Last news in Fakti

22 Септември, 2011 09:50 1 339 0

Центърът на София затваря за автомобили

  • софия-
  • център-
  • автомобили
Центърът на София затваря за автомобили - 1
Архив

Столична община, в партньорство с Министерство на околната среда и водите, Асоциация за развитие на София и Сдружение „Велоеволюция” канят гражданите да участват в Европейският ден без автомобили – 22 септември 2011г., когато центърът на София ще бъде отворен само за пешеходци и велосипедисти, а желаещите ще могат да участват в различни забавни игри.

 

Традиционното велошествие ще стартира в 11:30ч. от НДК, с участието на министър Нона Караджова, заместник кметове на СО, посланици. В 12.00ч на пл. „Народно събрание” официално ще бъде открит европейският ден без автомобили.

   

Участниците в инициативата ще бъдат приветствани и от Илия Димовски, народен представител, Председател на парламентарната комисия по изборните въпроси, Р Македония и Таня Томик, народен представител, заместник председател на Здравната комисия и заместник член на комисията по транспорт, комуникации и околна среда.

 

 

Тази година в софийската седмица на мобилността се включват и участници в Road show, което тръгва от Скопие, преминава през всички общини по пътя и се включва в инициативите, организирани на 22 септември в София.

   

 

Мобилни лаборатории за контрол на качеството на атмосферния въздух към Изпълнителната агенция по околна среда ще извършат сравнителни замервания за качеството на въздуха. Мобилната лаборатория в София ще бъде разположена от източната страна на сградата на Народното събрание, до градинката между Ректората на СУ „Св. Климент Охридски” и Националната художествена академия. Данните ще послужат за изготвянето на анализ за влиянието на автомобилния транспорт върху качеството на атмосферния въздух в столицата. Първоначални сравнителни данни в реално време могат да бъдат предоставени в следобедните часове на 22 септември, а на сайта на ИАОС ще бъдат публикувани окончателните резултати със средночасови и средноденонощни данни.

 

 

   

 

Европейският ден без автомобили се провежда ежегодно на 22 септември.

Идеята за провеждането му произлиза от Франция и се осъществява за първи път през 1998 г.

Това е международна кампания, по време на която централните зони в много градове на Европа се затварят за автомобилно движение.

 

Целите на кампанията са:

- формиране на екологосъобразно мислене, а също така и начин на живот сред европейските граждани;

- разяснителна дейност върху негативните страни на автомобилния транспорт в градски условия;

- промоция на алтернативните начини на транспорт в големите градове, вкл. по-широкото използване на обществения транспорт;

- демонстрация на идеята, че животът без автомобили не само е възможен, но и по приятен.

 

 

В крайна сметка кампанията “Европейски ден без автомобили” цели намаляване на шума е вредните емисии на газове във въздуха, както и подобряване на качеството на живота в големите градове.

 

 

 

Още прояви в столицата:

 

11:00-19:00ч. , пл. „Света Неделя”

   Информационен щанд за София на сдружение „Фрий София Тур” - http://www.freesofiatour.com

   Игра „Скритата поезия на София” - Научете повече за столицата и спечелете награда!

   

   10:00 – 17:00ч. на ъгъла на ул. „Ген Гурко” и ул. „Шишман”

   Организиране на арт уъркшоп от фондация „АртЕкоСвят”.

   

   10:00 – 17:00ч., пл. „Народно събрание“, пред БАН

   Игра „Машина на времето“ – изследователски пешеходен маршрут из центъра на София . Игра „Флашко в страната на „Спамчетата“ – игра с живи пионки. Организира Асоциация „Родители”

   

   10:00 – 17:00ч., Военен клуб на бул. "Цар Освободител"

   Иформационен щанд и обсъждания с граждани по проблемите на мобилността в столицата. Представяне на Софийски зелен коридор. Неправилното паркиране в София - в кой е топката? Организатор: Фондация „ЕкоОбщност”- http://www.bepf-bg.org/.

   

   11:00 – 13:00ч., срещу Национална художествена галерия

   Щанд с безплатна регистрация на велосипедите във veloregister.bg.

   

   11:00 – 13:00ч., на ъгъла на ул. “Шишман” и ул. “Гурко”

   Раздаване на информационни листовки, предназначени за пешеходци (как да се предпазим от ПТП) и водачи (да бъдат толерантни към пешеходците – най-уязвими участници в движението). Раздаване на специални светлоотразителни ленти на велосипедисти и пешеходци, правещи ги видими в тъмната част на денонощието. Организира Асоциация на застрахованите и пострадалите при катастрофа.

   

   12:00 – 17:00ч., бул. „Цар Освободител” – в района на Народния театър

   Английски език на улицата за деца – интерактивно среща на малчугани с предизвикателството наречено „английски език”. Организира „Green – camp”.

   

   12:00 – 17:00ч. срещу Национална художествена галерия

   Вело щанд, организиран от „Велоеволюция”.

   

   12:00 – 17:00ч. , срещу Национална художествена галерия

   Велосипедна работилница или как да си поддържаме велосипеда в „чудесно здраве”. Организира веломагазин „Вело ателие”.

   

   11:00; 13:00; 15:00ч., Начало: пред Народен театър „ Иван Вазов”

   Разходка с файтон в центъра на София. Организира „Велофайтон”

   

   12:00 – 15:00ч. градинката между Народното събрание и Софийския университет

   Велосипедни демонстрации за правилно предвижване с велосипед за деца на полигон. Организира Сдружение национален клуб БИ БИТ.

   

   12:30ч., пл. „Александър І”

   Big Air Bag - въздушните акробатики с велосипеди. Организира „Drag”

   

   15:00-19:00ч., галерия „Credo Bonum”

   Изложба „София преди Синята зона” (Вижте столицата без автомобили!)

   

   18:00 – 19:00ч., Площад “Народно Събрание”

   ИмПро на открито (Имрповизационен театър без предварителен сценарии, в който публиката участва активно в представленията)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА