15 Октомври, 2015 12:29 876 0

ВСС иска диалог с властта за бюджета

  • всс-
  • владислав горанов-
  • диалог-
  • властта

ВСС предлага диалог на изпълнителната и законодателната власт като работещ формат за решения за съдебната реформа и доброто управление на бюджета на съдебната власт.

Това се казва в писмо на ВСС до финансовия министър Владислав Горанов по повод спора за заплатите в съдебната система.

В писмото се посочва, че Висшият съдебен съвет спазва фискалната дисциплина и стандартите за независимост на съдебната власт, гарантирани с Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт.

Факти.бг припомня, че след като на 17 септември съветът взе решение за увеличение на възнагражденията с 12%, финансовият министър Владислав Горанов в писмо до ВСС заплаши със законодателни промени за начина на формиране на заплатите в системата, за парите за облекло и обезщетенията при пенсиониране и напускане. След това председателите на ВКС и ВАС и главният прокурор се срещнаха с Горанов. На среща обаче спорещите страни не постигнаха съгласие по отношение на бюджета за 2016 г., в който трябва да бъде заложени средства за гласуваното от ВСС увеличение на заплатите.

В писмото на ВСС се посочва, че единственият вариант за увеличение на работните заплати на магистратите е от реализираните икономии във фонд „работна заплата”, което е в рамките на утвърдения бюджет на съдебната власт за 2015 г. и не засяга останалите разходи по бюджета за 2015 г.

„По тази причина Висшият съдебен съвет с решение по протокол № 47 от 17.09.2015 г. утвърди промени в Таблица I на ВСС и Класификатора на длъжностите в администрацията. Това решение е в съответствие с изискванията на чл.218 и чл.341 ал.1 от ЗСВ и Висшият съдебен съвет не намира основания за неговата отмяна.

В управленската програма на правителството за периода 2014-2018г. и в приетата от Народното събрание Актуализирана стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, запазването на върховенството на закона е сред основните приоритети”, се посочва още в писмото на ВСС.

„Висшият съдебен съвет активно и последователно работи за разумно управление на човешките ресурси, включително чрез прекрояване на съдебната карта като: на 06.02.2014г., прие решение и от 1 април 2014г. закри две от съществуващите пет военни съдилища (Военен съд Плевен и Военен съд Варна); на 11.12.2014г. прие Правила за измерване на натовареността на прокуратурите и на индивидуалната натовареност на всеки прокурор и следовател и норма за натовареност, които се прилагат от 1 януари 2015 г. в прокуратурите; на 15.07.2015г. прие доклад за значението на районните съдилища в структурата на съдебната система и критериите за промяна в съдебната карта на районните съдилища, като на 15.10.2015 г. предстои обсъждането на доклад за значението на районните прокуратури в структурата на съдебната система и критериите за промени в териториалната им структура; определи срок до 30.11.2015г. за обсъждане на конкретни предложения за промени в съдебната карта на районните съдилища и районните прокуратури; оптимизира щата на съдебната администрация в страната; използва законовите механизми за оптимално разпределение на магистрати от по-ниско към по-високо натоварени органи на съдебната власт.

При изпълнение на правомощията му, съгласно Закона за публичните финанси, министърът на финансите контролира изпълнението на централния бюджет за съответната година, включително с действията по събираемостта и попълването му. Размерът на несъбраните от НАП вземания в бюджета на съдебната власт многократно надхвърля сумата, необходима за прилагане на разпоредбата чл.218 от ЗСВ. За периода от 2005 - 10.03.2015 г. несъбраните вземания са в размер на 746.6 млн.лв., а само по актове предявени през 2014 г. от НАП, те са в размер на около 35 млн.лв.

Несъбирането им е отказ на държавата да изпълнява функциите си по обезпечаване бюджета на съдебната власт и лишава Висшия съдебен съвет от възможността да намери вътрешни резерви за изпълнение на законоустановените си правомощия”, посочват още магистратите.

„Дебатът, свързан с решението на Висшия съдебен съвет от 17.09.2015 г. създава неправилно обществено усещане, че съдебната власт не разполага с независимост при вземане на решения за разпореждане със самостоятелния си бюджет, а е поставена в зависимост от дискреционните решения на изпълнителната власт”, посочват от ВСС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове