15 Септември, 2011 08:15 672 0

Старт на учебната година

  • учебна година
Старт на учебната година - 1
Снимка: БГНЕС

Първият звънец на новата учебна година ще удари във всички училища в страната. Школата от тази година сами избрат началния час на тържествата. Близо 63 000 първокласници ще започнат от днес да учат буквите и цифрите. Правителството е отпуснало и допълнително 28 млн. лв. за занимални в първи и втори клас.
Със старта на учебната започват и обиколки на училищата от експерти-психолози, които ще следят за агресията сред децата. Те ще се отзовават и на сигнали. Започват и проверки за качеството на храната, а КАТ започна акция за внимателно шофиране.

Петокласници и шестокласници пък ще учат по нови учебници, изчистени от бисери и неточности, а за най-малките вече няма да носят тежки раници, тъй като ще разполагат с втори комплект учебници. Учителите ще могат да използват първото поколение от електронни учебници. Първата им версия включва 45 заглавия - от буквара за най-малките, до езиковите учебници за осмокласниците.

В 9.00 ч. образователният министър Сергей Игнатов ще открие учебната година в 134-то СОУ „Димчо Дебелянов" в столицата. 

Пет ваканции ще имат учениците през новата учебна година, като едната от тях - есенната, е нова ваканция. Това е записано в заповедта на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов за графика за учебното време за учебната 2011/2012 година, публикувана в сайта на МОМН.
Есенната ваканция ще е от 29 октомври до 1 ноември, вторник, като учениците ще са на училище в сряда - на 2 ноември. Досега около 1 ноември - Деня на народните будителите, почиваха само първокласниците.
Коледната ваканция ще е по-дълга, ще започва по традиция от 24 декември, но ще продължи до 8 януари, включително. Учениците трябва да са в клас на 9 януари или ваканцията ще продължи 16 дни. В началото на 2011 г. учениците в София и в страната протестираха за по-дълга Коледна ваканция, тъй като тя завършваше в първия понеделник след празничните дни за Нова година.
През февруари догодина учениците ще имат и зимна ваканция. Тя ще започне на 23 февруари и ще продължи до 26 февруари, включително.
Пролетната и Великденската ваканция от първи до 11-ти клас ще бъде от 7 до 16 април, включително, а за  учениците от 12-ти клас ще е от 12 до 16 април, включително.
От БДЖ пък припомниха, че всички учащи на възраст до 26 навършени години имат право да пътуват с 50 процента намаление от редовната цена на билета във втора класа на всички пътнически и бързи влакове. Картата струва 1 лв. и се издава във всички железопътни бюра и гари в страната срещу снимка и уверение от съответното учебно заведение и студентска книжка (за студенти и докторанти редовно обучение).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА