1 Октомври, 2015 19:06 1 677 1

Да, Йордан Бакалов вероятно ще бъде отстранен от поста

  • йордан бакалов-
  • вероятно-
  • отстранен-
  • поста

„Хора от кариерата

Военни от парламентарната група на ГЕРБ са лобирали сред колегите си за предложените от БСП текстове в Закона за военното разузнаване, с които настоящият началник на Служба „Военна информация” Йордан Бакалов на практика беше отстранен от поста. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на групата Цвета Караянчева в студиото на „Лице в лице” по bTV.

„Имаше колеги в групата, които наистина бяха за това предложение – хора от кариерата, които имат своето мнение по темата”, посочи тя. Самата Караянчева призна, че е гласувала „за”, защото седящите до нея колеги (сред които „адмирала”, вероятно адм. Пламен Манушев – б.р.) я убедили, че е по-добре шефът на военното разузнаване да е и към момента в системата на МО.

Тя подчерта, че няма вероятност по същия начин да бъде снето доверието и от самия ресорен министър Николай Ненчев. „Това, че има колеги, които имат мнение по въпроса, което е различно от това коалицията, не значи, че ще подкрепяме всяко предложение на опозицията”, подчерта Караянчева.По думите й сегашният министър на отбраната се справя добре, като ръководството на ГЕРБ не е обсъждало въпроса с охраната на въздушното ни пространство с чужди самолети.

От БСП Лява България по-рано днес настояха директорът на Служба „Военна информация”  да бъде военнослужещ, с висше военно звание. Предложението на левицата бе прието от НС с подкрепата и на ГЕРБ.

 „Смятаме, че има много мотиви за да бъде прието нашето предложение. На първо място службата е военно формирование, неслучайно тя се нарича военна информация. Директорът трябва да има съответната военна подготовка, придобита във военно училище, военна академия, стратегически курс в България или други страни от НАТО”, заяви депутатът от левицата Димитър Дъбов. Той поясни, че директорът участва в процеса на стратегическото планиране в отбрана и без съответната военна подготовка не може да бъде пълноценен. По думите му този въпрос става все по-актуален от гледна точка на отношенията НАТО –Русия, подготовката на по-широка мащабна операция срещу Ислямска държава и други международни проблеми от военен характер. Дъбов припомни, че директорът участва в заседанията на борда на НАТО по разузнаването, където се обсъждат и подготвят предложения до Генералния секретар по текущите и бъдещи операции на НАТО от военна гледна точка. „Почти всички директори на военни разузнавания от НАТО са военнослужещи, в преобладаващата си част са генерали”, поясни депутатът.

Според депутата от БСП Лява България Таско Ерменков дейността на директора на Служба „Военна информация” изисква познаване на военното дело. „Изисква се да се прави разлика между самоходно оръдие и танк или поне между гаубица и танк”, каза още социалистът. По думите му това е специфична дейност и предполага военен да бъде начело на Службата.

Атанас Атанасов реагира твърде остро в кулоарите на парламента:

Това е един абсолютно ретрограден текст и аз се учудвам, че колегите от ГЕРБ подкрепиха предложение не на кой да е, а на Таско Ерменков, който е обявен, че е бил служител на военното разузнаване на комунистическа България, но това явно е въпрос на някакво убеждение. Но по същество за какво става въпрос – тук не е темата за конкретно за личността на Бакалов. Служба „Военно разузнаване“ трябва да се занимава със събиране на стратегическа информация за отбраната на страната. Основната задача на тази служба е освен събирането, анализът на тази информация и оценката на рисковете и заплахите за отбраната на страната. Тази дейност би могла да бъде извършвана не само от човек с военно образование, напротив, има много квалифицирани експерти в областта на сигурността, които никога не са служили в армията, но имат качествата да оценяват събраната информация. И като се затвори толкова тясно този кръг, от който би могъл да се избере ръководител на тази служба, е абсолютно ретроградна стъпка, защото текстът, който беше приет, че директор на Служба „Военна информация“ може да бъде само военнослужещ с висше военно звание, стеснява кръга до няколко генерали, според мен всички от тях завършили военно щабната академия на Съветския съюз. Може би това беше целта, човек възпитаник на съветските военни заведения да оглави българското военно разузнаване.

Запитан "И как все пак приемате тази промяна, защото все пак в комисията този текст не срещна нужната подкрепа?", Атанасов отговори: "Явно междувременно нещо се е случило, аз не мога да гадая какво е то, пак казвам, за мен е изключително изненадващо и ретроградно да се подкрепя такъв тип предложение. Ретрограден текст – не мога по друг начин да го оценя. Вие знаете отделно от това моето лично мнение, че създаването в законовата регламентация на две разузнавания за българската държава също е контрапродуктивно, не бяха приети и предложенията ми в началото на законопроекта за военното разузнаване, да се сложи абсолютна разграничителна линия кой до къде работи, т.е. създава се рискът двете служби да продължат по старата традиция да дублират своите дейности  и всяка да навлиза в територията на другата и на практика да има една контрапродуктивна конкуренция между тях.

Атанасов не посочи за кого е текста и допълни: "Нямам представа, не знам точно за кого се прави този текст, аз ви казах, че изключително много се стеснява кръга от лицата, от които може да бъде избран ръководител на тази служба."

БСП на много висок глас в залата поискаха оставката на министъра с аргументи, които аз не разбрах. Явно става въпрос за акция не само срещу военния министър, но изобщо срещу правителството, която е организирана и според мен това нещо има някаква връзка с операцията, която Русия предприе в Близкия изток.

Въпрос: Ще преосмислите ли коалиционните си отношения?

Атанас Атанасов: Не трябва да реагираме емоционално в този случай, но ще предприемем действия, за да си изясним ситуацията и би следвало да се даде някакъв политически отпор, трябва да се даде наистина на тази информационна война, която се води в България.

Въпрос: Има ли геополитически обрати?

Атанас Атанасов: След като Русия реши да нанася удари, най-вероятно е заповядано на агентурата си в близката чужбина да действа за спечелване на поддръжници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    1 0 Отговор
    Браво, във всяка област са нужни професионалисти, а не политически парашутисти! А този Атанасов е толкова професионалист в сферата на сигурността, колкото аз съм космонавт! Един номенклатурчик, който през живота си не е виждал престъпник на живо, но се бие в гърдите като Бойко, че е много знаещ!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове