22 Август, 2015 21:10 2 411 5

Плевнелиев: Наш дълг е да пазим децата, семейството, родината, свободата

  • росен плевнелиев-
  • президент-
  • почетен строй-
  • армия-
  • 138 години-
  • шипка-
  • габрово-
  • шипченска епопея-
  • дълг

В ръцете ни е отговорността да съхраним паметта за героите и достойно да почитаме стореното от тях, заяви президентът

Плевнелиев: Наш дълг е да пазим децата, семейството, родината, свободата - 1
Снимка: БТА

Президентът на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев прие на централния площад „Възраждане” в Габрово почетния строй на представителните части на Българската армия.

Днес на връх Шипка и в Габрово с национални тържества под патронажа на държавния глава се отбелязва 138-годишнината от епичните августовски боеве при Орлово гнездо за отстояването на върха. Честванията започнаха с панихида в Соколския манастир в памет на загиналите. 

Наш дълг е да пазим децата, семейството, родината, свободата, заяви българският президент Росен Плевнелиев по време на емоционалната си реч. Вижте словото на държавния глава по случай 138 години от Шипченската епопея:

138 години след епопеята на Шипка ние, благодарните потомци, отново сме тук. Тук сме, за да си припомним как в най-решителните моменти на Руско-турската освободителна война малобройните опълченски дружини и руски отряди не позволиха на Сюлейман паша да достигне Плевен. Как опълченците препречиха прохода с телата си и отбраняваха до последно свободата на България. Как със своята саможертва осветиха пътя на възроденото ни отечество.

Няма по-висок връх в българската история, няма по-ярък символ на несломимата воля за свобода на българския народ от легендарната Шипка, от тези чутовни скали, пропити с кръвта на най-достойните бранители на България.

Шипченската епопея е венецът на вековните надежди и усилия на българския народ. Пътят до нея надграждаха поколения възрожденски революционери и просветители. Шипка беше възможна, защото преди нея шепа мечтатели подпалиха Априлското въстание, защото Ботев и Левски извървяха своята голгота, защото Паисий написа своята „История…“. Най-сетне, стана възможна, защото българите дораснаха да бъдат ковачи на собствената си съдба.

Уважаеми сънародници,

Вгледайте се в избелелите снимки на ветераните опълченци. Вгледайте се в беловласите им глави, в гордата им осанка, с която носят своите опълченски униформи. В погледите им, излъчващи чувство на изпълнен дълг.

„Челото на опълченеца се обкичи с трънен венец – възкликна един летописец на Шипченската епопея – и той стана народен мъченик, който със страдания и мъки, с кръв, която опръска скалите, и със смърт, посрещната с песни, се издигна и изтръгна свободата за своята Татковина.“

Нека светлите образи на българските опълченци ни съпътстват в ежедневието като морален и житейски образец. Нека помним, че основите на Нова България са положени с воля и себеотрицание от тези скромни великани на духа и действието. Техният път е нашият път, техните завети са нашият дълг.

В ръцете ни е отговорността да съхраним паметта за героите и достойно да почитаме стореното от тях. Гордея се, че откакто съм патрон на Шипченските тържества, с усилията на Инициативния комитет и с подкрепата на мнозина българи беше възстановен Вечният огън и бяха осъществени редица инициативи, отбелязващи с уважение подвига на предците ни.

Скъпи сънародници,

Духът на опълченците е жив и ще пребъде.

Шипченската епопея показа, че и в най-трудния момент и в най-голямата криза българинът ще се изправи и ще повярва в собствените си сили. И  най-тежкото робство и най-голямата мъка не могат да ни сломят и да ни прекършат. Ние, българите, сме добри хора, със силен и борбен дух. В трудните моменти ние показваме своята духовна сила и здрави морални устои. Такъв е примерът на опълченците – горди и всеотдайни защитници на свободата и на Родината. Така действаха нашите предци – със силата на морала и човещината, когато защитаваха своите братя евреи от изпращане в лагерите на смъртта. Неслучайно един мъдър президент каза: „Българите са скромен, но достоен народ. По-добре икономическа криза, отколкото морална катастрофа.“

Така трябва да действаме и ние, съвременните българи. Скромно, но достойно, с морал и с ценности. Нашият път е път на древен народ с мисия в бъдещето. Мисия за мир и за човешко развитие. Мисия за модерна и просветена България.
Нашият идеал е идеалът на Левски за чиста и свята република. Нашата цел е изграждане на демократична правова държава и социалноотговорна икономика.

Нашият път е европейският. Наш дълг е да покажем, че българите са добри хора, но имат сила и борбен дух, а в трудните моменти са сплотени и силни.

Да покажем, че България е прекрасна страна, в която успехът може да съпроводи всеки, който работи усърдно и е верен на човешките добродетели.

Нашето поколение има морални сили и задължение да изгради една справедлива и просперираща България.

Наш дълг е да пазим истински значимото и ценното – децата, семейството, Родината, Свободата.

Поклон пред паметта и подвига на героите!

Да живее България!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФАЛШИВ СИ МНОГО ПЪТИ

    0 0 Отговор
    ТИ НЯМАШ ОТЕЧЕСТВО, РОД И РОДИНА МИЛА.
    ТИ СИ ЧУЖДА ПОДЛОГА, ЕГОИСТ.

    ТИ НЯМАШ СРАМ, СЪВЕСТ И МОРАЛЕН КОМПАС.
    ОТНЕМАЙКИ НАДЕЖДАТА НА ВСЕКИ ОТ НАС.
  • 2 НАТО

    0 0 Отговор
    МИСЛИМ ЗА ДЕЦАТА И СЕ ГОТВИМ ЗА ВОЙНА НА ШАБЛА СЪС ШИПЧЕНСКИТЕ ВЕЛИКАНИ, ДЕТО СМЕ ИМ БЛАГОДАРНИ ОТ 128 ГОГИНИ.

    ПЛЯВАЛИЕВ, КАК МОЖЕ ДА СИ ТАЗКОВА РЕДКО …. .

    ГОСПОД ВИЖДА ПЛЯВАЛИЕВ И НЕ ЗАБРАВЯ.

    ЗА ПАРИ КОЙТО РОД ПРОДАВА, ЗЕМЯТА С РАДОСТ ГО ПРИЮТЯВА.
  • 3 БСПарка

    0 0 Отговор
    Срам ме е и много жалко за всички предходни коментари на комунистическите тролове, които нямат никакъв морал и свян пред чисто човешката трагедия. Жестоки, завистливи, злобни сте. Добре е, че болшинството българи не са като вас!!!
  • 4 Анонимен

    0 0 Отговор
    Този президент е срам за България !Много е ограничен горкия !
  • 5 имуноглобулин

    0 0 Отговор
    ТОЗИ ПЕЗЕДЕНТ Е ПРЕЗИДЕНТА НА БЪЛГАРИЯ /ИЗБРАН В СВОБОДНИ , ДЕМОКРАТИЧНИ И ПРЕКИ ИЗБОРИ/КОЙТО ПЛЮЕ ВЪРХУ НЕГО ,ТОЙ ПЛЮЕ ВЪРХУ БЪЛГАРИЯ!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове