Last news in Fakti

13 Септември, 2011 16:32 767 0

Извънредни срещи в Москва и София за блокираните на морето туристи

  • туристи-
  • българия ер-
  • алма тур
Извънредни срещи в Москва и София за блокираните на морето туристи - 1
Архив

„Ростуризъм“ свика извънредно съвещание, за да реши как да бъдат върнати блокираните в България руски туристи. Вече пети ден десетки хора са принудени да чакат по летищата и хотелите във Варна и Бургас. Авиопревозвачът „България ер“ и туроператорът „Алма тур“ не могат да решат финансовите въпроси помежду си, предава кореспондентът на руската телевизия „Вести“.

Информацията за точния брой и съдбата на руснаците в момента е крайно противоречива, припомня телевизия „Вести”.

От генералното консулство на Русия, позовавайки се на представители на компанията „Алма тур”, твърдят, че част от руските туристи от отложените през миналата седмица полети от летищата във Варна и Бургас във вторник са заминали за Москва. По-сложна е ситуацията с туристите от Санкт Петербург. Те са около 180 души. Въпреки че българската страна твърди, че в момента за Санкт Петербург излитат последните от засегнатите руски граждани. От Асоциацията на туроператорите съобщават, че все още има туристи, които чакат да излетят за родината си.

В резултат много руснаци са принудени да напускат България за своя сметка. Те закупуват билети на други авиокомпании, в частност няколко души са купили билети за полетите на авиопревозвача „Россия”. Ясно е едно: преговорите между авиокомпаниите „България ер” и туроператора „Алма тур” за пореден път се провалиха, коментира телевизия „Вести“.

Голяма част от блокираните на българското Черноморие чуждестранни туристи плащат за нови самолетни билети, за да могат да се приберат във Финландия и Русия, потвърди и министърът на транспорта Ивайло Московски.

„България продължава да извозва хора. Локалните туроператорски компании, които са в Русия, балтийските държави, Финландия заплащат още веднъж стойността на полетите и след това изискват тези средства в различните държави от съответните си гаранционни фондове или чрез Агенцията за защита на потребителя, както стана с Финландия. Те вече могат да си водят дела за пропуснати ползи спрямо „Алма тур“. До края на сезона, до средата на октомври, ще има между 3200 и 3500 човека, които трябва да бъдат транспортирани“, обясни Московски.

Във връзка с възникналия казус с блокирани чуждестранни туристи на българското Черноморие, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков свика днес среща с изпълнителните директори на компаниите „Алма тур", „Алма тур флай" и „България ер", съобщиха от ведомството. Срещата започна в 14 часа и продължава повече от два часа.

Целта на срещата е министърът да се информира за хода на водените преговори и да изслуша предложенията на фирмите за преодоляване на негативните последици от случая. Междувременно "България Еър" категорично отказа да изпълнява полети с клиенти на Алма тур заради натрупани дългове от 3,6 млн. евро (7 млн. лева).

В съобщение на авиокомпанията се казва, че авиокомпанията ще подложи на риск изпълнението на останалите редовни и чартърни полети не само до Русия, но и по другите дестинации по които лети. За натрупания дълг, националният превозвач ще търси правата си в съда.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА