Last news in Fakti

3 Август, 2015 10:21 1 070 2

Близнашки: Вина за провала на референдума носи президентът

  • георги близнашки-
  • референдум-
  • росен плевнелиев-
  • допитване

Голям провал е гласуването за референдума, аз самият съм много разочарован. Президентът Росен Плевнелиев носи голямата отговорност за този провал. Това заяви в „Тази сутрин” по бТВ преподавателят по конституционно право и бивш служебен премиер Георги Близнашки.

Близнашки беше инициаторът за събирането на подписи за референдум и заяви, че е бил изненадан, че държавният глава не го е потърсил, когато е решил повторно да внесе въпросите за общественото допитване, защото е имал какво да каже.

„Той носи голямата отговорност. Въпросите, особено за мажоритарния вот, трябваше да бъдат конкретизирани. Неслучайно беше казано, че той е бламиран”, подчерта Близнашки, който беше посочен за служебен премиер именно от Плевнелиев.

„По принцип резултатите от този референдум ще бъдат във вреда особено на малките партии и затова с лекота бламираха, но те бяха улеснени от самите инициатори”, посочи конституционалистът.

Професорът обвини президента, че подобно на много други, е изкривил позицията му за конституционната реформа, като заяви, че той никога не е бил срещу всички предложения. По думите идеята за разделянето на две колегии на Висшия съдебен съвет, например, не е лоша по същество, но е важно как ще бъде направена. „Има заинтересовани среди, които през цялото време се опитват да представят моите позиции в неблаговидна светлина”, каза той.

Все пак бившият служебен премиер отново подчерта, че намеренията на министъра на правосъдието Христо Иванов са изключително вредни. „Самият Христо Иванов е един голям провал – не говорим само за предложената от него съдебна реформа”, повтори тезата си той.

Според него всички се упражняват по темата конституционно право. „Трябва да се освободят от заблужденията, че нещо може да се промени в движение”, настоя той. Близнашки отбеляза още, че съдебната реформа се е забавила твърде много и сега всичко се прави презглава.

По думите на бившия премиер министърът на правосъдието е отговорен и за избора на Мая Манолова за омбудсман. „Трябва да се припомни, че нейната кандидатура беше лансирана от Христо Иванов. Нещата са много навързани и част от една игра – управляващите да направят пробив в редиците на БСП”, заяви той, но отказа да даде повече подробности за замисъла на управляващите.

Близнашки каза, че не одобрява кандидатурата на Манолова за омбудсман, като е трябвало да се огледат повече хора и кандидати. „Не е редно толкова политизирани фигури да заемат длъжността омбудсман, която по дефиниция не трябва да е политическа. Не смятам, че тя е човекът, който да олицетворява замисъла на омбудсмана”, смята той.

Професорът каза, че неговата роля като съветник на ДПС по конституционната реформа вече е изчерпана, тъй като тя е преминала на друг етап. Ако бъде потърсен като съветник и на следващия етап, той ще мисли дали да приеме.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    0 0 Отговор
    изчерпан сте ви
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове