14 Октомври, 2015 11:05 19 910 22

Предлагат отпадане на стикерите за „Гражданска отговорност“

  • гражданска отговорност-
  • зелена карта-
  • застраховки-
  • стикер

За 10 години отпечатването на стикери е струвало на гражданите около 50 млн. лева

Депутати от Реформаторския блок предлагат промени в Кодекса за застраховането. С тях се иска отпадане на стикерите за „Гражданска отговорност” и щетите да могат да се изплащат и в брой. Освен това се предвижда застраховката да се сключва и чрез интернет.

Първоначалният текст на законопроекта от Министерски съвет (МС) изключваше такава възможност, с мотив, че не винаги може да се установи идентичността на застрахования автомобил. Затова от РБ предлагат при застраховане в интернет да се сканира талонът на колата.

Реформаторите искат също да отпадне стикерът, с който се доказва сключването на застраховката. Изчислено е, че за 10 години отпечатването на стикери е струвало на гражданите около 50 млн. лева, коментира заместник-председателят на Движение България на гражданите (ДБГ) и член на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев. Той обясни, че данни за сключените застраховки се съдържат и в регистър в интернет и наличието на такава полицаите ще могат да видят с проверка в регистъра.

В новия законопроект правителството предлага съдебният иск да може да бъде заведен едва след като застрахователят е отказал да изплати претенцията след изтичане на 6 месеца. Реформаторският блок обаче предлагат отпадането на този срок, тъй като е недопустимо, според тях, едно увредено лице да е принудено да чака 6 месеца за обезщетение. От Блока настояват да остане настоящият принцип – застраховател, който отказва да изплати обезщетение, може веднага да бъде съден от застрахования.

Реформаторите настояват застрахователните обезщетения да се изплащат и в брой, както е до момента. Законопроектът на МС предвижда това да става само по банков път, но според РБ е неприложимо за малките населени места, където няма банки.

Освен това се предлага и намаляване на административната тежест за доверените сервизи, фирми, които отстраняват щети за сметка на застрахователя и са външни изпълнители. Проектът на Министерски съвет предвижда тези изпълнители да сключват застраховка за професионална отговорност с лимит 5 милиона лева за година, докато от РБ твърдят, че сумата трябва да е пет пъти по-ниска, а именно 1 милион лева за година и 200 хил. лева за увреждане на автомобил. Мотивът на реформаторите е, че покритие от 5 милиона лева е неоправдано високо с оглед на вероятността да настъпят вреди за толкова голяма сума, а в същото време осигуряването му е твърде скъпо, особено за по-малките сервизи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 lost paradise

    9 0 Отговор
    еее нещо смислено макар и не от жизнено важно значение
    и аз не знам защо трябва да си облепяме стъклата
    ако те спрат за проверка имаш и зелен талон който е същия,
    да не говорим , че има и база данни и полицая може за секунди да провери
  • 2 тошибиян

    4 0 Отговор
    пе4атат се за да зема някой милионите затва..и отделно глоби ако не си го залепил от всякъде целят да те объркат и ограбят
  • 3 оня

    4 0 Отговор
    Пишете за стикери, а сте снимали зелена карта! Но предложението е добро, нека отпаднат.
  • 4 гост

    2 0 Отговор
    На Запад всичко ти се води електронно, както са данъците при нас. Там се начислява пътен данък, отстъпки, данъчни облекчения, застраховка. По този начин няма как да не си плащаш данъка, а да имаш застраховка или да не си минал преглед, а да искаш да си караш колата. Също така различни коли са с различни категории и застраховки, ако млад шофьор кара спортна кола, застраховката му е двойна или тройна, което е напълно логично.
    Толкова е лесно за направа и ще облекчи системата, ще намали бумащината и увеличи събираемостта на такси и глоби. Явно управляващите не искат това да стане а предпочитат копат градинки за снимка. Отвратителни са, надявах се, че след влизането в ЕС ще има натиск за промяна, но нищо подобно не се случва вече 10 години.
  • 5 Lexus RX300

    4 0 Отговор
    Стикерът е излишен!!!

    Дори и да не си полицай от смартфоуна всеки може да влезе в сайта на КФН и с въвеждане на рег.номер на колата веднага излиза до кога има ГО и къде е сключено!
  • 6 bad

    0 0 Отговор
    освен, че ни спират за каквото им скимне,сега ще ни спират и за да ни проверяват дали имаме гражданска или не!!!!
  • 7 тошибиян

    0 1 Отговор
    сега ше го приемат тихомълком и ше има глоба ако не си махал стикера и от това що милиони глоби ше откраднат......
  • 8 sszzz

    0 0 Отговор
    Да махнат задължителното присъствие на полицай и съставяне на полицейски протокол, когато чуждестранен автомобил е участвал в ПТП. Вече сме в Европа и това е недопустимо да го има в кодекса!
  • 9 трудно

    0 0 Отговор
    ДА,но да се вдигне значително глобата без гражданска ,защото сега не могат да ги хванат пък без стикер мале ,мале!
  • 10 ох ох ох

    0 0 Отговор
    21.20 лв. ми вземат за стикер над застраховката, сега видях.
    че това са 2 печени пилета с някоя и друга бира!-:)
    само че бирата друг я пие, както и пиленцата..
  • 11 Мемфис

    0 0 Отговор
    Без гражданска карат предимно милиционерите!

    Коментиран от #22

  • 12 Красо Зелето

    0 0 Отговор
    Само не разбрах, от кога влиза този закон, или аджеба дали ще бъде одобрен. Или само си драскаме, да има новини. Това е България.
  • 13 хичо

    0 0 Отговор
    А милионите които се пръскат за плакати и брошури за изборите кога ще ги забранят!?Защо на един стълб е нужно да има 5 плаката на една маймуна?Долу във входа на блока са ми напълнили пощенската кутия с простотии.На стъклото на колата също ми го изтипосали един..
  • 14 Edin pich

    0 0 Отговор
    Направо да се забрани отпечатването на каквото и да било, да се разпусне МВР, КАТ, Съдебна система и др . , всичко това носи повече загуба за държавата отколкото ефект.
  • 15 mediator37

    0 0 Отговор
    В Румъния като си купиш винетка нищо не лепиш. Продавачът (бензиностанция) въвежда номера на колата ти в компютър. Пътните камери сканират всеки номер на преминаваща кола, сравняват базата данни и ако нямаш винетка, предават електронно писмо с номера на нередовната кола на първия патрул. Той те спира и глобява.
    След като това може да става с винетките, значи може да става и с ГО. Добра е идеята на РБ. Да се гъна с бръснарското ножче да стържа стъклото и да лепя всяка година по 4 пъти. Че и забравям напоследък.

    Коментиран от #19

  • 16 мемфис

    0 0 Отговор
    браво на РБ!
    Винаги са предлагали разумни неща!+
  • 17 Morgoth

    0 0 Отговор
    Много неща са излишни като документи и бюрокрация, но оня ден като ме спряха някакви полицаи за рутинна проверка им трябваха към 10 минути за да ме проверят. Процедурата е следната - звъни по телефона и почва да диктува, от там му отговарят да изчака, че имали друга работа и малко по-късно звънят за да кажат, че колата ми не е се издирва и че нямам нарушания.
    Ако няма стикер за ГО ще трябва и на застрахователите да звънят по телефона ;)
  • 18 иии

    0 0 Отговор
    В село българия
    много хора карат без ГО.
    На първо място са полицаите!!Тези държавни не обичат да дават пари.Те са свикнали само да прибират.
  • 19 Георги Григоров

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "mediator37":

    Точно така! Защо е необходимо да си запечатан с 3 различни номера?Достатъчен е само един! Разходите ще са по малки! Явно румънците вече доста ни изпреварват и по доходи, и по национално богатство! Нашите управници само се чудят за каква лепенка да ни вземат пари! Това е цървулската държава!
  • 20 onq s konq

    0 0 Отговор
    Не може без стикер!-с блясъка си той е неотменна част от дизайнерското оформление на БМВ-то ми!Като скл ГО винаги искам и втори за задното стъкло,но не ми дават,щото били под бройка.Вярно е че компенсирам липсата му с кученце клатещо си главата/от Австрия ми е/,но не е същото...
  • 21 реформа на мозъка

    0 0 Отговор
    Безхаберникът решил да предлага промени ...браво ,кипи безполезен труд, трудят се ората , ей "мислят''
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове