Last news in Fakti

30 Юли, 2015 14:43 1 011 0

Президентът има вина за провала на гласуването за референдума

  • георги първанов-
  • президент-
  • вина-
  • провала-
  • гласуване-
  • референдум

Управлението на страната е по-скоро стабилно, отколкото успешно, заяви Георги Първанов

Президентът има вина за провала на гласуването за референдума. Това заяви Георги Първанов, президент на България /2002-2012/ и председател на АБВ на последната пресконференция на партията за сезона.

По думите му АБВ ще предложат на парламентарната си група в началото на новия политически сезон да възобнови предложенията, свързани с двата окастрени от референдума въпроси.

Първанов определи вота и резултата от него в пленарната зала като недостоен.

„Аз самият съм полемизирал с президента Плевнелиев, моите колеги в не по-малка степен, по отношение формулировката на въпросите. Г-н Плевнелиев има определено вина за провала на това гласуване със своята упоритост и нежелание да формулира по-ясно и по-отчетливо, по мотивиращо и по-точно своето решение по отношение на мажоритарния вот“, посочи Първанов и добави, че това е само едната страна на въпроса.

Той смята за недопустим начина, по който парламентът отхвърли предложението на държавния глава, както и всички останали предложения за редакция по първите два въпроса и по този начин спря възможността за провеждане на реален референдум. Първанов определи случилото се като тежък удар и компрометиране на идеята за пряката демокрация. Той смята, че това се дължи на нагласата на определени политически сили, които не искат да се утвърждава системата на референдумите.

Първанов припомни, че АБВ има редица мотивирани предложения по системата за референдумите. Той каза, че ще предложи на парламентарната група през новия политически сезон да се възобновят предложенията и да се върне дебатът за референдума чрез промени в закона и дебати между парламентарните групи. Като конкретна идея за промяна председателят на АБВ посочи възможността държавният глава да може да предизвиква референдум, независимо от парламента тогава, когато на лице е достатъчно убедително конституционно мнозинство. В такава ситуация обаче Георги Първанов смята, че при неуспех на така свикан референдум, президентът трябва да бъде задължен да подаде оставката си, тъй като подобен провал на вота може да се счита за вот на недоверие към него.

Георги Първанов опроверга хипотези за разпад на настоящото държавно управление.

„Управлението е по-скоро е стабилно, отколкото успешно, по-стабилно, отколкото преди шест месеца. В никакъв случай критерият стабилност не предполага и успешност. Мога да кажа, че има успешни министри – вицепремиерът Ивайло Калфин и други министри, които се справят доста добре. Има и откровени провали в някои сектори. Коментирал съм ги, не искам да се връщам сега", коментира Първанов.

Той смята, че голямата заплаха за управлението е липсата на ефективни политики. „Това, че Реформаторският блок заплашва, за да извлече изгода, ни е добре познато. Винаги съм гледал с насмешка на тези опити на колегите от дясно. Няма да разпаднат мнозинството. Виждам, че има едно засилено общуване между реформаторите и ДПС. Например това, което беше постигнато в правосъдната реформа. Подкрепата на ДСП във важни моменти, по-скоро укрепва това управление. Не виждам някаква заплаха за тази стабилност“.

С работата на вицепремиера Ивайло Калфин и работата на народните представители от АБВ, с поредица от законопроекти показахме един висок управленски и политически потенциал, на който могат да завидят много от другите парламентарни групи, заяви той.

„Успоредно с това мога да кажа, че в целия този период и особено в последните седмици ние се утвърждаваме като своеобразен коректив в управлението, в името на което влязохме и в самото управление, поехме ангажимент като партньори в рамките на правителството“, каза Първанов.

Той даде пример с конституционните промени, насочени към съдебната реформа, които претърпяха сериозно развитие и припомни, че въпросните промени в тази посока започнаха от позицията на АБВ в ресорната комисия, както и последвалите разговори по темата с министър-председателя.

„С промените в Кодекса за социално осигуряване се изгради един цялостен завършен модел на на пенсионната система. Предстои ни, разбира се, и още работа. През есента ще разгледаме условията при пенсионните дружества. Предстои и  регулация на пенсиите и социалните помощи за хората с увреждания“, заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Според него държавата ще съсредоточи усилията и в посока на преодоляване на социалното неравенство, особено по отношение на разликите в заплащането на труда за мъжете и жените.

Вицепремиерът анонсира и работата по изцяло нов Закон за социално подпомагане, който ще трябва да бъде готов в началото на 2016 година. С промените се цели осигуряването на по-справедливо разпределение и по-голяма прозрачност при процедурите,  услугите  и подпомагането, осигурени от социалното ведомство, както и по-широк достъп до тях от страна на хората.

По думите на Калфин основен приоритет за ръководеното от него ведомство продължава да бъде  борбата с безработицата и увеличаването на доходите. Той припомни, че през 2015-та минималната работна заплата се е покачила с близо 12 процента,  а страната ни е отбелязала сериозен  спад в младежката  безработица, която е достигнала най –ниски нива от шест години насам. Спад бележи и  общата безработица в сравнение с показателите от  миналата година. 

„През следващата година ще търсим разширяване, в зависимост и от бюджетните възможности и на доходите на хората, и изобщо всякакви методи за насърчаване с цел  увеличаване на трудовите доходи. Ще продължим да подпомагаме младите хора в стремежа им да намират работа. Ще бъдем много активни и по още една тема. 126 000 са безработните над 50 годишна възраст в България. Ще търсим начини тези хора да се върнат на пазара на труда, преди да излязат в пенсия“, посочи той.

В заключение Калфин подчерта, че ще продължи да работи за повишаване на  минималната работна заплата, както и че държавата ще търси всички възможни механизми за да осигурява празнични добавки към пенсиите. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове