Last news in Fakti

5 Ноември, 2015 08:20 1 136 8

Полицейски синдикат: Не приемаме предложението на кабинета

  • полицейски синдикат-
  • приемаме-
  • предложението-
  • кабинета

Военни и надзиратели планират голям национален протест в неделя

Полицейски синдикат: Не приемаме предложението на кабинета - 1
Снимка: Факти.бг

„Не приемаме предложението на правителството”, заяви по Нова телевизия председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов.

„Модификацията, която предлага правителството е неприемлива за синдикатите в МВР, а и не само в МВР. Начинът, по който се предлага да се приеме тази модификация, също е неприемлив”, каза още той.

Правителството предложи в сряда да се запазят двайсетте заплати при пенсионирането, но само за тези, които вече работят в системата. Силовите синдикати поискаха Бойко Борисов да отмени напълно заложените от финансовото министрество икономии. В крайна сметка обаче дните отпуск бяха намалени от 30 на 20,  ще отпадне и допълнителното заплащане за клас прослужено време.

„Твърди се, че има служители в МВР с над 400 дни. Това доказва, че системата нещо не работи. В това отношение ние сме на едно мнение с министър Румяна Бъчварова. Определено е необходима много сериозна реформа, а не псевдореформите, които се извършваха до момента  в това министерство. Щом служител има над 400 дни отпуск, значи началникът му не си е свършил работата. Служителят може и да е тарикат, но в този случай началникът му е некадърен”, коментира още Валентин Попов.  

Решение на проблема ще търси и министърът на отбраната Николай Ненчев, който започва консултации с всички парламентарно представени сили.  Ако не се стигне до консенсус – полицаи, военни и надзиратели планират голям национален протест в неделя.

„Има нарушена комуникация между ръководството на МВР и синдикатите. Всяка една стъпка, която се предприема, трябва да бъде обсъждана”, коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.

„Няма диалог, а докато няма диалог, не можем да постигнем необходимия ефект”, добави той.

 „Секторът за сигурност винаги е бил недофинансиран, но финансовият министър иска да си върже бюджета и дава това, което има като възможност в момента.  Когато аз бях министър на вътрешните работи имахме много спорове с финансовия министър тогава Симеон Дянков. Премиерът винаги се намесваше”, каза още Цветанов.

Бившият вътрешен министър коментира и полицейските блокади на редица пътни артерии в страната. „Не е нормално да блокираме кръстовища по този начин, защото това ограничава правата на другите хора, които нямат никаква вина” , заяви той. Според него протестите на служителите на МВР са спонтанни.

Заместник-председателят на АБВ Румен Петков се обяви срещу начина, по който бяха оповестени плановете за орязване на социалните плащания към полицаи и военни. В студиото на БНТ бившият вътрешен министър призова МВР да не приема рапортите за напускане, а полицаите да останат на страната на държавата. Румен Петков отправи призив и към премиера Бойко Борисов да обяви дали е бил в течение на плановете за съкращаване.

„Ако тези министри останат на постовете си, значи е съучастник. Ако обаче е зад гърба му, той трябва да бъде много категоричен в действията си. Трябва да реабилитираме държавността. Удара върху сигурността, удара върху самочувствието на служителите на МВР, МО  и АНС е удар върху държавността и това трябва да се разбере. Ние трябва да сме наясно, че особено сега, когато имаме бежанска вълна, когато сме пред заплахата да останем без въздушна отбрана и т.н., да посегнеш по този начин… Полицаите имат правото на своя протест, но те са хора на дълга и честта… трябва да останат където са, да останат при държавата, да останат при обществото“, заяви той.

Докато не бъде оттеглен текстът от проекта за държавния бюджет в частта му, засягащ целия сектор "Сигурност“ - от параграф 9 до параграф 16, няма да седнем да преговаряме. От 10 до 15 хил. човека, вероятно, ще напуснат системата. Това каза в БНР зам.-председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР Борислав Мазнев:

"Ние настояваме в МВР да има реална реформа, но това не е реформа, а е орязване на социалните права и обезщетения на служителите в МВР. Реформа е нещо, което подобрява положението в системата. Това как ще подобри положението в системата. Ще приемем всяка конструктивна промяна, която ще доведе до промяна на положението, ние ще я приемем. След Нова година няма да има кой да пази границата и пожарникари, които да се отзоват на сигнал. Някой се опитва да убие полицията. Тонът на премиера Бойко Борисов беше крайно заплашителен. Бяха ни отправени заплахи и в министерството от страна на вътрешния министър Румяна Бъчварова за наказание, уволнение и съд, защото действията на колегите ни били незаконни."

Той обясни, че обществото подкрепя полицейските протести:

"Тези протести не са свързани само с финансови искания на служителите в МВР, а са в защита на българското общество. Това, което се предвижда като промяна в бюджета и орязването на социалните права на служителите в системата, доведе до рязък спад на броя на полицаите, които осъществяват пряка работа на терен, охрана на държавната граница и борба с престъпността. Това рязко ще доведе до повишаване на криминогенните фактори. Не смятам, че срещаме негативизъм. Среща ме го само в някои платени медии", заяви той.

Реформа в сектор "Сигурност“ не трябва се прави чрез финансов натиск, смята генерал-майор Съби Събев:

„Тази ситуация се разви по този начин заради неадекватния подход на министъра на финансите за орязване на социалните компенсации на служителите от сектор "Сигурност“. В общественото съзнание се налага се втълпява, че това са привилегии. Това не са привилегии и употребата на тази дума срещаме и в правителството. Ние не одобряваме обаче как протестите се изродиха в средите на МВР. Министърът на отбраната много адекватно свика извънреден Съвет по отбрана и ясно беше дадено становището – в подкрепа на съхраняването на тези компенсации в рамките на въоръжените сили.“

Той обясни, че негативна оценка трябва да бъде дадена на действията на финансовият министър Владислав Горанов:

„В МВР и в други структури реформа е необходима и общественото мнение е ясно. Тя обаче трябва да бъде обсъдена, да има публичен и професионален дебат, за да може полицаите да бъдат убедени, че така трябва да се постъпи.“

Той обясни, че с подобен подход от сектор "Сигурност“ ще напуснат много служители, както това се е случило в Българската армията, където има над 4 хил. свободни длъжности.

Министърите на финансите и на вътрешните работи са в добър диалог. Трябва да се намери посоката и да се обсъди широко с всички заинтересовани  как върви реформата в МВР, заяви вицепремиера Меглена Кунева:

„Трябва да има добра воля от страна на двете страни – на правителството и на служителите в сектор "Сигурност“. От страна на министрите и премиера видях хора, които искат да намерят решение. Надявам се и протестиращите да могат да видят нещата както през призмата на защитата на своя професионален интерес, така и да гледат интереса на цялото общество.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шефьор

    2 0 Отговор
    Как исканията на тези хрантутници защитават българското общество. Аз, например съм обиран за последните 10г. три пъти. Гаража ми го разбиваха четири пъти. Да не си помисли някой от специалистите дето протестират, че са хванали или открили кой е направил това? НЯМА ТАКОВА НЕЩО.
    Най правилно е тази социална дейност наречена сектор "Сигурност", и в частност МВР сериозно да се отърси от боклуците, които в момента са над 70% от състава им.
    Аз категорично не подкрепям незаконният им протест във вторник. Категорично шефовете им трябва да уволнят или накажат протестиращите псевдо полицаи.
  • 2 аз

    3 0 Отговор
    Ако си вършеха работата нямаше да съществуват СОТ.Да не повтаряме отново ,че служителите на МВР нямат никаво право да протестират и да ходят по протестите със служебните автомобили или униформи.Дисциплинарно наказание за всички протестиращи.
    Ииии айде напуснете де,да ви видим какво ще правите извън системата....
  • 3 Падре

    3 0 Отговор
    Нито един мой приятел или познат не подкрепя протеста на протестиращата, ниско интелигентна, затлъстяла наша полиция. Нямат никакво законно право да протестират и действията им са развносилни на потъпкване на конституцията. Това не е държава а цирк с постоянно седалище на територията ни.
  • 4 qqqqqq

    1 0 Отговор
    Радвайте се че полицията е такава, защото ако почне да работи по западен образец ще ви се разкаже играта. Българинът не обича да спазва правила и закони особено като се качи в колата си.
  • 5 kat

    2 0 Отговор
    А, бе вие не разбирате ли, че тези дето им намаляват заплатите и при "високите" днешни заплати дават акъл на полицая чрез разните началничета, как да си гледат работата. И сега и този "морков" искат да им вземат. Свестните от тях са в пълното си право, а останалите са сключили такава сделка с политическата паплач - слушаме, изпъняваме престъпните ви заповеди, ама вие ни плащате за това в такъв размер.
    Освен този вид протести съветвам здравите сили сред протестиращите да засилят професионалните си усилия срещу всякакъв вид приятели на началниците. Сигурен съм, че всеки приятел на полицейски началник е бандит.
    И затова е този рев - бандитите не искат силна и мотивирана полиция и най - после и самитЕ полицаи разбраха, че нещата зависят и тях като личности.
    Така че какво се възмущавате.
  • 6 Волен Сидеров

    1 0 Отговор
    кажете ми с какво полицията помага на народа-с кражбите ли по селата,с насилието към млади момичета из градовете ,с прекрасните ни пътища в кавички където дебнат зад всеки храст(не говоря за магистрали),с постояното следене на народа... кажете с кое, да пиша ли още -бият се в гърдите,но са 00 ...за мен лично-в този си вид не заслужават привилегии ,особено при положение, че народа 80% е на ръба,едвам връзва двата края от сметки,глоби,такси ,скъпа храна ....
  • 7 нйк

    0 1 Отговор
    Ама като дойде някои и ти разбие манерката,първата работа е да звъннеш на ПОЛИЦИЯТА
  • 8 qqqqqq

    1 0 Отговор
    Прост народ слаба държава. Като не искате да давате пари за полиция и армия, ще давате за бежанци-главорези.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове