Last news in Fakti

16 Септември, 2015 09:23 1 389 7

Нови обвинения срещу генерал Шивиков

  • шивиков-
  • димитър шивиков-
  • ген. димитър шивиков

Те са за присвояване и за злоупотреба със служебно положение

Нови обвинения срещу генерал Шивиков - 1
Снимка: БТА

В хода на разследването на Военноокръжна прокуратура - София срещу бригаден генерал Димитър Шивиков за неправомерното ползване на труда на четирима негови подчинени за ремонт на собственото му жилище са събрани доказателства за още 9 случая на  злоупотреба със служебно положение и превишаване на власт, съобщиха от прокуратурата.

За 10 - те случая на злоупотреба със служебно положение (престъпление по чл. 387 ал.3 вр. с чл. 26 от НК), на 14.09.2015 г. е повдигнато обвинение на Димитър Шивиков в качеството му на командир на „61-ва Стрямска механизирана бригада“- Карлово.

В хода на това разследване са били събрани и доказателства за извършено  от ген. Шивиков длъжностно присвояване на вещи по време на мисия в Афганистан. Материалите за присвояването на отделени в ново досъдебно производство срещу бригаден генерал Шивиков.

През 2010 г. ген Шивиков е бил Национален командир на 18 – ти контингент от въоръжените сили на Република България за участие в операцията на мисията на НАТО - ИСАФ „Международни  стабилизиращи сили в Афганистан“. На всеки национален контингент е било предоставено имущество (одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни екипи, футболни екипи) като безвъзмездна помощ  на местното население. Имуществото не е било раздадено с тази цел, като командирът на контингента е разпоредил част от него да бъде върнато в България. Това е станало с военен полет, заедно със служебното имущество на българската армия. Така на 24.08.2010 г. на летище Пловдив по  разпореждане на ген. Шивиков са пристигнали 104 одеяла с емблемата на ИСАФ, 87 броя зимни комплекти – яке с панталон, ръкавици, шал и шапка с емблемата на „ИСАФ“, 104 броя зимни якета, 135 броя спортни екипи с емблемата  ИСАФ и надпис Афганистан, 20 броя топки и 18 бр. походни легла. Извършеното по заповед на ген. Шивиков е било установено от органите на военната полиция. Осъществена е била проверка от Министерство на отбраната, според която е налице „нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор“ като основание за търсене на отговорност. Предложението на комисията е останало без последствия.  За това престъпление  по чл. 201 от НК ген. Шивиков е обвинен от Военноокръжна прокуратура- София  на 14.09.2015 г.

В хода на разследването са проверени и отхвърлени версиите, че имуществото е било предоставено на домове за деца в България.

Събраните в хода на първоначалното разследване доказателства сочат за системна злоупотреба със служебно положение на началник към подчинени.

         На 17 и 18 май 2014 г. в Община Карлово било организирано тържество от местно значение „Ежегоден мотокрос“ на мотописта в село Васил Левски. Един ден преди тържеството ген. Шивиков разпоредил устно на свой подчинен да осигури техника - военни автомобили  и електроагрегат, които да се използват за тържеството. Устно е разпоредил  9 военнослужещи да участват в мотокроса като група за охрана на използваното войсково имущество и група за извозване на материалните средства. 

През лятото на 2014г., след устна молба на представител на  Сдружение „Ловно – рибарско дружество“ - Карлово, ген. Шивиков разпоредил на свои подчинени - 11 военнослужещи и трима цивилни служители на „ 61-ва Стрямска механизирана бригада“- Карлово да извършат с необходимата техника строително–ремонтни дейности в Ловен парк - гр. Карлово. С личния труд на военнослужещите и техниката на бригадата били изградени подпорна стена, бетонови стъпала, чешма, бетонова пътека към нея. Монтирани били седалки на футболното игрище и била изградена предпазна ограда към него в  Ловен парк- град Карлово.

На 26.09.2014 г. Сдружение „Ловно рибарско дружество”  - Карлово   провело тържеството „Откриване на ловен сезон за едър дивеч 2014-2015 г.“ Преди провеждането на тържеството  ген. Шивиков разпоредил устно на свой подчинен офицер да осигури техника и личен състав за провеждане на това  тържество. Разпоредил в мероприятието да участват 24 военнослужещи и цивилни служители на бригадата. По разпореждане на Шивиков били предоставени военни автомобил и палатки от поделението.  Военнослужещите са осигурили материалното и кетъринговото обслужване  на тържеството на ловците.

На 10 – 12 октомври 2014 г. в гр. Калофер е било проведено тържество -„Девети национален събор „Да запазим Българското“. За логистичното осигуряване на това мероприятие ген. Шивиков разпоредил  устно на свой подчинен да организира и предостави техника и личен състав. В тържеството участвали  8 военнослужещи, предоставени били военни автомобили, отбранителни продукти – агрегати, електро – осветителна мрежа, 6 палатки, 30 дървени пейки, 54 столове и 39  маси .

На 06.12.2014 г. Община Карлово организирала празненство по случай Никулден. Преди провеждането на тържеството ген. Шивиков устно разпоредил на свой подчинен да осигури техника и личен състав за логистична подкрепа на мероприятието. По негово разпореждане в тържеството взели участие  8 военнослужещи и военни автомобили.

На 16.12.2014 г. иззел правомощия на ръководител на служба за контрол по Закона за движение по пътищата и разпоредил устно  на началника на  отделение „Административно“ във военното формирование да отнеме за 7 дни свидетелството за управление на МПС на шофьора на бригадата – редник от същото формирование. За времето от 16.12.2014 г.  23.12.2014 г. шофьорът на бригадата е бил неправомерно лишен от възможността да изпълнява служебните си задължения.

На 06 и 07 февруари 2015 г. Община Карлово организирала тържество „Ден на лозаря – Трифон Зарезан град Карлово“. За провеждането на това мероприятие на 30.01.2015 г. ген. Шивиков разпоредил устно на свой подчинен да осигури военна техника и личен състав - автомобили, палатки и 9 военнослужещи.

На 29.04.2015 г. разпоредил устно на управителката на стола на военното формирование да осигури личен състав, които да участват в мероприятие, организирано от община Клисура . На 29 и 30 април 2015 г.  5-ма цивилни  служители на „61-ва Стрямска механизирана бригада“ посрещали в стола официалните гости на град Клисура.

За периода от месец март 2014 г. до 13.06.2015 г.  ген. Шивиков иззел правомощията на Командира на Сухопътните войски и без договор и безвъзмездно предоставил бетонов басейн на лице – специалист по лова в Сдружение „Ловно - рибарско дружество“- Карлово, за отглеждане на пъстърва.  Наем в размер на 28 307 лева не е заплатен от Ловно – рибарското дружество на Сухопътни войски. Бетоновият басейн се намира на територията на полигон - танкодрум.

Разследванията по двете досъдебни производства продължава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АДМИРАЛА

    0 0 Отговор
    Пълна дивотия са тия обвинения.

    Коментиран от #7

  • 2 чичо Пешо

    0 0 Отговор
    милион % съм сигурен, че или се е издървил за нещо на някой висшестоящ или внезапно е станал политически неудобен или не е дал на някой дължимото. Военните имат тоя манталитет - като застанат на по-висока позиция да се мислят за недосегаеми. но АДМИРАЛА е прав, с изключение на първото обвинение за присвояване на помощи, останалите са пълна дивотия и се правят навсякъде из поделенията откакто свят светува.
  • 3 тошибиян

    0 0 Отговор
    аз никъде не про4етох 4е си е купил новата ес класа или да е набутал милион евра в банка или да има 19 апартамента за обществото е правено вси4ко
  • 4 гост 2

    0 0 Отговор
    На прокурор също и Президента, Министър-председателя и този на отбраната....за превишаване на правомощия !!! То излиза че, и да пратиш и използуваш войската да помага при природни бедствия, пожари, наводнения и мисии извън границата на България ( и то по чуждо нареждане !!!) Ирак, Афганистан и т.н. понеже не отговаря на ролята и....да пази и охранява националната територия на страната... също е превишаване на власт от страна на най-високопоставените постове в ...."Република" България !
    P.S. - .....е сега че е прекалил с ловните и личните там истории ...прекалил е но, няма лошо в един гарнизон армията да участва и помага в организиране на празник или мероприятие !
  • 5 запасняк

    0 0 Отговор
    Не съм му фен нито пък познавам но считам че предявените му обвинения са тендециозни.
    Стара традиция е дружбата с местното население и БА,Неговите действия са били именно укрепване авторитета и влиянието на армията сред местното население,никъде не се почва за присвояване ,
    А що става въпрос за ползване колеги да му помагат в ремонта на жилището то уважаемите обвинители могат ли да посочат някой воененен при смяна на гарнизон и дори да не а само жилището да не е ползвал подчинени особенно по време на наборната служба.Примери дал бог ноне искам да се считам че с е явявам като адвокат на генерала.
  • 6 наборника

    0 0 Отговор
    Много са прави коментарите по долу, че в сравнение с далаверите и кражбите на видни политици и "бизнесмени" мутри и други титани тези на генерала изглеждат, като леки забежки от нормите на добрия тон.
    За съжаление това само показва, колко сме се отклонили въобще от нормите и ценностната система. Много българи въобще не смятат кражбата за престъпление особено ако не се афишира с мерцедес!
    А пък да се възползваш от положението си и да малтретираш хора, пак не е кой знае какво, ми нали сме ходили в казармата и там ЧАНЧА беше всекидневие!
    И аз съм бачкал по разни къщи на приятели на командира на поделението, значи е нормално.;)
    Трябва да се сложи край на всичко, все пак трябва да се почне от някъде, време е престъпниците да започнат да получават присъди и заедно с крадците да отиват в затвора!
    Дано поне армията да започне с промяната, ако не ние поне децата ни да живеят в законова и правова държава!
  • 7 lock

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "АДМИРАЛА":

    кандидат е за кмет, няма нищо за чудене
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове