5 Ноември, 2015 11:28, обновена 5 Ноември, 2015 20:20 2 351 9

Трети ден протести на полицаи и надзиратели

  • протести-
  • полицаи-
  • надзиратели

Очакват се блокади на гранични пунктове

Трети ден протести на полицаи и надзиратели - 1
Снощният протест във Враца. Снимка: БТА

Трети ден продължават протестите на служителите в сектор "Сигурност". Въпреки отстъпките на правителството, протестиращите са на мнение, че исканията им не са удовлетворени.

Към 18:30 часа протестиращи полицаи блокираха движението на столичния „Орлов мост“.

Служителите на плевенската полиция продължават протестните си действия. Тази вечер те отново са блокирали в 18 ч. движението на главния път София-Русе в района на голям хипермаркет. Това съобщи за БНР представителят на синдиката Милена Любенова. По думите й тази вечер на мястото на протеста са се събрали около 800 души, които отново са били подкрепени с присъствие на служители от "Съдебна охрана" и от охраната на затвора. Любенова посочи, че в Областната дирекция до момента не са предприемани наказания на участници в протеста снощи. Тя допълни, че от синдикатите са готови за преговори, но без да им се оказва натиск.  Според решението на синдикатите протестът ще продължи и утре вечер в 18 ч. на главния път София-Русе, след което в неделя ще се "пренесе" в София.

За трета поредна вечер на международния път Е-79 край Враца към Мездра се събраха полицаи, надзиратели и служители от съдебната охрана, които са недоволни от орязването на социалните им придобивки. Протестът беше спонтанен, за разлика от сряда, когато имаше уведомителни писма. Събрали са се едва 10-тина души. Единствените униформени са били от "Пътна полиция"

В 18 часа се очакваше полицейски служители да блокират входа на Пазарджик откъм АМ "Тракия". В последния момент намерението е било променено и около 200 служители се събираха пред сградата на полицейското управление в града.

Пред сградата на Районното полицейско управление във Велико Търново трета вечер,  след работно време, с трикольорни ленти на цивилните си дрехи  протестираха служители на МВР. "Ще се включим и в протеста в София, защото досега  няма ясно решение по исканията да не бъдат орязани социалните ни придобивки",  каза Юри Александров от Управителния съвет на Синдиката на служителите в МВР.

Насроченият протест в Бургас няма да се състои. От четирите синдиката уведомиха в декларация, че до провеждане на националния протест на 8 ноември в София няма да организират протестни действия и други прояви за изразяване на недоволство. Пред Съдебната палата в града се събраха служители, които заявиха, че са се събрали "за да се видят и да си поговорят". Няма видимо напрежение или признаци да се подготвят протестни действия.  

Факти.бг припомня, че полицейските служители, надзирателите в затворите и военнослужещи от цялата страна протестират в защита на социалните си права, които Бюджет 2016 предвижда да бъдат намалени драстично. Ако промените бъдат одобрени, за работещите в сектор "Сигурност" отпада допълнителното заплащане за прослужено време – 2% върху основната заплата за всяка година стаж. Добавката за храна за работещите в МВР ще се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет, а безплатно с градския транспорт ще пътуват само служителите с полицейски функции, пожарникарите и "Гражданска защита". Полагаемият платен отпуск, според промените, е намален от 30 на 20 дни на година, а таванът на обезщетението, което служителите на МВР и съдебна охрана получават при пенсиониране, се сваля от 20 на 5 до 10 брутни заплати.

Днес министър-председателят Бойко Борисов заяви, че вътрешният министър Румяна Бъчварова има неговата „пълна и категорична подкрепа“.

„Чувам спекулации за отстраняването на министър Румяна Бъчварова. Искам ясно да се знае, че тя има пълната ми и категорична подкрепа. Бъчварова е изключително разумна и балансирана жена. Тя може да не е от системата, но години наред политическото ръководство се бъркаше в работата на професионалното ръководство на МВР“, заяви Бойко Борисов.

Надзирателите от женския затвор  в Сливен излязоха на протест сутринта пред сградата на затвора. Към тях се присъедини представителна група на протестиращите сливенски полицаи. Протестът на изразяващите несъгласие с орязването на бюджета на сектор „Сигурност“ около 150 души е извън работно време, посочиха синдикалните лидери. Исканията са за диалог и гаранции за правата на служителите на реда.

Отстъпките на правителството не задоволяват протестиращите от системата на затворите. Те не са обсъждани със синдикатите, заяви Цветан Михайлов, член на управителния съвет на синдиката на служителите в затворите в България: "Тонът, който министър-председателят вчера държа с квалификации по отношение на държавните служители като тарикати, говоренето от негова страна за морал, етика и законност по никакъв начин не кореспондират с поведението на правителството, опитите по един порочен начин да бъдат прокарани промени в закона за държавния бюджет за следващата година."

Стотина служите ли на реда се събраха в обедната си почивка пред сградата на Областната дирекция на МВР в Пловдив.

В Благоевград протестиращите блокираха за кратко движението по ул. „Владо Черноземски” е възстановено.

Днес  протестираха полицаите и в Нова Загора и Твърдица, а в Сливен протестът бе пред сградата на полицията по време на обедната почивка. Отстъпките не се приемат, заяви председателят на синдикалната организация на служителите  в МВР Николай Стоев: "Служителите на МВР в Благоевград и днес протестират - законно, тъй като председателят на дружеството към Синдикалната федерация Илия Велев е внесъл уведомление в общината. Исканията остават непроменени".

И днес пловдивските полицаи излязоха в обедната почивка пред Областната дирекция на протест срещу орязването на социалните им придобивки.

Полицейски протест имаше днес и в Пазарджик. Около 300 души се събраха пред сградата на ОД на МВР на мълчалив протест.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    0 0 Отговор
    [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Qm9ifur76R8[/youtube]
  • 2 Иван Райнов

    1 0 Отговор
    абе кво са правят на луди тез всички имат някакви фирми или странични доходи ,много са им и сегашните заплати и отпууските апък за 20-те заплати при пенсия изобщо да не говорим направо да им ги спрат,ако не им отърва да напускат и да вървят да работят другаде , и без това никаква файда от тез търтеи в държавата
  • 3 Дали е случайно ?

    1 0 Отговор
    Повече от ясно е, чрез ДПС Задкулисието се стреми да вбие клин между ГЕРБ и РБ, измисляйки поводи за скандал и вклинявайки недоверие между тях. Защо ? За да не се реформира мафиотското статукво !!! По-интересното е, че има емблематични фигури от ГЕРБ, които отвътре фактически работят най-активно за целите на ДПС. Не е ли странно например, защо Цветан Цветанов показва антикоалиционно, да не кажем направо агресивно поведение към РБ и защо министър Горанов отново с несъгласуван и вероломен ход успя да раздразни този път полицаите, давайки повод на Задкулисето да яхне техния гняв ? Дали това е случайно ?
  • 4 некойси

    0 0 Отговор
    нека да позная ... утре статията ще се казва сигурно
    "4-ти ден простести .... "
  • 5 Чичо Ушев

    1 0 Отговор
    A.C.A.B повече няма какво да се коментира! По 20 заплати ще ми вземат, ама и лошото е че има и кой да им ги даде, а още по-лошото е че тези 20 заплати идват от държавния бюджет, който от своя страна се пълни от джоба на данъкоплатците! А този цирк с 20-те заплати го няма никъде другаде. При коя друга професия се вземат по 20 заплати при пенсия? Ама ей го на нали затова е СИСТЕМАТА! А за нормалните хорица извън СИСТЕМАТА няма пари за коледни добавки или коледни пенсии, НО за тези от СИСТЕМАТА има по 20 заплати, да не говорим за всички останали СИСТЕМНИ привилегии! А честито! Лека нощ!

    П.С. с огромно нетърпение чакам да си отнеса торбата псувните от така наречените служители на СИСТЕМАТА, а те предполагам няма да са малко!
  • 6 Баба Мицка

    1 1 Отговор
    Гръм да ги тресне!
  • 7 old policeman

    0 0 Отговор
    До всички господа всезнайковци ! Що не не седнете и прочетете това и тогава приказвайте -http://bgr-army.blogspot.bg/2015/11/blog-post.html

    Коментиран от #8

  • 8 диан

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от " old policeman":

    е четох и какво?
    хаиде и аз да си оградя едно място
    да ходя там да си седя по няколко часа на ден
    а да и заплата да ми дават
    а и в болница няма да ходя
    а и защо като си имам военна болница
    ако може да не съм с 40 г москвич ама ако не
    ще си карам личната да не издребняваме ся
    първа категория труд ще се води разбира се
    да ще забраняват да работя другаде
    но аз съм специалист в раздаването на чаршафи
    къде ли да работя на частно?.....
  • 9 Георги Алексиев

    0 0 Отговор
    бате ако има един читав полицаи които да няма странични доходи . всички им лижат г.зовете щото са хората на ,, закона '' а всъщност са наи големите престъпници . виж че у всяка престъпна схема хващат винаги полицаи . а колко не са хванали до сега и си цицат държавата . 20 заплати 20 цирки на г.за да им излезнат
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове