Last news in Fakti

21 Септември, 2011 14:17 744 1

Проблем с обезщетенията на клиенти на ”Алма тур”

  • алма тур
Проблем с обезщетенията на клиенти на ”Алма тур” - 1
БГНЕС

Не всички пари на клиенти на "Алма тур" са гарантирани, предупредиха от ЗАД"Армеец", който са застраховател на фирмата. Професионалната застраховка на туроператора, който спря работа, е за 200 000 лв. Пред офисите на "Алма тур" се извиха опашки заради заявления за обезщетения.

Потърпевши клиенти чакаха да си получат входящ номер на заявленията, за да си искат парите от провалената почивка обратно, предаде bTV. Само една малка група от клиентите сутринта имаха да получават над 10 000 лева.

За първите пет часа в офиса и по електронната поща на застрахователя са подадени над сто заявления. Потърпевши са и няколко други туристически агенции, които са продали пакети на "Алма Тур". Техните клиенти също трябва да бъдат компенсирани с парите от тази застраховка или от агента посредник.

Все още не е ясен броят на хората, които са платили на фирмата или на нейни партньори част от цената на почивките и няма да могат да заминат на екскурзия. По неофициална информация те са около 2500 души.

Хората първо трябва да се обърнат към "Алма тур" за възстановяване на платените суми и след това към нас, обясни снощи изпълнителният директор на "Армеец" Цветанка Крумова, цитирана от в."Дневник".

Тя обаче уточни, че компанията ще изплаща обезщетения до изчерпването на застраховката от 200 000 лв., определена по закон. Те обаче няма да стигнат да се обезщетят всички клиенти.

След като свършат, пострадалите ще трябва да търсят парите си по съдебен път директно от "Алма тур".

Първо трябва да видим колко са хората, които няма да могат да заминат на почивка, каква сума са платили и после ще видим дали покритието на застраховката ще е достатъчно, каза на пресконференция вчера зам.-министър Иво Маринов.

Ние сме предвидили и имаме намерение, не заради този случай, да бъде повишено покритието на „Професионална отговорност” на туроператорите от 200 000 лв., каза той.

Комисията за защита на потребителите вече забрани на „Алма Тур” да продават каквито й да е било организирани пътувания."

Застрахователи посъветваха междувременно, когато се купува организирана почивка в чужбина, задължително да се правя и застраховка "Отмяна на пътуване".

От чужбина ще бъдат превозени всички български граждани, клиенти на „Алма тур”.

"Няма да има останал български гражданин, който да не бъде прибран.

Всички български граждани в Анталия ще бъдат извозени от „България еър”, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски преди заседанието на Министерски съвет.

Вчера Иво Маринов обясни, че всички български граждани, които са заминали чрез „Алма Тур” и са в Гърция или Турция, ще бъдат превозени до България в събота.

Тристранните договори между "Алма Тур", „Астрал Холидейз” и „България Ер” са променени и са направени двустранни – само между „Астрал Холидейз” и „България Ер”, стана ясно вчера.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Assistent of the BIG BOSS

    1 0 Отговор
    Интересно защо никой не изнася становище на Алма тур - къде са тези пари, които са събрани от хората.Нито пък се споменават имена на собственици на фирмата. "Алма тур" е един от най-големите Тур оператори в БГ.... как така изведнъж е в несъстоятелност.