миграционния натиск по външните граници на Европейския съюз. „За разрешаването на проблемите, породени от бежанската вълна трябва да покажем единство и солидарност“, заяви Федерика Могерини.

Президентът и Върховният представител на ЕС по външната политика и политиката на сигурност очертаха постигнатото от страните от Западните Балкани по пътя им към интеграция с европейските и евроатлантическите структури. Беше подчертано, че позитивните резултати от преговорите между политическите лидери в Република Македония са важна стъпка към преодоляването на политическата криза в страната. Добросъседските отношения са неразделна част от усилията за връщането на Република Македония по пътя на интеграцията с ЕС, посочи българският президент и допълни, че подписването на Договора за добросъседство остава ключов фактор за българската подкрепа за започване на преговорите за членство в ЕС.

„В рамките на българското председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа България ще предложи Съвместна декларация за препотвърждаване на ненарушимостта на границите в региона и ще покажем, че Европа премахва границите, а не ги променя“, каза държавният глава. Президентът припомни още, че България твърдо подкрепя разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани на основата на постигнатото от всяка една от тях.

Пред Федерика Могерини президентът Росен Плевнелиев очерта усилията за преодоляване на зависимостта на България от един доставчик на енергийни ресурси и нарастващата политическа подкрепа за интеграцията на енергийните пазари в региона. Страната ни работи усилено по изграждането на интерконекторните реверсивни газови връзки със съседните страни. До края на годината се очаква пазарът на електроенергия в България да бъде напълно либерализиран. България е силен поддръжник на изграждането на регионална енергийна борса, която ще осигури конкурентни цени на енергията за потребителите. България също така приветства усилията на Европейската комисия в посока по-добра свързаност на пазарите на природен газ в Централна и Югоизточна Европа и за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ.

По отношение на кризата в Украйна президентът Росен Плевнелиев подчерта, че тя трябва да бъде разрешена по мирен и демократичен път и с пълно зачитане на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна.

Президентът Росен Плевнелиев информира Федерика Могерини за работата по осъществяването на ключови реформи в България, като стъпките за предприемане на задълбочена реформа на съдебната система, както и в секторите на здравеопазването, пенсионната система, енергетиката, водния сектор. „Реформите в България трябва да се случат не заради Брюксел, а заради самите български граждани“, подчерта държавният глава по време на разговора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдател

    0 0 Отговор
    Премахването не е ли промяна на статуквото?
  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    Верно че премахва границите и точно затова строим телени огради ,за да ги компенсираме.
  • 3 сссс

    0 0 Отговор
    аве плевел.. колко по разграден двор да станем ве ... до кога ще ти слушаме простотиите ..кога ще ни избави от тебе кгб
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове